Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο αραβικός δρόμος για την εξέγερση


Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που χρησιμοποιείται ευρέως στις αραβικές χώρες, ο «αραβικός δρόμος». Οι Άραβες χρησιμοποιούν την έκφραση εννοώντας τη λαϊκή θέληση. Η Δύση άρχισε να χρησιμοποιεί την ίδια έκφραση μιλώντας στο όνομα της αραβικής κοινής γνώμης με το ξέσπασμα της πρώτης Ιντιφάντα, και στη συνέχεια στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ το 1990, αλλά και με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Διατηρώντας την προσφιλή στη Δύση συνήθεια, ο όρος πήρε υποτιμητικό για τους Άραβες χαρακτήρα, υπονοώντας το απρόβλεπτο χαρακτήρα λαών που ζούσαν σε υποβαθμισμένες συνθήκες.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 

Βλέποντας ντε Πάλμα στο «Σινε- Βόθρος»...


Μπόχα και μυστήριο. Σήψη και σασπένς. Η υπόθεση των κυκλωμάτων παροχής «προστασίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο προς το παρόν θυμίζει ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα – μόνο που είναι σαν να την βλέπεις, όχι σε κινηματογραφική αίθουσα, αλλά μέσα σε υπόνομο... 
Μέχρι στιγμής κάθε στοιχείο, κάθε ένδειξη, συνοδεύεται από ένα ηχηρό «όμως» που εισάγει σενάρια διαφορετικά, παραπλήσια ή ευρύτερα. Μπέος και Πατέρας αποδίδουν ο ένας στον άλλον –ατύπως πλην σαφώς– τον τίτλο του «νέου παραγκάρχη», είναι όμως προφανές ότι η «βεντάλια» των υποψιών (για αναμείξεις, «εξυπηρετήσεις», κ.λπ.) απλώνεται και σε άλλα γνωστά ονόματα.



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

«Το γελεκάκι που φορείς…»


Στην εποχή της κρίσης, ακόμα και η φιλανθρωπία παίρνει άλλη μορφή. Καθώς είναι νωπή ακόμα η ανάμνηση της δολοφονίας των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από αδίστακτους κακοποιούς, μια δωρεά προς την Ελληνική Αστυνομία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική, επικοινωνιακή και συναισθηματική σημασία. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν δύο τέτοιες δωρεές. Ένας τεράστιος τραπεζικός όμιλος, πρόσφερε στην ΕΛ.ΑΣ. 1.300 αλεξίσφαιρα γιλέκα υψηλής τεχνολογίας (πέρυσι είχε προσφέρει περίπου άλλα τόσα), ενώ ένας γνωστός εφοπλιστής και ποδοσφαιρικός παράγοντας, πρόσφερε στην αστυνομία 200.000 ευρώ για επισκευή μοτοσικλετών και 20.000 ευρώ για τις οικογένειες των θυμάτων.

Πώς αλλάζουν οι καιροί! Κάποτε οι πλούσιοι έδιναν υποτροφίες κι έχτιζαν πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες. Σήμερα βοηθούν την αστυνομία η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Χρ. Παπουτσή, αντιμετωπίζει «πρακτικές δυσκολίες» λόγω της εφαρμογής του νέου δημόσιου λογιστικού του «νοικοκυρέματος», δηλ. των περικοπών. Και στις δυσκολίες αυτές συγκαταλέγονται και τα ακατάλληλα αλεξίσφαιρα γιλέκα και οι μη επισκευασμένες μοτοσικλέτες.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Μια ασύμφορη διαλεκτική

Δεν θα ’λεγα πως έχει άδικο ο Σταμάτης που τηλεφώνησε Κυριακή πρωί από την Κέρκυρα, ανάμεσα σε καφέ και περισυλλογή, για να συμφωνήσει και να διαφωνήσει με το προηγούμενο σημείωμα, σχετικά με τις παλιές φωτογραφίες, όπου γίνεται αναγκαίο μερικές φορές να σβήσεις γραμμές και εικόνες από το παρελθόν για να αντέξεις το κάδρο στον τοίχο.
Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να σβήσουμε το παρελθόν και δεν επιτρέπεται να ζήσουμε χωρίς αυτό. Τουτέστιν, πρέπει να το υπερβούμε για να ζήσουμε και να υπηρετήσουμε το παρόν, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε διαγράφοντας όσα συνέβησαν, με τη διαλεκτική τους, δηλαδή και τα αρνητικά και τα θετικά, και εκείνα που μας κάνουν να καμαρώνουμε και εκείνα που μας κάνουν να νοιώθουμε ντροπή.  Ακούγεται ωραίο, στρογγυλό, και σχεδόν τέλειο. Κι ωστόσο το παρελθόν είναι το μόνο που μπορούμε να ξαναφτιάξουμε. Γι’ αυτό και πολύ συχνά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε τις περισσότερες φορές, το ξαναφτιάχνουμε.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ 

Στην ανεργία η κυβέρνηση απαντά με ενίσχυση των επιχειρήσεων και ...5μηνίτες απασχολήσιμους


Ως «ανάχωμα στην ανεργία» χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας» που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως «απάντηση» στα τελευταία δραματικά στοιχεία που δείχνουν τη νέα εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα σε πρωτοφανή μεταπολιτευτικά ύψη. Ωστόσο, περισσότερο πρόκειται για ανάχωμα στη συρρίκνωση των κερδών των επιχειρήσεων και στα εργατικά δικαιώματα παρά για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Μάλιστα για να γίνει πιο πειστική η υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι «εάν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι δράσεις του υπουργείου, τότε το ποσοστό ανεργίας θα είχε ξεπεράσει το 17%», ποσοστό που βέβαια ήδη το έχει υπερβεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία κι όχι τις επίσημες «αλχημείες» του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Θέμα: Εφιάλτης στο δρόμο με την αναδιάρθρωση

Αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ

Κοινωνικό ρήγμα



Ο Φεβρουάριος του 2011 θα αποδειχθεί για το ΠΑΣΟΚ ότι ήταν ο Αύγουστος του 2008 για τη Νέα Δημοκρατία. Ο μήνας που όλη η προγενέστερη, συνεχής και κλιμακούμενη μήνα τον μήνα φθορά μετατράπηκε σε μια νέα και μη αντιστρεπτή ποιότητα. Αρχής γενομένης από τον συγκεκριμένο μήνα ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα για το κυβερνών κόμμα, που έρχεται αντιμέτωπο με τη δική του φθορά, τις αντιφάσεις της πολιτικής του αλλά πριν απ’ όλα με την ογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ 

«Σε ευχαριστώ, Ουισκόνσιν»


«Λεφτά υπάρχουν». Αυτό είναι το λαϊτ μοτίφ της ομιλίας που εκφώνησε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, στις 5 Μαρτίου στη Μάντισον, την πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, μπροστά σε ένα πλήθος απεργών και διαμαρτυρόμενων εργαζομένων ενάντια στα σχέδια του νέου ρεπουμπλικανού κυβερνήτη να xτυπήσει αποφασιστικά τα συνδικάτα. Όμως η ομοιότητα με την περιβόητη προεκλογική διαβεβαίωση του Γιώργου Παπανδρέου σταματά εδώ. Ο γνωστός σκηνοθέτης εξήγησε πως ο ισχυρισμός ότι η Αμερική δεν έχει χρήματα είναι ένα τερατώδες ψέμα, ανάλογο με το ψέμα περί της ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. «Η χώρα μας έχει πλούτο, μόνο που η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία τον μετέφερε από τους εργαζόμενους στις τράπεζες και σε μια χούφτα μεγιστάνες», τόνισε ο Μουρ και συνέχισε:

«Σε αντίθεση με ό,τι η εξουσία θέλει να σας κάνει να πιστέψετε, ώστε να χάσετε τη σύνταξή σας, να δεχτείτε περικοπές στο μισθό σας και να βολευτείτε με μια ζωή σαν και αυτήν των προπαππούδων σας, η Αμερική δεν έχει μείνει πανί με πανί. Η χώρα κολυμπά στο χρήμα. Απλώς αυτός ο πλούτος δεν βρίσκεται στα δικά σας χέρια.




 ΜΑΪΚΛ ΜΟΥΡ
 Απόδοση Μαριάννα Τζιαντζή 

Ελληνική εμπλοκή στη Λιβύη

Ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τέσσερις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, οι αεροπορικές βάσεις της δυτικής Πελοποννήσου (Ανδραβίδα, Άραξος), του Ακτίου στην Ήπειρο και της Κρήτης (Σούδα), οι οποίες είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή, θα αποτελέσουν τη βάση των νατοϊκών δυνάμεων σε περίπτωση επιβολής ζώνης αποκλεισμού στη Λιβύη, μαζί με άλλα πέντε αεροδρόμια της Ιταλίας και τρία της Ισπανίας. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ η μεταφορά αεροπορικών δυνάμεων από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες ώρες θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, η επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης συνεπάγεται συντριπτικούς βομβαρδισμούς επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων και κυρίως της αεράμυνας του λιβυκού στρατού (αντιαεροπορικά, θέσεις πυραυλικής άμυνας, σταθμούς ραντάρ κ.λπ.) με τη συμμετοχή ανδρών των ειδικών δυνάμεων και πληθώρα από σμήνη πολεμικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει για πρώτη φορά σε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς θεωρείται ότι δεν επαρκεί η αεροπορική δύναμη που μεταφέρουν τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.



ΔΙΚΤΥO ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚOΣ

Αγώνας μεταναστών: Ρωγμή στην κυβερνητική αδιαλλαξία, συνέχιση του αγώνα

Σφιγμένες γροθιές στον αέρα και μόνιμα ζωγραφισμένα χαμόγελα στα πρόσωπα των εξασθενημένων απεργών πείνας και των αλληλέγγυων, που είχαν κατακλύσει ως τα ξημερώματα της Πέμπτης το κτίριο της Υπατίας. Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση των απεργών πείνας με τους υπουργούς Γ. Ραγκούση, Α. Λοβέρδο, Α. Νταλάρα και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.  Ένα βήμα πριν να θρηνήσουμε θύματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε.  Από το «θα απελαθείτε» και «θα εφαρμοστεί ο νόμος» του… άτεγκτου υπουργού Εσωτερικών, φτάσαμε –μετά από 44 μέρες απεργίας πείνας– σε μια βελτιωμένη πρόταση απ’ την κυβέρνηση, που έγινε τελικά δεκτή από τους μετανάστες.




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Ράιχ η ΕΕ, στο σφυρί η Ελλάδα

Εφιαλτικές είναι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που έληξε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες και της οποίας οι αποφάσεις (που κωδικοποιήθηκαν ως «Σύμφωνο για το Eυρώ») θα εγκριθούν επίσημα στις 24 Μαρτίου από νέα σύνοδο κορυφής. Τρομάζει κανείς διαβάζοντας το κείμενο των Συμπερασμάτων, όπως έχουν καθιερώσει να αποκαλούν τις αποφάσεις, της συνόδου κορυφής. Οι Γερμανοί πέρασαν όλα όσα ήθελαν. Η ΕΕ αλλάζει ριζικά, αρχίζοντας από την ευρωζώνη.




ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK

Μνημόνιο για πάντα από τις Βρυξέλλες


Τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης ξεκίνησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια για να πείσουν ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και οι ρυθμίσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος, που αποφασίστηκαν στην προχθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης, είναι προς όφελος του λαού. Κι όμως, η περιβόητη επιμήκυνση του δανείου είναι καταγραφή της αποτυχίας του Μνημονίου και αναγκαία συνθήκη για να πάρουν οι «δανειστές» (τοκογλύφοι - τραπεζίτες) τα λεφτά «τους» πίσω, δηλαδή τα δικά μας λεφτά. Όσο για τη μείωση του επιτοκίου, αυτή θα αναιρεθεί σε λίγους μήνες, αφού το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων. Όσα έδωσε η κυβέρνηση - «δώστα όλα» στο κεφάλαιο είναι πραγματικά τραγικά. Θα οδηγήσουν σε ευρω-φτώχεια, σε ένα ακόμα χειρότερο Μνημόνιο αέναης διάρκειας, χωρίς ελπίδα. Κατ’ αρχήν, επιβεβαιώθηκε η υποχρέωση να εκποιηθεί δημόσια περιουσία για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Θα ξεπουληθούν κοψοτιμής όλες οι ΔΕΚΟ, ανεβάζοντας το κόστος ζωής σημαντικά. Αλλά αυτές δεν φτάνουν: H μετοχική αξία του κρατικού κομματιού όλων των εισηγμένων ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο είναι 6,5 δισεκατομμύρια. Λείπουν 43 δισ. και κάτι ψιλά... Καταλαβαίνετε τι ξεπούλημα δημόσιας γης θα γίνει... Δεύτερο, υπάρχει σαφής κατεύθυνση να ορισθεί με νομικό δεσμευτικό τρόπο (συνταγματική αναθεώρηση ή νόμος - πλαίσιο) η υποχρέωση διατήρησης του ελλείμματος σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Ο ζουρλομανδύας της Μέρκελ, του Μάαστριχτ και του νεοφιλελευθερισμού γίνεται πια στραγγαλιστικός για κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Τρίτο, τίθεται σαφής στόχος να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να πιέζουν σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα και τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Όσο για τις τελευταίες, μπαίνει επιτακτικά ο στόχος να σπάσει όχι μόνο οποιαδήποτε σύνδεσή τους με τον πληθωρισμό (άρα θα φτωχύνουν ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι), αλλά και να υπονομευθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις. Τέλος, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη κάθε χρόνο να καταθέτει σχέδιο τήρησης του «Συμφώνου για το Ευρώ», άρα η πολιτική μπαίνει στον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών, της ΕΕ, των τραπεζών και του κεφαλαίου. Το κοινωνικό ολοκαύτωμα πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη σύνοδο, στις 24-25 Μάρτη. Θα στείλουν οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μήνυμα ανυπακοής και ανατροπής.

Ανατροπή της νέας τυραννίας κυβέρνησης και ΕΕ

 «Σύμφωνο για το Ευρώ» 

Στις 24-25 Μάρτη ο λαός θα βροντοφωνάξει ότι δεν συναινεί στο ξεπούλημα Παπανδρέου

Με νέες αιώνιες αλυσίδες για τους εργαζόμενους και με το πωλητήριο του δημόσιου πλούτου επιστρέφει από τις Βρυξέλες ο Γ. Παπανδρέου, δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό «ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», που του είχαν αποδώσει οι γερμανικοί Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η «επανάσταση της πιτζάμας» μετά την προσβλητική ανακοίνωση της τρόικας για το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου για 50 δισ. ευρώ, κατέληξε στην ανακοίνωση ότι πρόκειται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Μα, το ξέραμε ότι είστε συνένοχοι μέχρι τα μπούνια, τώρα το λέτε και μόνοι σας.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ο Στρος - Καν, ο Παπανδρέου και οι γιαλαντζί ...ανένδοτοι!


Στη σέντρα βγάζει τον Γ. Παπανδρέου ο διευθυντής του ΔΝΤ και σύντροφός του - σοσιαλιστής γαρ και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 2012. Με τα όσα αποκαλύπτει στη συνέντευξή του προς τη γαλλική τηλεόραση (παρά τις... προσθαφαιρέσεις που γίνονται στο πλαίσιο του διπλωματικού παζαριού), ο Στρος - Καν κάνει γνωστό αυτό που ο... κόσμος είχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι: ότι, δηλαδή, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2009 – αν όχι πριν από αυτές! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μας κορόιδευε και, την ώρα που έκανε τις σχετικές διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ομπάμα υπέρ Γκουαντάναμο!


Ούτε αυτό δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει! Μια από τις πρώτες κατηγορηματικές προεδρικές δεσμεύσεις του Mπ. Ομπάμα ήταν να κλείσει το αίσχος του Γκουαντάναμο, άντρο βασανιστηρίων στο οποία έκλεισε ο Τζ. Μπους τους «μαχητές του εχθρού» και σύμβολο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας. Την περασμένη Τετάρτη, ο Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε, όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας του, αλλά και την επανάληψη των μυστικών και παράνομων, ακόμη και με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, εκτάκτων στρατιωτικών δικαστηρίων, τα οποία ο ίδιος είχε παγώσει το 2009.