Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διδάγματα από το ’30 και το κίνημα ανέργων

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Kινητοποιήσεις ενάντια σε κλεισίματα εργοστασίων και κινήματα υπεράσπισης ανέργων διατρέχουν την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Ποτέ άλλοτε όμως οι Επιτροπές Ανέργων δεν υπήρξαν η ραχοκοκαλιά ανάπτυξης και ενοποίησης του εργατικού κινήματος όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια εποχή που έχει πολλές ομοιότητες με τη σημερινή.

Η ανεργία στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Απαιτείται ενιαίο ταξικό κίνημα εργαζομένων - ανέργων, σταθερά - ελαστικά απασχολούμενων, Ελλήνων - μεταναστών, νέων - μεγαλύτερων, Ελλήνων - εργαζομένων στις γειτονικές χώρες και όχι απλώς ένα κίνημα συμπαράστασης στους κάθε φορά πληττόμενους από τη λαίλαπα της ανεργίας. Χρειάζεται τη συμμετοχή των ανέργων στα συνδικάτα και τη φιλοδοξία να σηκώσουν το γάντι αυτής της αναμέτρησης όλα τα συνδικάτα κι όχι μόνο τα θιγόμενα.

«Μας τα πήραν όλα, μας κλέβουν τη ζωή»

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Πρόκειται για την επονομαζόμενη γενιά των 700 ευρώ, που πρόσφατα γνώρισε μια καθοριστική υποβάθμιση, μετατρεπόμενη σε γενιά των 500 ευρώ. Βρίσκεται στην ηλικία των 22 με 30. Έλιωσε πολλά τζιν στα θρανία, προσπαθώντας να αποκτήσει πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μια σειρά άλλα «προσόντα» που θα την κάνουν θελκτική στην αγορά εργασίας. Όταν είδε τις προσδοκίες της να ματαιώνονται οικτρά, αδυνατώντας βρει δουλειά, ξαναμπήκε στο κυνήγι των δεξιοτήτων, μαζεύοντας εκ νέου πτυχία - πιστοποιητικά γνώσης ενός ή δύο ξένων γλωσσών, υπολογιστών, κ.ά. Για όλα αυτά δαπάνησε χιλιάδες ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μα καλύτερο μέλλον δεν είδε.

Ανεργία: Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια






ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Με απλά νούμερα, το εργατικό δυναμικό της χώρας, δηλαδή ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας (15-64 ετών), ανέρχεται σε 4,94 εκατομμύρια άτομα ή 68,2% του συνολικού πληθυσμού. Από αυτούς οι άνεργοι υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 500.000, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Η ανεργία σύμφωνα, πάντα με τις μετρήσεις που γίνονται (βλ. ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Ετήσια Έκθεση 2009), μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει φτάσει στο 11,7%, το υψηλότερο ποσοστό της δεκαετίας, από 9,3% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Διεθνή κινήματα ανέργων

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Γαλλία, Αργεντινή, Ιταλία

Ο Παπανδρέου στους χασάπηδες του Ισραήλ!

Την ώρα που η τουρκική αστική τάξη και ο Ερντογάν απειλούν (για τους δικούς τους, προφανώς, λόγους) να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, η Αθήνα και ο Παπανδρέου σπεύδουν να καλύψουν το κενό που εκτιμούν ότι δημιουργείται. Για το λόγο αυτό, αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιουλίου.

Η ΓΣΕΕ ψήφισε υπέρ του μνημονίου

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε την υπαγορευμένη από την τρόικα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία προβλέπει πραγματική μείωση των μισθών της τάξης του 5-6% για τα επόμενα χρόνια, με τη μορφή «παγώματος» για το 2010 και «αυξήσεων», με βάση το μέσο όρο του... ευρωπαϊκού πληθωρισμού, για το 2011 και 2012, τη στιγμή που ο ελληνικός πληθωρισμός τρέχει κοντά στο 6%, σύμφωνα ακόμη και με τα χαλκευμένα επίσημα στοιχεία. Με ακέραια την ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (που τη χαρακτήρισε «αναγκαστική σύμβαση λιτότητας»!), η ΓΣΕΕ ψήφισε υπέρ του μνημονίου.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΜΗΣ: Αν ήμουν πρωθυπουργός...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Παθολογικές διαστάσεις έχει πάρει η κοροϊδία των εργαζομένων από τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. Ως πρωθυπουργός - δόκτωρ Τζέκιλ περνά τα σκληρότερα αντεργατικά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών, βυθίζοντας τη χώρα στη φτώχεια και την απελπισία. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - μίστερ ...Τζορτζ παραδίδει από το Συμπόσιο της Σύμης στον Πόρο αφελείς διαλέξεις για την ενδεδειγμένη οδό εξόδου από την κρίση.

Η Άγκυρα «δοκιμάζει» την Αθήνα

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Ύστερα από μία πολύχρονη δοκιμασία των ελληνικών αντοχών, η Άγκυρα προχωρεί σε κλιμάκωση των προκλήσεών της, καθώς αιφνιδιαστικά πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την έξοδο ερευνητικού σκάφους σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Τα δεξιά και αριστερά ...εξαπτέρυγα

ΚΩΣΤΗΣ ΝΑΓΙΑΣ

Επιστρατεύονται πλέον φανερά, χωρίς αιδώ, χωρίς προσχήματα όλοι εκείνοι οι κατά Νίτσε –όπως υπενθύμισε ο Γιώργος Ρούσης σε πρόσφατο άρθρο του– «επίσημοι παλιάτσοι». Εκείνοι «οι ευκίνητοι πίθηκοι και περιττοί» που εκ του ασφαλούς και μετά από ρωμαϊκά γεύματα με τον πρωθυπουργό, με επιχειρηματίες και ρετάλια της Αριστεράς, μιλούν για τους εργαζόμενους, χύνοντας χολήστο όνομα τους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μαζική συμμετοχή στη Γεωπονική

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η ανοιχτή συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο αίθριο της Γεωπονικής Σχολής. Πλήθος κόσμου και ειδικά νεολαία, άκουσε την εισήγηση του συντονιστικού, την οποία παρουσίασε ο Χρ. Μπίστης. 

Οι... αγρότες στο σφυρί!

ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK

Απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας είναι τελικά αυτός ο Γιωργάκης Παπανδρέου – και τρομερά επικίνδυνος για το λαό και τη χώρα. Τούτος ’δω είναι χειρότερος ακόμη και από το συνονόματο παππού του, τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίον η Αριστερά φώναζε το σύνθημα «Παπανδρέου παπατζή». Σημαία του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει την ανάγκη ύπαρξης «ισχυρού κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα», αλλά πάλι επιχειρεί να κάνει το εντελώς αντίθετο: Να ξεπουλήσει εντελώς κάθε ίχνος κρατικής τράπεζας!

Εκλογική αντοχή του ΠΑΣΟΚ

ΜΑΚΗΣ ΖΕΡΒΑΣ

Η εκλογολογία έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα και κάποιοι θα αναρωτώνται πως θα είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να προκηρύξει εκλογές έχοντας πάρει τέτοια οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Μα αυτό λένε θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του. Κι όμως, οι δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος δεν φαίνεται να το έχουν εγκαταλείψει τόσο πολύ.

«Όλοι φταίμε»

ΘANAΣHΣ ΣKAMNAKHΣ

Η ενοχλητική μπίλια της επικοινωνιακής πολιτικής έχει κάτσει στο «όλοι φταίμε». Μια διασπορά της κοινωνικής ευθύνης που διεκδικεί και εύσημα ευαισθησίας, καθώς προτάσσει την ανάγκη αυτοσυνείδησης και αισθήματος αυτοκριτικής. Όλοι έχουν το μερίδιό τους στην ευθύνη για την κρίση.

Να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο

νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Παρόλο που στο στόχαστρο της επίθεσης μπαίνουν οι δυνάμεις της εργασίας στο σύνολό τους, η νέα γενιά γίνεται δέκτης των αλλαγών στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός νέου τοπίου. Οι νέες εργασιακές σχέσεις, η μηδενική πιθανότητα σύνταξης για τους νέους, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση και το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης βάζουν με ειδικό και αναβαθμισμένο τρόπο στο στόχαστρο τη σημερινή μαθητική, σπουδάζουσα και εργαζόμενη νεολαία. 

Τριγμούς προκαλεί η αναμενόμενη ύφεση

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Οι τράπεζες! Εκεί βρίσκεται το επίκεντρο της επόμενης σεισμικής δόνησης που θα ταρακουνήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη κι αυτά τα γλίσχρα κέρδη της πρόσφατης οριακής, επιφανειακής και κυρίως ασταθούς οικονομικής ανάκαμψης. Για να διασκεδάσουν τούτη τη βαθιά εδραιωμένη αντίληψη μεταξύ των διεθνών κι ιδιαίτερα των ασιατών επενδυτών, που άρχισαν να στέκονται διστακτικά απέναντι στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν στη διενέργεια ελέγχων (τεστ αντοχής, κατά την τρέχουσα ορολογία) στις 91 μεγαλύτερες τράπεζες της. 

«ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ»: Τα θέλει και το... μνημόνιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Από φρούτα χορτάσαμε, άλλωστε έχουν φυτοφάρμακα και τσιμπημένες τιμές. Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα «φρουτάκια». Τις ηλεκτρονικές μηχανές τζόγου που η κυβέρνηση Σημίτη απαγόρευσε το 2002 και έκτοτε παίζονταν είτε νόμιμα στα εννιά καζίνο της χώρας είτε παράνομα στους πριβέ χώρους, που είχαν ορισμένες καφετέριες με φιμέ τζάμια.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αριστερά του ΔΝΤ και του Παναθηναϊκού

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Δεν έσβησε το μελάνι από όσα γράφαμε στο προηγούμενο Πριν για την εκπόρνευση της πολιτικής στην «εποχή του ΔΝΤ» και ήρθε η εξαγορά και μετεγγραφή του Ν. Κωνσταντόπουλου από την προεδρία του Συνασπισμού στην προεδρία του Παναθηναϊκού για να επιβεβαιώσει ότι ένα τμήμα της Αριστεράς έχει ενσωματωθεί βαθιά και με νέο τρόπο στη σύμπλεξη πολιτικής και επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο των ευρύτερων αντιδραστικών μεταλλάξεων της νέας εποχής.

Η ιδιωτικοποίηση του μακαρθισμού

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Τoν περασμένο μήνα, η 90χρονη Χέλεν Τόμας, ένα ιερό τέρας της αμερικανικής δημοσιογραφίας, εντεταλμένη στο Λευκό Οίκο επί μισό περίπου αιώνα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον όμιλο Χερστ, εξαιτίας των προφορικών σχολίων που έκανε για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης.

Με συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων απάντησαν σε κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ οι εργαζόμενοι στους Δήμους

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στην κατεύθυνση των μαζικών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων φαίνεται πως έχουν μπει πλέον για τα καλά οι εργαζόμενοι στους Δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας. Την περασμένη Τρίτη, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της επικράτειας, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, με στόχο να δείξουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο ασφαλιστικό για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και γενικότερα στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που πλήττουν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Ασφαλιστικό δημοσίων: Νόμος συμπλήρωμα του μνημονίου

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Στην εξαθλίωση οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο νόμο για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε. Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ καθιστούν πλέον τη σύνταξη και την επιβίωση κάθε μισθωτού προσωπικό του διακύβευμα. Η αφαίμαξη αγγίζει τα 252 δισ. ευρώ έως το 2060. Το ογκώδες ποσό αφορά μόνο έσοδα από το νόμο - τερατούργημα για το ασφαλιστικό. 

Η απεργία έκλεισε, τα μέτωπα ανοίγουν στην Αττικό Μετρό

ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από τα δικαστήρια η απεργία που είχαν προκηρύξει για την περασμένη Τρίτη (13/7) οι εργαζόμενοι στο Αττικό Μετρό, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεων 286 συναδέλφων τους, των οποίων οι απολύσεις - μη ανανέωσεις των συμβάσεων έχουν ξεκινήσει τμηματικά από τον περασμένο Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Σεπτέμβρη. 

Μουσική κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ, Πλανόδιος αριστερός

Ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό τετραήμερο συμβαίνει την εβδομάδα που μας έρχεται στη μουσική σκηνή του Μπάντμιντον. Οι αδερφές Βουγιουκλή, η Ελένη και η Σουζάνα, οι «Μάγισσες» που έκλεψαν τις καρδιές μας τα δύο προηγούμενα χρόνια Στο τρένο στο Ρουφ θα δώσουν μία μουσική παράσταση που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, το σπαραγμό των πορτογαλέζικων φάδο και τη δωρικότητα των μπλουζ της Αμερικής και του ρεμπέτικου. 

ΝΑΡ: Ανατρεπτική κοινή δράση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΡ

Πρόταση της ΠΕ του ΝΑΡ για «Ανατρεπτική κοινή δράση στο μαζικό κίνημα και στα μέτωπα πάλης», που απευθύνεται προς όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και τους αγωνιστές του μαζικού κινήματος», με στόχο «την απόκρουση και ανατροπή του αντιδραστικού - αντιλαϊκού πραξικοπήματος κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ» (ολόκληρη η απόφαση στο www.narnet.gr).

Ένα «Αριστερό βήμα» διαλόγου και κοινής δράσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Η περαιτέρω διεύρυνση και ο προγραμματισμός των πρώτων δημοσίων παρεμβάσεων ήταν το αντικείμενο της πρώτης συνέλευσης του «Αριστερού βήματος διαλόγου και κοινής δράσης», που πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας, την περασμένη Δευτέρα.

Το ΚΚΕ και η κοινή δράση

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στόχος μας η ανατροπή
του μνημονίου

Με σειρά άρθρων απάντησε ο Ριζοσπάστης στη συγκρότηση του «Αριστερού βήματος διαλόγου και κοινής δράσης». Η ασυνήθιστη έκταση που έδωσε στο θέμα προδίδει ότι το ζήτημα που έθεσε με τον τρόπο της –καλό ή κακό, επαρκή ή μη επαρκή– η εν λόγω πρωτοβουλία δεκάδων ανθρώπων της Αριστεράς (οι οποίοι ήδη έχουν γίνει εκατοντάδες), ανταποκρίνεται σε πραγματικές αγωνίες της αριστερής βάσης. Ωστόσο, η πολεμικού χαρακτήρα απάντηση των συντρόφων του Ριζοσπάστη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κινήματος, που έχει να αντιμετωπίσει την πιο σφοδρή κοινωνική επίθεση μετά τον εμφύλιο.

Η λιτότητα ριζοσπαστικοποιεί τους Καταλανούς

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Λαοθάλασσα 1,5 εκατ. διαδηλωτών πλημμύρισε το κέντρο της Βαρκελώνης στην Ισπανία το περασμένο Σάββατο. Μια ημέρα πριν από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, οι Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσάς τους όχι για να πανηγυρίσουν για τις ποδοσφαιρικές νίκες της Ισπανίας, αλλά διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

 

Ψηφίσθηκε στη Γαλλία το αντι-ασφαλιστικό

ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Την επερχόμενη αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η ηγεσία του οποίου εκτός από τους εργαζόμενους και τους νέους φαίνεται ότι απογοήτευσε και την οικονομική ελίτ της χώρας, σηματοδοτεί η εν εξελίξει «βροχή» σκανδάλων με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβέρνησης της χώρας.

Χαστούκι Ιαπώνων στην κεντροαριστερά

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Όταν ο ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε για πρώτη φορά ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει «σαν την Ελλάδα», οι περισσότεροι στο ακροατήριό του υπέθεσαν ότι αναφερόταν στους κινδύνους από τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Δεν μπορούσαν οι άμοιροι να φανταστούν ότι το να γίνεις «σαν την Ελλάδα» έχει και μια δεύτερη ερμηνεία...

Ιδιωτικές οι τράπεζες με λεφτά του ...κράτους!

Oργή σε εργαζόμενους και κόμματα προκαλεί το ξεπούλημα TT – ATE



Τι προσπαθούν να κρύψουν;

Βαρύτατες υποψίες ότι ενδεχομένως έχει διαπραχθεί μεγάλη απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου με τη συνενοχή στελεχών του τραπεζικού συστήματος, προκαλεί η νέα προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδος να μην απαντήσει συγκεκριμένα σε ερώτηση της Β. Παπανδρέου και 14 ακόμη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση αφορά πράξεις της ΤτΕ αμέσως μετά τις εκλογές, οι οποίες θεωρείται ότι εξυπηρέτησαν τα μέγιστα τους κερδοσκόπους στην εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας, χωρίς οι ίδιοι να αναλαμβάνουν το παραμικρό οικονομικό ρίσκο!