Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Ένας αιώνας μεξικάνικης επανάστασης

 Εκατό χρόνια πέρασαν από την κήρυξη της επανάστασης στο Μεξικό. Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1910. Καλύτερος τρόπος για να γιορταστεί αυτή η επέτειος από ένα φεστιβάλ κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Οι θρυλικές μορφές των μεγάλων επαναστατών των αρχών του 20ου αιώνα, που με τον αγώνα τους και τη δράση τους ενέπνευσαν όλα τα μετέπειτα επαναστατικά κινήματα ζωντανεύουν ξανά καρέ - καρέ μέσα από τη δύναμη και δυναμική που έχει το σελιλόιντ.



ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ



Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 24 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος 210 3418550) και στο Σινέ Φιλίπ (Θάσου 11, Πλατεία Αμερικής 210 8612476). Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνουν την Πέμπτη 18 του μήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι θρυλικές μορφές του Πάντσο Βίλα, του Αιμιλιάνο Ζαπάτα, του Φρανσίκο Μαδέρο και όλων των άλλων προσωπικοτήτων της επανάστασης ξαναέρχονται στο προσκήνιο για να εμπνεύσουν ξανά τον κόσμο και τους αυριανούς επαναστάτες στους σημερινούς καιρούς που ο κόσμος όλος δείχνει να επιστρέφει στις κοινωνικές δομές των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

«Οι λαοί, στις συνεχείς προσπάθειές τους να θριαμβεύσει το ιδανικό της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, αναγκάζονται σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες. Η αγαπημένη μας χώρα έχει φτάσει σε μια από αυτές τις στιγμές. Μια δύναμη τυραννική, που εμείς, οι Μεξικανοί δεν έχουμε συνηθίσει να υπομένουμε αφότου κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας, μας καταπιέζει με τέτοιο τρόπο που έχει γίνει ανυπόφορη. Σε αντάλλαγμα για αυτή την τυραννία μας προσφέρεται ειρήνη, αλλά ειρήνη γεμάτη ντροπή για το μεξικάνικο έθνος, γιατί η βάση της δεν είναι ο νόμος αλλά η βία»… Έτσι ξεκινoύσε το κείμενο της διακήρυξης της μεξικάνικης επανάστασης.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 30 ταινίες και ντοκιμαντέρ σπουδαίων δημιουργών από όλο τον κόσμο, από τις οποίες οι περισσότερες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Καθημερινά θα προβάλονται δύο έως τρεις ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο. Οι ταινίες, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής: Prisoner 13, Godfather mendoza και Let’s Go With Pancho Villa σε σκηνοθεσία και οι τρεις του Φερνάντο ντε Φουέντες. Το Ακατάβλητο Μεξικό σε σκηνοθεσία Πολ Λεντούκ, Viva Zapata! Σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν. Πρωταγωνιστούν: Μάρολν Μπράντο, Άντονυ Κουίν. This Was Pancho Villa, Pancho Villa And Valentina, Cuando !Villa Villa..! es la muerte σε σκηνοθεσία και οι τρεις Ισμαέλ Ροντρίγκεζ, Companeros σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Κορμπούτσι, Que Viva Mexico! σε σκηνοθεσία Σεργκέι Αϊζενστάιν.

0 Τοποθετησεις: