Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οργή κατά του «κουρέματος» του ΕΔΟΕΑΠ


Καταψηφίστηκε το συνένοχο ΔΣ

Σοκ και δέος προκάλεσε στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ –του ταμείου υγειονομικής περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης– αλλά και σε αρκετούς άλλους «κύκλους», η μαζική παρουσία και παρέμβαση των εργαζόμενων στη γενική συνέλευση η οποία έγινε το περασμένο Σάββατο, 23 Ιουνίου. Παρά την (όχι ασφαλώς τυχαία) επιλογή της ημέρας και ώρας, περίπου 1.300 μέλη του οργανισμού (σε σύνολο περίπου 18.500) προσήλθαν στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ενώ εκατοντάδες παρέμεναν στην αίθουσα ακόμη και μετά την παρέλευση δέκα περίπου ωρών, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και αποφάσεις για την υπόθεση της κλοπής των αποθεματικών του ταμείου και τους αδιαφανείς χειρισμούς από την πλευρά του ΔΣ.



του Γιώργου Παυλόπουλου



Είναι γεγονός ότι η προκλητική στάση και η συστηματική κωλυσιεργία από την πλευρά της προέδρου Ελένης Σπανοπούλου και αρκετών μελών της διοίκησης, παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη συνέλευση. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να αποχωρήσουν την ώρα των ψηφοφοριών, προκειμένου να αποφύγουν την καταδίκη τους – κάτι που, μαζί με την επιθετικότητα διάφορων «εγκάθετων», προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες και την οργή των παρευρισκομένων, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τον προπηλακισμό και τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχει χάσει την ακοή του από βόμβα κρότου - λάμψης των ΜΑΤ.

Τελικά, παρά την απουσία της Σπανοπούλου και αρκετών μελών του ΔΣ, η συνέλευση όχι μόνο συνεχίστηκε, αλλά κατέληξε σε αποτέλεσμα. Αρχικά, καταψηφίστηκαν συντριπτικά και στο σύνολό τους ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός της διοίκησης, ενώ απορρίφθηκε η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων από 3% σε 6%. Στη συνέχεια, αψηφώντας την άρνηση των υπόλοιπων μελών του ΔΣ και των νομικών συμβούλων να συνεχίσουν τη διαδικασία, εκατοντάδες μέλη του ΕΔΟΕΑΠ ενέκριναν διά βοής και ομόφωνα το ψήφισμα το οποίο είχε παρουσιάσει κατά την ομιλία του ο ταμίας της ΕΣΗΕΑ, Γιάννης Αγγέλης, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.
Το ψήφισμα, εκτός από τη ρητή απαίτηση για παραίτηση του ΔΣ και άμεση διεξαγωγή εκλογών, περιλαμβάνει επίσης ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει παρερμηνείες: Καταγγέλλει το «κούρεμα» των αποθεματικών από κυβέρνηση, τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδας, απαιτεί οι «μαύρες τρύπες» και οι ανάγκες των ταμείων να καλυφθούν από το κράτος και τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ διεκδικεί την άμεση ανάκληση όλων των περικοπών στις παροχές του ταμείου, που αυθαίρετα και χωρίς καμία νομιμοποίηση από την πλευρά των ασφαλισμένων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος στηρίχθηκε εξαρχής και δημοσίως από την παράταξη του ΠΑΜΕ, σημαντικό τμήμα της Συσπείρωσης (ΣΥΡΙΖΑ), άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, καθώς και από τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που συμμετείχαν στη συνέλευση. Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, το γεγονός ότι διαχώρισαν τη θέση τους –και αποδοκιμάστηκαν γι’ αυτό– οι πρόεδροι των τεσσάρων συνδικαλιστικών ενώσεων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΗΕΑ). Το γεγονός αυτό έρχεται, ασφαλώς, ως συνέχεια της στάσης που έχουν τηρήσει οι πλειοψηφίες στα ΔΣ των συνδικαλιστικών ενώσεων όλους τους προηγούμενους μήνες, όταν στην καλύτερη περίπτωση αποδείχθηκαν ανίκανες να οργανώσουν την αντίσταση στην κλοπή των αποθεματικών και στη χειρότερη, σαμποτάρισαν τους αγώνες και έγιναν συνένοχες στο έγκλημα.

Από αυτή την άποψη, η όψιμη αγωνιστικότητα που επιδεικνύουν στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ ορισμένες κραυγαλέα κυβερνητικές και εργοδοτικές παρατάξεις δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη – ούτε, βεβαίως, ατιμώρητη. Όλοι αυτοί, που επί τόσα χρόνια καλλιεργούσαν αυταπάτες στους εργαζόμενους των ΜΜΕ ότι είναι δήθεν ο «περιούσιος λαός» που δεν θα πληγεί από την κρίση, που βαυκάλιζαν τα μέλη τους με υποσχέσεις για υπόγειες συμμαχίες με τις κυβερνήσεις και τα άλλα κέντρα εξουσίας (έναντι ποιων ανταλλαγμάτων, αλήθεια;), σήμερα ενδιαφέρονται μόνο για τις καρέκλες και όχι για την ταμπακέρα.

Με άλλα λόγια: Είναι τουλάχιστον ύποπτοι όσοι απλώς καταγγέλλουν το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να κάνουν λόγο για τη συγκρότηση ενός συνολικού, μαζικού αγωνιστικού μετώπου ανατροπής των κάθε λογής κουρεμάτων και μνημονίων, που θα αποκαλύψει τα τεράστια εγκλήματα τα οποία έχουν συντελεστεί από κυβερνήσεις και τραπεζίτες με θύμα τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.
Και είναι έκθετοι όσοι αρνούνται σήμερα την ανάγκη ενός αγώνα διαρκείας για τις συλλογικές συμβάσεις και το περιεχόμενο της ενημέρωσης, με την παράλληλη οικοδόμηση ενός ταξικού και ανεξάρτητου συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, παρά την κατακραυγή που δέχθηκε και την ταπείνωση που υπέστη, αρνείται να παραιτηθεί. Υποσχέθηκε, γενικώς και αορίστως, εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι, όπως απέδειξαν και στη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, δέχονται την ευθύνη και την πρόκληση.