Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Μια έκπληξη περίμενε τους αμερικανούς οικονομολόγους που περίμεναν με αγωνία την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας. Το ενδιαφέρον τους ήταν έντονο δεδομένου ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες και η οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 2,5%, όταν το προηγούμενο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 1,7% και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 3,7%. Να μην υποχωρήσει και η ανεργία επιτέλους, σκέφτονταν; Μέχρι που είδαν τα μεγέθη: Πάνω από 15 εκατ. άτομα άνεργοι, εκ των οποίων 6,3 εκατ. για περισσότερους από 6 μήνες και το ποσοστό στο 9,8%! Αμετακίνητο! Ποιος νοιάζεται μετά για την αύξηση του ΑΕΠ;

Η αλαζονεία της αυτοκρατορίας


Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι έκανε λόγο για την «11η Σεπτεμβρίου της αμερικανικής διπλωματίας». Ο βρετανικός Γκάρντιαν καταγγέλει ότι «το μεγαλύτερο δίκτυο κατασκοπείας στον κόσμο το αποτελούν οι αμερικανικές πρεσβείες». Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ διερωτάται με τρόμο «αν στο εξής θα υπάρχει έστω και ένας πολιτικός παράγοντας στον κόσμο που θα μπορεί να έχει μια “εμπιστευτική συνομιλία” με αμερικανούς διπλωμάτες». Η αποκάλυψη από τον ιστότοπο Wikileaks του αυστραλού χάκερ Τζούλιαν Ασάντζ περισσοτέρων από 250.000 απορρήτων εγγράφων του Στέητ Ντηπάρτμεντ της περιόδου 2003 -2010, αποτελεί ένα βραδυφλεγές φιτίλι που προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις στην «καρδιά» της μοναδικής υπερδύναμης. Kαι είναι το τρίτο χτύπημα από το Wikileaks μέσα σε έξι μήνες…



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Ο Δεκέμβρης και το δίκιο της εξέγερσης

Ο Δεκέμβρης του 2008 αποτελεί όχι μόνο κάτι που έγινε στο παρελθόν, αλλά κυρίως κάτι που μοιάζει σαν «πρόβα», σαν ατελής προσπάθεια για το μέλλον. Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση και η αστική επίθεση δημιουργούν συνθήκες για το ξέσπασμα κοινωνικών εκρήξεων, η στάση της Αριστεράς απέναντι στην εξέγερση και στα στενά όρια της κυρίαρχης πολιτικής είναι κρίσιμα ζητούμενα.






ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΣΗΣ 

Δεκέμβρης: Ο Κορκονέας πυροβολεί ακόμη, δύο χρόνια μετά…

Στις μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τα δημοκρατικά δικαιώματα στήνονται στο απόσπασμα
Μπορεί η εικόνα του υψωμένου χεριού του ειδικού φρουρού που τραβά τη σκανδάλη να πάγωσε στο χρόνο, αφήνοντας χαραγμένη στη συλλογική μνήμη την ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2008, μπορεί η λευκή σκόνη από τα υπολείμματα των δακρυγόνων και τις πέτρες να έχει ξεπλυθεί από τους δρόμους του κέντρου, όμως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας πριν δύο χρόνια άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στις κατοπινές εξελίξεις.

                                           18 Δεκέμβρη 2008. Κατάληψη Νομικής, κόσμος στην ταράτσα. Η Νομική σε κλοιό ΜΑΤ μετά το Συλλαλητήριο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Κοινωνική αντεπανάσταση

Στη Βουλή θα μιλήσουν αυτή την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των δυνάμεων κατοχής της Ελλάδας – την Τρίτη ο Ντομινίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ, την Πέμπτη ο Όλι Ρεν της ΕΕ. Προηγουμένως οι εκπρόσωποι των κατακτητών θα έχουν συναντήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και με τη ΓΣΕΕ. Θα επιθεωρήσουν την υπόδουλη χώρα, ο λαός της οποίας κάθε άλλο παρά καλείται από τους ηγέτες του να κατεβεί κατά εκατομμύρια στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της Νέας Κατοχής από τους Γερμανούς, την ΕΕ και το ΔΝΤ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Ρεύμα νικηφόρου εργατικού αγώνα, σε ρήξη με τη ΓΣΕΕ

 ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ    
Διαδήλωση μνήμης και προοπτικής αύριο, απεργία σεισμός στις 15/12




Το έχουν οι Δεκέμβρηδες, τα τελευταία χρόνια, να έρχονται με τη δυναμική της ανατροπής. Δυο χρόνια πριν, η εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από χέρι αστυνομικού ήταν η σπίθα που έπεσε στον ξερό κάμπο της οργής και της αμφισβήτησης ενός συστήματος που σκοτώνει τα όνειρα της νεολαίας και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την κοινωνική πυρκαγιά του Δεκέμβρη του '08. Αλλά και πέρσι, ο Δεκέμβρης σφραγίστηκε από την πρώτη προσπάθεια συγκρότησης ενός ανεξάρτητου ταξικού δυναμικού, που θα αντιπαλέψει την κοινωνική αντεπανάσταση που εξαπέλυσε η (νεοεκλεγμένη τότε) κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΣΕΒ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η πανελλαδική απεργία της 17ης Δεκέμβρη 2009, η πρώτη χωρίς τη ΓΣΕΕ, άνοιγε ένα δρόμο υπέρβασης του υποταγμένου συνδικαλισμού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ


Θερμός εργατικός Δεκέμβρης ανατροπής




Με τη μεγάλη αυριανή διαδήλωση μνήμης και προοπτικής για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τις «μέρες του Αλέξη» τον Δεκέμβρη του 2008, ξεκινά ένα θερμό και κρίσιμο αγωνιστικό δεκαήμερο για την απόκρουση και ανατροπή του αντεργατικού οδοστρωτήρα, με μια πρώτη κορύφωση στην πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 15 Δεκέμβρη.

 Η αυριανή διαδήλωση, 6 Δεκέμβρη, στις 4 μ.μ. στα Προπύλαια (ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις), διοργανώνεται από φοιτητικούς συλλόγους και πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ σε μαζική συμμετοχή καλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ. Η αυριανή κινητοποίηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς την επομένη (7 Δεκέμβρη) θα βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή, ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Μάλιστα, προς κινητοποίηση κινούνται εργατικά σωματεία και άλλες δυνάμεις και για την Τρίτη, την ώρα που ο επικυρίαρχος Στρος-Καν θα απευθύνεται στους κοινοβουλευτικούς λόχους υπερψήφισης διαταγμάτων των τραπεζών και του κεφαλαίου. Στις 8 Δεκέμβρη πραγματοποιείται 24ωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, για πρώτη φορά απειλώντας με συγκοινωνιακό μπλακ άουτ, και μάλιστα με ανεξάρτητο συντονισμό των σωματείων του χώρου και σε ρήξη με τη ΓΣΕΕ, την οποία καταγγέλλουν ότι τους έχει ξεπουλήσει! Στις 12 Δεκέμβρη, σωματεία του χώρου του εμπορίου, του βιβλίου και άλλα προετοιμάζονται να υπερασπίσουν έμπρακτα την κυριακάτικη αργία, ακυρώνοντας την απόφαση λειτουργίας των μαγαζιών. Επίσης, το Σαββατοκύριακο 11-12 Δεκέμβρη προγραμματίζονται παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και εξορμήσεις σε πολλές γειτονιές, προετοιμάζοντας τον μαζικό ξεσηκωμό της 15 Δεκέμβρη. Η απεργία της 15/12 θα γίνει υπόθεση του ταξικού εργατικού κινήματος και θα είναι πράξη ανατροπής και της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά και της κηδεμονίας του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Με μικρές και μεγάλες απειθαρχίες μέσα στους τόπους δουλειάς, με συνελεύσεις και συζητήσεις, με φαντασία και δημιουργικότητα, οι μαχόμενες δυνάμεις των εργαζομένων και της νεολαίας δημιουργούν τους όρους της αντεπίθεσης. 

ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ: η τρόικα της πείνας


Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και αφού εγκριθεί από τους γκαουλάιτερ της τρόικας, θα καταθέσει η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη το νομοσχέδιο για τους μισθούς και τις συμβάσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
 Με το νομοσχέδιο αυτό, η άτυπη «εγχώρια τρόικα», την οποία συγκρότησαν με μυστικές διαπραγματεύσεις ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΓΣΕΕ, υπό την εποπτεία της μεγάλης τρόικας, επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς πείνας και ατομικής διαπραγμάτευσης. 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ 

Ολοκληρωτικό καθεστώς

Χαφιεδοκάμερες παντού! Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με τη βούλα νομοσχεδίου που ενέκρινε προχθές το υπουργικό συμβούλιο. Τοποθέτηση καμερών σε όλους τους δημόσιους χώρους για λόγους «διαφύλαξης της εθνικής άμυνας, διαφύλαξης της κρατικής ασφάλειας, αποτροπής και καταστολής σοβαρών αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και περιουσιακών αγαθών και διαχείρισης της κυκλοφορίας» αποφάσισαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.


Άνθρωποι και σκουπίδια στην εποχή του μνημονίου


Το έργο Άνθρωποι και ποντίκια του Τζον Στάινμπεκ, γράφτηκε το 1937, στην καρδιά της Μεγάλης Ύφεσης, εμπνευσμένο από τα βάσανα των εξαθλιωμένων προλετάριων γης της Καλιφόρνιας, στα απόνερα της κρίσης του 1929. Στις μέρες μας και στους δρόμους των πόλεων γράφεται σήμερα, στην καρδιά της κρίσης του αιώνα και στην αρχή της ελληνικής Μεγάλης Ύφεσης, το έργο «Άνθρωποι και Σκουπίδια».

                           

Και αθλητής και στοχαστής


Το 2002 ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ράμσφελντ, είχε παρομοιάσει τον Τζορτζ Μπους με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ακόμα και αν έτριξαν τα κόκαλα του Τσόρτσιλ, ο ήχος καλύφθηκε από τους διθυράμβους του επίσημου αμερικανικού και βρετανικού Τύπου. Κάποιοι αρθρογράφοι όχι μόνο συμφώνησαν με τον παραλληλισμό, αλλά τον επέκτειναν παραπέρα, μιλώντας για την αιώνια μάχη του καλού και του κακού: Aπό τη μια ο Τσόρτσιλ και ο Μπους και από την άλλη ο Χίτλερ και ο Χουσεΐν.

                                             Στη λίστα των «παγκόσμιων στοχαστών» του περιοδικού Foreign Policy εμφανίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει πει στον ελληνικό λαό σκληρές αλλά και ποιητικές αλήθειες, όπως «λεφτά υπάρχουν» και «όλοι στις κάλτσες»

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 

Iταλία: Πρώτη νίκη των φοιτητών

Ανυποχώρητοι διεκδικούν την απόσυρση του νόμου για την παιδεία
  
Εν μέσω πολιτικής κρίσης και απονομιμοποίησης της κυβέρνησης Σ. Μπερλουσκόνι το κίνημα των πανεπιστημίων της Ιταλίας δίνει μετά από μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων τον παλμό της κοινωνικής αμφισβήτησης σε κάθε γωνιά της Ιταλίας. Και ενώ ο νόμος Τζέλμινι έχει ψηφιστεί από την Ιταλική Βουλή η επικύρωσή του από την Γερουσία μετατέθηκε ξαφνικά, την Πέμπτη που μας περασε, για μετά την 14η Δεκεμβρίου και τη συζήτηση της πρότασης μομφής στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Γεγονός που κάνει το εκπαιδευτικό κίνημα της Ιταλίας να μετράει ήδη μια νίκη και να γίνεται ακόμα πιο πολιτικά επικίνδυνο, δηλώνοντας τη συνέχιση του αγώνα μέχρι το τέλος και αποσταθεροποιώντας περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με απεργίες και διακλαδικές συνελεύσεις μάχονται ενάντια στην επιβολή ατομικών συμβάσεων

Απεργίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έξω από εκδοτικά συγκροτήματα, διακλαδικές συνελεύσεις βάσης και μαζική αποδοκιμασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του κλάδου συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η εργοδοτική επίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα «πυρά» των εκδοτών εστιάζονται στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στην επιβολή ατομικών, ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις, τα λουκέτα εντύπων, κι όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας και εκβιασμών.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Απεργοσπάστης η ηγεσία των «μόνιμων»

Απεργία για σταθερή δουλειά



Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των 120 περίπου συμβασιούχων που απασχολεί το ΤΕΕ και αντιστοιχούν στο 50% του δυναμικού του, καθώς η διοίκηση του Επιμελητηρίου προσπαθεί να τους πετάξει στην ανεργία. Με απόφαση συνέλευσής τους, από τις 25/11 βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών. Απαιτούν δέσμευση για την ανανέωση όλων των συμβάσεων στην προοπτική της μετατροπής τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, εξίσωση των εργασιακών σχέσεών τους με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου, καταβολή από το ΤΕΕ των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση από τη μισθολογική ωρίμανση και άμεση πρόσληψη των 38 εργαζόμενων, που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Συνέδριο: Η ανταγωνιστικότητα βλάπτει την υγεία


Οι πολιτικές που επιτείνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας και αυξάνουν την ανεργία, συστατικά της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των εργαζομένων. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε και από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη συνεδρία με θέμα «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», που διεξήχθη στα πλαίσια του 1ο Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας (Αθήνα, 29-30/11).


ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Οδηγούν σε διάλυση το ΙΚΑ

Απεργία των γιατρών του ιδρύματος, με αίτημα να γίνουν επιπλέον προσλήψεις
   
Tην προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ εξυπηρετούνταν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, λόγω της 48ωρης απεργία που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ. Βασικό αίτημα της ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ είναι η κάλυψη των κενών θέσεων σε γιατρούς.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