Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Β’ ΓΥΡΟΣ: Μαστίγιο και καρότο για την αριστερή ψήφο

Γελοιοποίηση αλλά και επικίνδυνος γκεμπελισμός από το δικομματισμό

Σε μια πρωτοφανή εκστρατεία έχουν επιδοθεί οι μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε όλη της Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους της Αριστεράς σε ψεύτικα διλήμματα περί «μικρότερου κακού» στο δεύτερο γύρο και να περιορίσουν την κυρίαρχη τάση που είναι η αποδοκιμασία και η συνολική καταδίκη των δυνάμεων του δικομματισμού.




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ



Ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας είναι τα ΜΜΕ. Οργή προκάλεσε το εξώφυλλο και τα πολυσέλιδα ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα που ανακάλυψαν «νέο βρώμικο '89», στα οποία αναφέρεται χωρίς κανένα στοιχείο πέρα από ανώνυμες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι «συντελούνται υπόγειες διεργασίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς ενόψει του δεύτερου κρίσιμου γύρου των εκλογών»! Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από «ιστορική αναδρομή» στο... 1986! «Προβοκάτορες αντάξιοι του Γκέμπελς αποδεικνύονται για άλλη μια φορά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το συγκρότημα Λαμπράκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ενώ και η Κουμουνδούρου από την πλευρά της τονίζει ότι «ο μιντιακός εκβιασμός επιχειρείται με κατασκευασμένα δημοσιεύματα κατάλληλα για προβοκάτσια». Ο πράσινος πόλεμος λάσπης αποτελεί μέρος της επίσημης προεκλογικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας εβδομάδας. Δεκάδες στελέχη της κυβερνητικής παράταξης στις τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές παρεμβάσεις τους ανακάλυψαν «ανίερες συμμαχίες» , νώ σαφή στήριξη στα σενάρια πρόσφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον ισχυρισμό ότι «εάν είναι ιερές ή ανίερες αυτές οι συμμαχίες, αυτό το κρίνει ο ελληνικός λαός» .

 Ωστόσο η βρόμικη επίθεση δεν αποτελεί τη μοναδική εκβιαστική γραμμή της κυβέρνησης. Ο –όντως πολιτικά απεχθής– Ν. Κακλαμάνης χαρακτηρίζεται από τις αριστερές εφεδρείες του ΠΑΣΟΚ ως «Χρυσαυγίτης», ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του λαού. Για τον μεν Γ. Καμίνη προβάλλουν μέχρι και το απίστευτο επιχείρημα ότι ψήφος σε αυτόν είναι και ψήφος ενάντια στο ΠΑΣΟΚ! Αν ήταν όντως ανεξάρτητος ο Γ. Καμίνης ωστόσο δεν θα δήλωνε την περίοδο των πολιτικών διεργασιών ότι «αν δεν με στηρίξει το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να καταθέσω υποψηφιότητα». Οι υποστηρικτές του Γ. Καμίνη ακροδεξιό ανεβάζουν το Ν. Κακλαμάνη, κρυπτο-φασίστα τον κατεβάζουν, ενώ παράληλα ασκούν ιδεολογική πίεση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες ότι η στάση του άκυρου και του λευκού χαρίζει τη δημαρχία στα χέρια της... Χρυσής Αυγής! 

Το «αντιφασιστικό μέτωπο» που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι το ίδιο θολό και υποκριτικό με το «αντιμνημονιακό» της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γ. Καμίνης μπορεί να έχει προσαρμόσει τον πολιτικό του λόγο τις τελευταίες μέρες, κανείς όμως δεν ξεχνά ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έπαιξε ανοιχτά το παιχνίδι της ξενοφοβίας και της καταστολής με τις προτάσεις του για «περιορισμό» των διαδηλώσεων και απομάκρυνση όλων των μεταναστών εκτός των ορίων της πόλης και προσωρινής στέγασής τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την ίδια προεκλογική τακτική, με τις τοπικές ιδιομορφίες της Θεσσαλονίκης εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και στη συμπρωτεύουσα. Το ΠΑΣΟΚ φάσκει και αντιφάσκει και έχει το θράσος να ζητεί «αντιφασιστικό» μέτωπο στην Αθήνα όταν στην Αττική ο μνημονιακός υποψήφιος Γ. Σγουρός στηρίζεται επισήμως από τη «μεγάλη ακροδεξιά» του ΛΑΟΣ. 

Εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει στο δεύτερο γύρο «το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο» που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναφέροντας την καραμέλα περί «αυτοδιοικητικών κριτηρίων», η οποία θα μεταφραστεί ξανά σε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο μνημόνιο και στο ΠΑΣΟΚ –σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος– το βράδυ της Κυριακής.


 Εξίσου υποκριτικές είναι και οι ξαφνικές «επιθέσεις φιλίας» του Α. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας στον κόσμο της Αριστεράς, καθώς και το κάλεσμα για «αντιμνημονιακή ψήφο». Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια, και στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να «στείλουν» μήνυμα στην κυβέρνηση να «αλλάξει πορεία», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά πρόωρες εκλογές. Τα αντιφατικά επικοινωνιακά ανοίγματα της ΝΔ, ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, είναι τόσο εξώφθαλμα ώστε προκαλούν γέλιο. Πιο χαρακτηριστική απ’ όλες είναι η περίπτωση της Ικαρίας στην οποία ταξίδεψε ο βουλευτής της Δεξιάς Πάνος Καμμένος –με «άνωθεν εντολή»– προκειμένου να πείσει την τοπική οργάνωση της ΝΔ να αλλάξει το επίσημο χρίσμα στον Άγιο Κήρυκο, λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο και να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ επειδή είναι «ενάντια στο μνημόνιο»!

0 Τοποθετησεις: