Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Στρος - Καν, ο Παπανδρέου και οι γιαλαντζί ...ανένδοτοι!


Στη σέντρα βγάζει τον Γ. Παπανδρέου ο διευθυντής του ΔΝΤ και σύντροφός του - σοσιαλιστής γαρ και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 2012. Με τα όσα αποκαλύπτει στη συνέντευξή του προς τη γαλλική τηλεόραση (παρά τις... προσθαφαιρέσεις που γίνονται στο πλαίσιο του διπλωματικού παζαριού), ο Στρος - Καν κάνει γνωστό αυτό που ο... κόσμος είχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι: ότι, δηλαδή, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2009 – αν όχι πριν από αυτές! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος μας κορόιδευε και, την ώρα που έκανε τις σχετικές διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.



Προφανώς, κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται να συμβαίνει και σήμερα. Εκεί, δηλαδή, που Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης μας λένε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας, να έρθουν ένα ωραίο πρωί και να μας δηλώσουν ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και να επικαλεστούν τον ίδιο ακριβώς λόγο για να μας ανακοινώσουν ότι δεσμεύουν τις καταθέσεις μας και παύουν τις πληρωμές των μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους – αντί να σταματήσουν να πληρώνουν τα ληστρικά επιτόκια προς τους διάφορους δανειστές, ξένους και εγχώριους.
Είναι πολύ πιθανό, ο Στρος - Καν να έβγαλε στη φόρα μερικά από τα άπλυτα του Παπανδρέου για να πιέσει για νέες παραχωρήσεις. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως, πλέον, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται στο παρασκήνιο και σε πολύ κλειστό κύκλο.
Δεν πρέπει, μάλιστα, να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάπως έτσι κινείται και ο φέρελπις Σαμαράς, ο οποίος έχει σηκώσει το μπαϊράκι του αντι-Μνημονίου. Στα διαρκή πήγαινε - έλα και τις επαφές του με τους άλλους Ευρωπαίους, προφανώς έχει δεσμευτεί ότι –εφόσον φυσικά αναλάβει κάποια στιγμή την εξουσία ή συγκυβερνήσει με το νυν πρωθυπουργό– θα ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πολιτική, έστω και με διαφορετικό μανδύα..