Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οδηγούν σε διάλυση το ΙΚΑ

Απεργία των γιατρών του ιδρύματος, με αίτημα να γίνουν επιπλέον προσλήψεις
   
Tην προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ εξυπηρετούνταν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, λόγω της 48ωρης απεργία που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ. Βασικό αίτημα της ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ είναι η κάλυψη των κενών θέσεων σε γιατρούς.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ


 Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική το τελευταίο εξάμηνο που άρχισαν οι πρώτες αποχωρήσεις των συμβασιούχων γιατρών έργου, ενώ μέχρι και σήμερα «ακολουθείται μια επικίνδυνη τακτική από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τη Διοίκηση ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όσον αφορά στις ανανεώσεις των συμβάσεων των 800 γιατρών με σύμβαση έργου και των 100 οικογενειακών γιατρών». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή του χρόνου 8.200 γιατροί υπηρετούσαν στο ίδρυμα, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τους 7.000, όταν για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 9.000 γιατροί και οδοντίατροι. Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η πολιτική του μνημονίου και της τρόικας, έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα της – διαλύοντας τις προνοιακές παροχές και των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι γιατροί «οι ανάγκες για γιατρούς του ΙΚΑ ΕΤΑΜ αυξάνονται συνεχώς, λόγω των πολλών αποχωρήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα», εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον αρκετές από τις συμβάσεις έργου των γιατρών του ΙΚΑ έληξαν ή λήγουν άμεσα, οπότε οι παροχές περίθαλψης του ιδρύματος αποψιλώνονται από προσωπικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εργασία των γιατρών γίνεται εξαιρετικά δύσκολη έως δυσβάσταχτη, ενώ αυξάνει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και η «περίθαλψη του ΙΚΑ, (…) καθίσταται επικίνδυνη λόγω των υφισταμένων συνθηκών».

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι γιατροί απαιτούν από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την υλοποίηση των επανειλημμένων διαβεβαιώσεων τους και την πρόσληψη 1.400 γιατρών - οδοντιάτρων, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι υφιστάμενες ανάγκες περίθαλψης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Θεωρούν απαραίτητη και επείγουσα την πρόσληψη άλλων 500 γιατρών σύμφωνα με την έγκριση και της διυπουργικής επιτροπής (1.400 έργου συν 100 οικογενειακοί) για κάλυψη των μεγάλων κενών που έχουν προκύψει. Επίσης ζητούν «ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και αφετέρου προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ, (ΠΔ 197/2008) με ταυτόχρονη κατάργηση των “αποικιοκρατικού τύπου’’ συμβάσεων έργου». Ενώ βάζουν και το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου.

Η συστηματική απαξίωση του ΙΚΑ έχει ως αποτέλεσμα πολλές μονάδες Υγείας του να μη μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας ελλείψεων σε αρκετές ειδικότητες γιατρών. Σε πολλές περιπτώσεις οι λίστες αναμονής φθάνουν τους τρεις μήνες, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους ασθενείς, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους. Η πικρή εικόνα που αποκομίζουν οι ασφαλισμένοι από τις επισκέψεις τους στις υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι χαρακτηριστική: ανεπαρκέστατη περίθαλψη, λίγος χρόνος εξέτασης των ασθενών, επιμήκυνση της λίστας των τηλεφωνικών ραντεβού, ταλαιπωρία, απουσία μηχανοργάνωσης του τομέα υγείας, και επιπλέον υψηλότατες τιμές στα φάρμακα. Όσο για τις προτάσεις «εκσυγχρονισμού», όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει από 1 Δεκεμβρίου 2010, υλοποιούνται με ρυθμό χελώνας: σε διάστημα 6-12 μηνών. Ενώ όπου εφαρμόστηκαν πιλοτικά, όπως στο Περιστέρι με την εγκατάσταση προσωπικών υπολογιστών, κανένα επίσημο πρόγραμμα εγκατάστασης του συστήματος δεν έχει ανακοινωθεί. «Στο τέλος θα μας ζητηθεί να χρησιμοποιούμε το δικό μας εξοπλισμό» λένε οργισμένα οι γιατροί.
Κι όλα αυτά, ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες (που γίνονται υπαρκτοί φόβοι αν κανείς μελετήσει τις προτάσεις ξεπουλήματος κάθε τι δημοσίου από την τρόικα) για εκχώρηση μέρους της περίθαλψης του ΙΚΑ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας. Άλλωστε η θεσμοθέτηση ενιαίας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με το Ν. 3863/Ιούλιος 2010 συνοδεύτηκε με ανακοινώσεις άλλοτε για ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, άλλοτε για κοινοπρακτική λειτουργία των κλάδων Υγείας, άλλοτε για ιδιωτικοποίηση. Ενώ ζήτημα εγείρεται και για τα νοσοκομεία του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τα οποία ενώ κατ’ αρχάς είχαν περιληφθεί σε διάταξη για ένταξη στο ΕΣΥ, τώρα η διάταξη αποσύρθηκε και φημολογείται το κλείσιμό τους με το νέο «Καλλικράτη» στον τομέα της Υγείας στο πλαίσιο της λιτότητας.

Τέλος οι γιατροί καταγγέλλουν το διασυρμό που υφίστανται, καθώς η Διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δίνει στη δημοσιότητα λίστες γιατρών για υπερσυνταγογράφηση με τα αρχικά του ονοματεπώνυμού τους σαν κοινών εγκληματιών. Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: «Είναι απαράδεκτη η κατασυκοφάντηση του κλάδου χωρίς να προϋπάρχει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά και εισαγγελικά όργανα και με την άρνηση να μας κοινοποιηθούν τα στοιχεία που αφορούν τους φερόμενους ως ενόχους παραβατικών συμπεριφορών. Ας προσέξουν τη συμπεριφορά όσοι ατεκμηρίωτα κατηγορούν γιατί σύντομα μπορεί να βρεθούν από κατήγοροι - κατηγορούμενοι».

0 Τοποθετησεις: