Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σώζουν τις τράπεζες χρεοκοπούν τα κράτη


Πανηγυρίζουν τα αφεντικά όλων των χρεοκοπημένων τραπεζών της Ευρώπης για την απόφαση της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, της περασμένης Παρασκευής! Λογικό είναι, αφού θα εισπράξουν απευθείας ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για τη «σωτηρία» των χρεοκοπημένων κρατών, έστω με ακριβά δάνεια, μέρος των οποίων θα πήγαινε και στη λεγόμενη πραγματική οικονομία







. Πανηγυρίζουν και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Λογικό είναι και αυτό, αφού αποφεύγουν την αύξηση του δημόσιου χρέους τους και αποτρέπουν την άμεση πολιτική υποταγή τους σε καθεστώς ατιμωτικής επιτήρησης των χωρών τους από την τρόικα. Έτσι, θα έχουν την τιμή να ταράξουν οι ίδιες στη λιτότητα τους λαούς τους. Θλιμμένοι έφυγαν και οι ηγέτες των μικρότερων κρατών, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι είδαν με τα μάτια τους τη δημιουργία ντε φάκτο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων: Μιας των δυνατών, που παρά τη χρεοκοπία τους, αποφεύγουν μνημόνια και τρόικες και μιας των αδυνάτων, που μετατρέπονται σε άτυπα οικονομικά προτεκτοράτα των δυνατών της ΕΕ. Η απόφαση της Συνόδου σηματοδοτεί ένα σοβαρό βήμα στη δημιουργία ενός περισσότερο ενοποιημένου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Μόνο που αυτό σημαίνει ότι τα κράτη - μέλη χάνουν μερικώς ή ολοκληρωτικά τον εθνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Οι χρεοκοπημένες τράπεζες ευρωκρατικοποιούνται! Δεύτερη σοβαρή επίπτωση είναι ότι η ΕΚΤ, αγοράζοντας τοξικά ομόλογα δισεκατομμυρίων χρεοκοπημένων κρατών, κινδυνεύει να μετατραπεί στη μεγαλύτερη «μπαντ μπανκ» του κόσμου, ενώ θα αναγκάζεται να κόβει ζεστό χρήμα!

Το κυριότερο είναι ότι με αυτές τις αποφάσεις, οι ηγέτες της ΕΕ απλώς ανακυκλώνουν την κρίση κρατικού χρέους και την ύφεση, αφού τα κονδύλια για το περίφημο «αναπτυξιακό πακέτο», ύψους μόλις 120 δισ. ευρώ, το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ(!), δεν συγκρίνονται καν με τα τέσσερα και κατ’ άλλους οχτώ τρισ. ευρώ που έχουν δοθεί για τη σωτηρία των τραπεζών! Για σύγκριση, μόνο οι ισπανικές τράπεζες παίρνουν 100 δισ. ευρώ!! Σώζουν τις τράπεζες, χρεοκοπούν τα κράτη και τους λαούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν βαριά.