Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θέμα: Η σκλήρυνση της αστικής δημοκρατίας

Θόλωσε το φωτοστέφανο του Παπαδήμου

Η σχεδόν απόλυτη πλέον υποταγή του αστικού κράτους στα μονοπώλια είναι η βάση της αυταρχικής μετάλλαξης και η κινούσα αιτία της κυριαρχίας του κατασταλτικού του ρόλου. Κορυφαίο παράδειγμα η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από οικονομικούς παράγοντες καθώς τα οικονομικά κέντρα φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται τους αστούς πολιτικούς, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Εδώ και μερικές μέρες «έχουμε Παπαδήμο» (κατά το «χαμπέμους πάπαμ» των ρωμαιοκαθολικών καρδιναλίων). Και όπως για τους πιστούς του ο Πάπας έχει το αλάθητο, έτσι και ο Παπαδήμος από τα γκεμπελικά μίντια προβάλλεται νυχθημερόν με την τήβεννο του σοφού και σοβαρού τεχνοκράτη (το λάιφ στάιλ στην πολιτική) που θα σώσει τη χώρα από την καταστροφή, στην οποία όλοι την οδηγήσαμε, πολιτικοί και πολίτες, με την ασωτία και αφροσύνη μας.

του Δημήτρη Γρηγορόπουλου 

Νέο-κεϋνσιανά σχέδια: «Ένας άλλος καπιταλισμός είναι εφικτός;»


Είναι τυχαίο που το γαλλικό περιοδικό Μαριάν έχει αυτή την εβδομάδα ένα 40σέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «ναι, ένας άλλος καπιταλισμός είναι δυνατόν να υπάρχει»; Δεν νομίζω. Μία επιλογή άρθρων δηλώνει ότι υπήρχε ένας «καλός» καπιταλισμός μέχρι και τη δεκαετία του ’80 και άρχισε να γίνεται «κακός» μετά.




του Μάκη Ζέρβα

Το δημόσιο χρέος δεν είναι μαύρο κουτί!


«Οποιοσδήποτε αγώνας για τον έλεγχο και την ακύρωση του δημόσιου χρέους δεν γίνεται στο όνομα και στη βάση των κοινών (ταξικών) συμφερόντων των “από κάτω”, πέρα από εθνικά σύνορα, είναι καταδικασμένος σε αποτυχία», τονίζει ο Γιώργος Μητραλιάς στην εισαγωγή του αποκαλυπτικού και χρήσιμου βιβλίου Ανοίγουμε τα βιβλία του δημόσιου χρέους (εκδ. Αλεξάνδρεια).



του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σε δεινή θέση οι γυναίκες στην Τουρκία

Μια άλλη Τουρκία, την Τουρκία των γυναικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στην εργασία και τη ζωή φέρνει στην επιφάνεια το οδοιπορικό που ακολουθεί. Πρόκειται για μια εικόνα που σπανίως βγαίνει προς τα έξω και ειδικά στις τηλεοράσεις. Είναι όμως η πραγματικότητα εκατομμυρίων γυναικών.



Οδοιπορικό στη Σμύρνη:
Ματώ Σπαθάκη
Ευαγγελία Καραϊσαλίδου
(Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών)  

Αφύπνιση των ναζί στη Γερμανία

Σοκαρισμένη είναι η γερμανική κοινωνία από τις αποκαλύψεις τρομοκρατικών επιθέσεων που εκπορεύονται από πυρήνες νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Μέσα σε 13 χρόνια εκτυλίχθηκε μια ιστορία αποτρόπαιων δολοφονιών. Αυτά τα φασιστικά εγκλήματα πέρασαν στη συλλογική μνήμη ως «φόνοι του κεμπάπ».  Δράστες ήταν ένας νεοναζιστικός πυρήνας από την οργάνωση «Προστασία της Πατρίδας» που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της μεγαλύτερης ένωσης νεοναζιστών που έχει γνωρίσει η Γερμανία από την πτώση του Χίτλερ, το «Εθνικοσιαλιστικό Υπόγειο».

