Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Νομισματικός πόλεμος και αποκαθήλωση των ΗΠΑ



Παγωμένο και… δολοφονικό ήταν το βλέμμα της Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη σύνοδο της ομάδας των G20, που έγινε αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ. Ήταν η φυσική συνέχεια της ασυνήθιστα σφοδρής επίθεσης που είχε εξαπολύσει η γερμανίδα καγκελάριος κατά των ΗΠΑ την παραμονή της συνόδου, κατηγορώντας τις ότι με την πολιτική που ακολουθούν δημιουργούν μια νέα φούσκα και οδηγούν τον κόσμο σε ένα γενικευμένο νομισματικό πόλεμο.


Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, η A. Μέρκελ είχε σπεύσει να εξάρει τη στάση της Κίνας στο συγκεκριμένο θέμα, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι κρατά τεχνηέντως σε χαμηλό επίπεδο τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου – προκαλώντας έτσι την οργισμένη αντίδραση των Κινέζων. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους Γερμανούς κινείται και η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και μία από τις πιο ισχυρές αναδυόμενες δυνάμεις του κόσμου: Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε παρομοιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα όσα συνέβαιναν την περίοδο του Μεσοπολέμου, μετά το Κραχ του ’29 και την Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε – με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

Ουσιαστικά, αυτή ήταν η πρώτη σημαντική διεθνής σύνοδος στην οποία οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν τόσο απομονωμένοι. Γερμανοί, Κινέζοι, Βραζιλιάνοι και άλλοι, επωφελούμενοι από την οικονομική κρίση και τις τεράστιες ανακατατάξεις που αυτή επιφέρει, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να αποκαθηλώσουν τη μέχρι πρότινος μοναδική και αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη από το θρόνο της. Φυσικά, το «έργο» αυτό βρίσκεται ακόμη στην αρχή του – όταν ολοκληρωθεί, οι γεωπολιτικές ισορροπίες ανάμεσα στα παλιά και νέα κέντρα του καπιταλισμού (τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη) θα είναι ριζικά διαφορετικές.
Oι ισχυροί παίκτες επιχειρούν πρώτα από όλα να διασφαλίσουν τα νώτα τους – οι δε Γερμανοί, από την πλευρά τους, θέτουν το εξής ξεκάθαρο δίλημμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους: Ή είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας. Τόσο απλά.

0 Τοποθετησεις: