Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μαύρη απαισιοδοξία σε όλους του λαούς της Ευρώπης


Το έκανε πάλι το θαύμα του το ...«ευρωπαϊκό ιδεώδες» και η πολιτική της ΕΕ που το υλοποιεί στην πράξη, βοηθούντος βεβαίως και του ευρώ: Ομογενοποίησαν τις απόψεις των ευρωπαίων πολιτών σε βαθμό ...σοβιετικών εκλογικών αποτελεσμάτων! Μόνο που εδώ πρόκειται για αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, όχι όμως οποιασδήποτε εταιρείας σφυγμομετρήσεων, αλλά του Ευρωβαρόμετρου, της περιοδικής δημοσκόπησης που διενεργείται επί δεκαετίες για λογαριασμό της ίδιας της ΕΕ.





Αγωνιστική αλληλεγγύη, όχι «εθελοντικός» εξευτελισμός

Μαζική διεκδίκηση από κράτος, κεφάλαιο, ΕΕ για αξιοπρεπή ζωή

Ευθέως ανάλογα της εξαθλίωσης αναπτύσσεται  και ο «βομβαρδισμός αλληλεγγύης», που κορυφώνεται με το εμπόριο των «αγίων ημερών». Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «αλληλεγγύης» και «ανθρωπιάς» φυτρώνουν επιχορηγούμενες από το κράτος. Η Διαμαντοπούλου καλεί σε εθελοντισμό για να αντιμετωπιστούν ιδιωτικά τα προβλήματα που η ίδια με την πολιτική της δημιούργησε στα σχολεία. Όσο καταστρέφονται οι «παγκοινωνικές λειτουργίες» του αστικού κράτους σε όφελος των στενά ταξικών αναγκών του κεφαλαίου, τόσο πυκνώνουν οι οργανωμένες «δράσεις εθελοντισμού» του μιντιακού επιχειρηματικού συμπλέγματος, με ιεραποστόλους τον Αλαφούζο του Σκάι και τον Ψυχάρη του Βήμα FΜ. 

                                  φωτό: Αφού απέλυσε εκατοντάδες εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, το Βήμα και αλλού, ο ΔΟΛ έδειξε το "φιλανθρωπικό" του πρόσωπο κάνοντας παζάρι φτηνών βιβλίων ξεπουλώντας το αδιάθετο στοκ του στο Golden Hall στο Μαρούσι. 



του Κώστα Μάρκου

«Τσίρκο» ο Παπαδήμος


Σούργελο έχει γίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου! Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να την παίρνει στα σοβαρά και να τη σέβεται, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Αυτό δεν νοιάζει καθόλου τους κύκλους που επέβαλαν ως πρωθυπουργό τον τραπεζίτη της ΕΚΤ. Τους νοιάζει όμως ότι ο Παπαδήμος δεν έφερε τα λεφτά των δανείων από τη Μέρκελ, ούτε κατάφερε να πείσει τους ιδιώτες τραπεζίτες να χάσουν τα μισά λεφτά που έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τους νοιάζει επίσης το γεγονός ότι λόγω αυτής της αρχικής αποτυχίας του, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γράφουν πλέον δημοσίως στα παλιά τους τα παπούτσια τον πρωθυπουργό.

του Γιώργου Δελαστίκ

ΘEMA: H ιδεολογία ως καταστολή


Οι τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης που επιταχύνονται στο χώρο των ΜΜΕ λόγω της κρίσης με το κλείσιμο δεκάδων μέσων και τη συρρίκνωση πολλών άλλων θα ενισχύσει το ρόλο τους ως ιδεολογικών μηχανισμών και την πολιτική τους επιρροή στην κοινωνία. Βασικό γνώρισμα της αστικής προπαγάνδας και αλάνθαστο τεκμήριο της βαθιάς παρακμής της είναι ο εκφοβισμός της κοινωνίας και η απάλειψη κάθε ελκτικού στοιχείου από το λόγο και το όραμά της.




του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Σαμίρ Αμίν: Mακρά περίοδος ριζοσπαστικοποίησης


 Με την Αίγυπτο να συνεχίζει αγωνιζόμενη και εν μέσω εκλογικής διαδικασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι νεκροί στη Συρία αυξάνονται καθημερινά και οι διαβουλεύσεις του καθεστώτος Άσαντ με τον Αραβικό Σύνδεσμο ξεκινούν εκ νέου, οι εξελίξεις στην περιοχή και η πορεία της Αραβικής Άνοιξης αποτέλεσαν την αφορμή για τα ερωτήματα που απευθύναμε στον κορυφαίο αιγύπτιο οικονομολόγο και διανοητή Σαμίρ Αμίν, που ήταν για άλλη μια φορά ρηξικέλευθος και διαφωτιστικός.



συνέντευξη στην Κατερίνα Σταυρούλα