του Πέτρου Κοσμά

Ιταλία: Χούντα τεχνοκρατών επέβαλε η ΕΕ

Με απεργίες και διαδηλώσεις έγινε  δεκτός ο νέος πρωθυπουργός

Η παρουσίαση του πακέτου μέτρων λιτότητας αποτέλεσε την πρώτη πράξη της χούντας των τεχνοκρατών με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι στην Ιταλία, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο νέος πρωθυπουργός που ανέλαβε και το υπουργείο Οικονομικών, πρώην επίτροπος, εκλεκτός του Βερολίνου και των αγορών, κατέστησε σαφή το σκοπό του διορισμού του με το «καλημέρα σας». Οι αγορές τον διόρισαν, σε αυτές θα λογοδοτεί.

της Ειρήνης Κοσμά

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Δεν πουλάμε την εκπαίδευση!»


Η 17η Νοέμβρη, με αφορμή τις ναζιστικές θηριωδίες εναντίων των αγωνιζόμενων φοιτητών στην Πράγα, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα των Φοιτητών. Και στην Ευρώπη της κρίσης αυτή η επέτειος πήρε για πρώτη φορά πραγματικές διαστάσεις, με μαζικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην Ισπανία, την Ιταλία αλλά και τη Γερμανία.

ΗΠΑ: Στο κενό έπεσε η καταστολή


Χωρίς αποτελέσματα αποδείχθηκε η συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας να εκκενώσει τις πλατείες της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων από τους διαδηλωτές. Το κίνημα των καταλήψεων επέστρεψε δριμύτερο και το σημαντικότερο, συντονισμένο με εργατικά σωματεία, θέτοντας το αίτημα πανεργατικής απεργίας, για πρώτη φορά μετά το 1946.

της Κατερίνα Σταυρούλα

ΠΕΡΙσκόπιο

Λιτότητα στην Πορτογαλία

Εγκρίνεται από την τρόικα η καταβολή της νέας δόσης από το δάνειο 78 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει η Πορτογαλία. Οι επιθεωρητές της τρόικας μετά την επίσκεψη και επιθεώρηση των στοιχείων «προόδου» της χώρας, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι και πρότειναν την απελευθέρωση της δόσης 8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πάρει η χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα και στο πλαίσιο της «βοήθειας», η Πορτογαλία έχει ήδη λάβει 31,3 δισ. ευρώ. Όλα αυτά τα «ευχάριστα», τη στιγμή που οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι δυσοίωνες, με προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Φαίνεται ότι αυτό που ευχαρίστησε τους ελεγκτές αφορά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, που επειδή περικόπτει το 13ο και 14ο μισθό και αυξάνει το χρόνο εργασίας, χαρακτηρίστηκε ως «τολμηρός και ευπρόσδεκτος». Οι εργαζόμενοι στη χώρα βέβαια έχουν μάλλον διαφορετική άποψη, αν κρίνει κανείς από την προκύρηξη 24ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκτός Ορίων: Οργή των ευρωπαίων σοσιαλιστών για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ-ακροδεξιάς


Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Kόμμα δηλώνει «σοκαρισμένο» με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με την άκρα Δεξιά στην Ελλάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά οι γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται κατηγορηματικά να συγχαρούν μια τέτοια κυβέρνηση στην οποία μετέχουν υμνητές της χούντας». «Ντροπή σε εκείνους που δέχονται να συγκυβερνούν με τους επιγόνους των συνταγματαρχών», δηλώνει ο επιφανής γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής, Ζυλιάν Ντρεΐ, ενώ ο εικονιζόμενος υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου για τις προεδρικές εκλογές, Ζαν Λικ Μελανσόν, καλεί όλα τα προοδευτικά κόμματα να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ.

του Μιχάλη Ψύλου