Κλειστά έμειναν την Παρασκευή πολλά μουσεία, βιβλιοθήκες και πινακοθήκες της Ιταλίας, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα περικοπών απο τον πολιτισμό που αποφάσισε ο Σ. Μπερλουσκόνι ύψους 280 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς περικοπές έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες και μη αντιστρεπτές φθορές στα ιστορικά μνημεία της χώρας. Μάρτυρας, η κατάρρευση πριν μια εβδομάδα του Οίκου των Μονομάχων στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας. Ότι γλίτωσε από τον Βεζούβιο το ισοπεδώνει η λιτότητα.
Χολέρα στην Αϊτή
Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν σε παραγκουπόλεις του Πορτ ο Πρενς στην Αϊτή κατηγορώντας την κυβέρνηση, τον ΟΗΕ αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι δεν ενήργησαν έγκαιρα για την αποφυγή επιδημίας χολέρας, που πλήττει τη χώρα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περίπου 11.000 έχουν προσβληθεί ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η ασθένεια θα μεταφερθεί σύντομα και στους καταυλισμούς των θυμάτων του περσινού καταστροφικού σεισμού. Καθημερινά παρατηρούνται τουλάχιστον 1.000 νέα κρούσματα, καθώς οι κάτοικοι των καταυλισμών αλλά και των παραγκουπόλεων που υπήρχαν πριν από το σεισμό χρησιμοποιούν μολυσμένο με ακαθαρσίες νερό. Ορισμένοι διαδηλωτές, που πρακτικά ζουν σε σκουπιδότοπους στα προάστια του Πορτ ο Πρενς, επιχειρούν τώρα να σταματήσουν την εναπόθεση σκουπιδιών στην περιοχή τους, καθώς θεωρούν ότι έτσι μολύνονται και οι τελευταίες υδάτινες πηγές.
Απαγωγή στελέχους Χαμάς
Την ίδια ώρα, σε μια ακόμη προσπάθεια να προκαλέσει ένταση στην περιοχή, το Ισραήλ απήγαγε αυτή την εβδομάδα το γενικό γραμματέα του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου και βουλευτή της Χαμάς, Μαχμούντ Ραμάχι. Στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τον οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία μαζί με άλλα 12 άτομα που συνελήφθησαν στην περιοχή την ίδια ημέρα. Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ξεκινούσαν στη Δαμασκό συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Χαμάς και της Φατάχ για μια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των οργανώσεων που ελέγχουν τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη αντίστοιχα. Συνεργάτες του Ραμάχι εξηγούσαν σε δημοσιογράφους ότι η σύλληψη - απαγωγή ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία, έχει ως μοναδικό στόχο να δυναμιτίσει τις προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ των δυο οργανώσεων.
Πιέζουν τη Χεζμπολάχ
Αποφασισμένος να αποτρέψει τη σύλληψη στελεχών της Χεζμπολάχ εάν αυτά κατηγορηθούν για τη δολοφονία του λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Αλ Χαρίρι δήλωσε ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Σεΐχης Νασράλα. Ο ίδιος σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αφήσει νε εννοηθεί ότι μοναδικός κερδισμένος από τη συγκεκριμένη δολοφονία υπήρξε το Ισραήλ. Την ίδια ώρα πάντως ισραηλινά αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα απροσδιόριστες πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας λέγοντας ότι σε περίπτωση καταδίκης στελεχών της Χεζμπολάχ, η οργάνωση «ενδέχεται να προχωρήσει ακόμη και σε πραξικόπημα». Παραβλέπουν ωστόσο ότι στο πλευρό της αντιστασιακής οργάνωσης βρίσκεται ακόμη και ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι.
Για πάντα στο Αφγανιστάν
Την αναβολή της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν για τρία ακόμη χρόνια αναμένεται να ανακοινώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Πορτογαλία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί την έναρξη της αποχώρησης τον Ιούλιο του 2011 αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ανεξάρτητων δικτύων αναμένεται να ανακοινώσει ως πιθανότερη χρονολογία το 2014. Η αναβολή πιστεύεται ότι ήταν κοινό μυστικό για τις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά δεν ανακοινωνόταν πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές καθώς θα αποκάλυπτε ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα του Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό. Τώρα η μια μετά την άλλη οι χώρες που συμμετέχουν στα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσουν την παράταση για τρία τουλάχιστον χρόνια.
Αίτηση έφεσης για Μουμία
Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου έφτασε για μια ακόμη φορά η υπόθεση του θανατοποινίτη Μουμία Αμπού Τζαμάλ, του πρώην δημοσιογράφου και μέλους της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες, ο οποίος από το 1982 αναμένει την εκτέλεσή του κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός αστυνομικού. Εδώ και 28 χρόνια ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ δηλώνει αθώος υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία έστησε τα στοιχεία προκειμένου να τον εμπλέξει στην υπόθεση. Τώρα οι δικηγόροι του προσέφυγαν για μια ακόμη φορά στη δικαιοσύνη, υποβάλλοντας έφεση με το αιτιολογικό ότι οι εντολές που είχαν δοθεί στο σώμα των ενόρκων εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή η εκτέλεση του μαύρου ακτιβιστή θα αναβληθεί για μια ακόμη φορά..
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου