Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Όχι στη λιτότητα λένε στην Πορτογαλία


Με μαζικές διαδηλώσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση και η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Πανεθνική απεργία έχει προκηρυχθεί στις 24 Νοεμβρίου από τη Γενική Συνομοσπονδία Πορτογάλων Εργατών (CGTP).



 ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ





Επιπλέον, το περασμένο Σάββατο, πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι πήραν μέρος στη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λισαβόνα κατά του προϋπολογισμού λιτότητας, την οποία διοργάνωσε το κοινό Μέτωπο των Συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης. Οι διαδηλωτές, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και δημόσιες επιχειρήσεις  ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιήσουν τους αγώνες τους.

 Η πορτογαλική Βουλή υιοθέτησε συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας, ως μέρος του προϋπολογισμού του 2011, επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 4,6% στα τέλη του 2011. Τα συμπληρωματικά μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση κατά 5 έως 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ, το «πάγωμα» των συντάξεων για το 2011, περικοπές κατά 25% σε κοινωνικές παροχές και αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%.
Ωστόσο, τα εξοντωτικά για τους πορτογάλους εργαζόμενους μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση της χώρας δεν «έπεισαν» τις αιμοβόρες αγορές που εντείνουν τις πιέσεις τους προς την οικονομική και πολιτική ελίτ για τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων. Τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας έφτασαν σε ύψη ρεκόρ την Τετάρτη, όταν η χώρα προχώρησε στην άντληση ποσού 1,242 δισ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας 6ετών και 10ετών ομολόγων. Η τοκογλυφία σε βάρος των πορτογάλων εργαζόμενων δεν έχει προηγούμενο. Το κόστος του δανεισμού της χώρας έφτασε στο μεγαλύτερο ύψος που έχει καταγραφεί από τη δημιουργία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας. Τα εξαετή ομόλογα διατέθηκαν με επιτόκιο 6,156% έναντι 4,371% αντίστοιχης έκδοσης του Αυγούστου, παρόλο που η υπερκάλυψη του ποσού ανήλθε σε 2,3 φορές.

Το «σήμα» για την τοκογλυφική επίθεση δόθηκε την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη, με όχημα τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη δανειοληπτική ικανότητα τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών, «εξαιτίας της μεγάλης δέσμευσης της χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Η αξιολόγηση των BES και Millennium BCP υποβιβάστηκε από το Α στο ΒΒΒ+, ενώ των BPI και Banif από το Α- στο ΒΒΒ-. Η αξιολόγηση της κρατικής Caixa Geral de Depositos (CGD) παρέμεινε σταθερή στο A+. Παράλληλα, η Fitch διατήρησε την αρνητική πρόβλεψή της για αυτές τις πέντε τράπεζες. «Η υποβάθμιση αντανακλά την αύξηση των κινδύνων για τις χρηματοδοτήσεις και τη ρευστότητα των τραπεζών, ένεκα της αυξημένης πρόσδεσής τους σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα σε πηγές χρηματοδότησης με αυξημένη προσφυγή στην ΕΚΤ», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Fitch. «Οι τράπεζες είχαν αυξήσει από τον Απρίλιο του 2010 το δανεισμό της από την ΕΚΤ, δανεισμός ο οποίος έφτασε στο απόγειό του τον Αύγουστο του 2010», διαπιστώνεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Η επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα στην Ευρώπη συνεχίζεται και επεκτείνεται, καθώς μετά την Ελλάδα, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων τίθενται εκ νέου η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, σύντομα ίσως και η Ισπανία ή ακόμα και η Ιταλία. Με όχημα τις υποβαθμίσεις των γνωστών για το σκοτεινό τους ρόλο, διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι αγορές ουσιαστικά στερούν από τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης τη δυνατότητα δανεισμού, επικαλούμενες τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και επιβάλλουν, σε συνεργασία με το κεφάλαιο κάθε χώρας τη λήψη σκληρών μέτρων, επικαλούμενες τη δήθεν εξυγίανση. Ωστόσο η απάντηση στην οργανωμένη αντεργατική επίθεση έρχεται με ολοένα πιο ηχηρό τρόπο από τα κινήματα των νέων και των εργαζομένων που αναπτύσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη: από τη Γαλλία και τη Βρετανία μέχρι την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

0 Τοποθετησεις: