Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Λοβέρδος θέλει επιστροφή στη χούντα!


Σαν χθες κατέρρεε η χούντα. Τριάντα έξι χρόνια μετά, ο υπουργός Εργασίας του ΔΝΤ, Ανδρέας Λοβέρδος, θέλει να βάλει «στο γύψο» τις συλλογικές συμβάσεις, όπως ακριβώς έκανε η δικτατορία των συνταγματαρχών! Άφησε για λίγο το ρόλο της κλάψας για τη σφαγή μισθωτών και συνταξιούχων που ο ίδιος οργανώνει, και υποδύθηκε στη Βουλή το ρόλο του πολιτικού τραμπούκου κατά των συνδικάτων που αγωνίζονται για αυξήσεις πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση της μίνι τρόικας ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και ΔΝΤ.

Η Χάγη αναγνωρίζει το «δίκιο» του Κοσόβου!


Τεράστια παγκόσμια αναταραχή θα επιφέρει η απαράδεκτη νομικά και ηθικά απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, το οποίο αποσχίστηκε το 1999 από την τότε Γιουγκοσλαβία, με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Ύποπτος διαφυγής» ο αντ’ αυτού του Κ. Καραμανλή!

ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Η Τετάρτη, 21 Ιούλη το 2010, θα μείνει στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως η ημέρα που απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα στο μέχρι πρότινος «βοηθό κυβερνήτη» της, Αγγέλου Γιάννη, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή. Έξι χρόνια μετά το 2004, η από κοινού απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα που ερευνούν την υπόθεση Βατοπεδίου, για καταβολή 400.000 ευρώ ως εγγύηση από το θεωρούμενο πλέον ως ύποπτο δραπέτευσης στο εξωτερικό, Γ. Αγγέλου, ακουμπά πλέον τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό.

ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια


Να σταματήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που επιδρούν στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποφασισμένη η ηγεσία του Συνασπισμού, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Καθώς η αυτονόμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς επέφερε σημαντικό πλήγμα στο κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη δυνατότητά του να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις σαν ψήφος διαμαρτυρίας, πρυτάνευσε η λογική των παραχωρήσεων στις συνιστώσες κυρίως όταν έγινε ορατή η τάση αυτονόμησης και του άλλου διακριτού πόλου στο ΣΥΡΙΖΑ, του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης που άτυπα εκπροσωπεί ο Αλέκος Αλαβάνος μαζί με την ΚΟΕ, τη ΔΕΑ και την ΚΕΔΑ.

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις με το «Τσεσμέ»

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Μετά την αιφνιδιαστική έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, η Τουρκία έβγαλε και το υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο «ερευνητικά» σκάφη κινούνται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η διαρκώς εντεινόμενη, τις τελευταίες ημέρες, τουρκική παρουσία στο Αιγαίο, με δύο «ερευνητικά» σκάφη της γείτονος να κινούνται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θέτει και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της προκλητικότητας της Άγκυρας και των επιδιώξεών της στην ευρύτερη περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Στη μάχη με ψηφοδέλτια ανατροπής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ

Με πρόγραμμα ανατροπής της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Πάλη για ανατροπή της κυβέρνησης και του μνημονίου, με σαφή αντι-ΕΕ προσανατολισμό, αντικαπιταλιστική φυσιογνωμία και ορίζοντα την εργατική εξουσία. Για ταξική ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος στις πόλεις κατά του «Καλλικράτη».

Υπερμαραθώνιος δρόμος, ο αγώνας μας

ΚΙΜΩΝ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κατ’ αρχήν θεωρώ αυτό το κάλεσμα, όπως και κάθε παρόμοιο που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ένδειξη ευαισθησίας και ανταπόκρισης στα μηνύματα των καιρών. Γι’ αυτό και όλες οι επισημάνσεις ή παρατηρήσεις μου θέλω να θεωρηθούν αγωνιακή εισφορά στον κοινό παρανομαστή μιας δράσης που λείπει και που χωρίς αυτήν τα λόγια παραμένουν αδρανή και ανακυκλούμενα υλικά σε κρανίου τόπο, εκεί όπου η ποσότητα αρνείται γαϊδουρινά να γίνει ποιότητα.

Τα μικροαστικά, σήμερα

ΘANAΣHΣ ΣKAMNAKHΣ

Στο προηγούμενο σημείωμα η αναφορά γινόταν σε εκείνο το απαράδεκτο «όλοι φταίμε» για την κρίση, που μας βαφτίζει συνενόχους απαξάπαντες και συνεπώς, δικαίως και άνευ αντίδρασης, δικαιούνται οι εξουσίες να ζητούν από όλους, κυρίως από τους εργαζόμενους, να συνεισφέρουν στο να ξελασπώσουν οι τράπεζες και το σύστημα. Όμως η οργή για το «όλοι φταίμε» δεν σημαίνει πως πρέπει να παραβλέψουμε την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας τις πρόσφατες δεκαετίες, όταν η λαμογιά έγινε επιστήμη και τρόπος ζωής για ευρύτερα μικροαστικά τμήματα.

Η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε το μνημόνιο!

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΣ

Μία από τις πλέον σημαντικές προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ και η ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ήταν η με κάθε τρόπο αποφυγή κοινωνικών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια εφαρμογής των εξοντωτικών για το λαό μας μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο προσαρτημένο στη σύμβαση μνημόνιο. Φοβόντουσαν ότι μια μεγάλης έκτασης κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε είτε να ματαιώσει τη ψήφιση των μέτρων, είτε στη συνέχεια να αποτρέψει την εφαρμογή τους.

Δομημένα ομόλογα: Όταν ο Ζορμπάς τους... χορεύει!

ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Αναρωτήθηκε τρις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα ο ανώτερος δικαστικός και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Γ. Ζορμπάς. «(...)Τώρα, για ποιους αναπτυξιακούς;», ήταν η πρώτη φορά, όταν υπογράμμισε πως το ζήτημα με τα αποθεματικά των επικουρικών και συνταξιοδοτικών ταμείων ξεκινά από τη δεκαετία του ’50, όταν αυτά δεσμεύτηκαν τότε από την Τράπεζα της Ελλάδας «για αναπτυξιακούς σκοπούς». Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος επισήμαινε με νόημα ότι είναι πλέον συνείδηση στους εργατοϋπάλληλους πως τις κρατήσεις που πλήρωναν οι εργαζόμενοι τις τσέπωναν οι μεγαλοκαρχαρίες με θαλασσοδάνεια που τους παρείχαν οι τοκογλύφοι του τραπεζιτικού συστήματος.

«Στολίσκος» επιτυχιών!

ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Οι στόχοι που πέτυχαν οι ακτιβιστές του Στολίσκου της Λευτεριάς-1 και οι νέες προετοιμασίες, που ξεκίνησαν ήδη για το Στολίσκο της Λευτεριάς-2, έφεραν σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πολλές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή. Πολλά κράτη εντός και εκτός της περιοχής, άρχισαν να εξετάζουν και επεξεργάζονται –ήδη μερικοί άρχισαν να τις υλοποιούν– άλλες πολιτικές, όπως η χαλάρωση του αποκλεισμού από το Ισραήλ, το άνοιγμα του περάσματος Ράφα από την Αίγυπτο, οι επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ προς το Ισραήλ να άρει πλήρως τον αποκλεισμό και τέλος, η χαλαρή έκκληση του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ να χαλαρώσει και άλλο το χερσαίο αποκλεισμό της Γάζας.

Γιώργος Μητρόπουλος: Έρχεται άνοιξη στο τραγούδι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΡΑΝΤΖΗ

Έχει μεγαλώσει μέσα στο ραδιόφωνο. Από το ένδοξο Τρίτο του Μάνου Χατζιδάκι στο Δεύτερο, και στις καλές και στις «κατεψυγμένες» εποχές του. Παράλληλος στίβος η δισκογραφία και η αναζήτηση ενός ρεπερτορίου με αντίληψη. Κάπως έτσι προέκυψε η ομάδα της yafkarecords.gr που αποστολή της έχει να δυναμώσει το πολιτιστικό αντάρτικο με νέες εφεδρείες και πολύτιμο παλιό υλικό. Συναντηθήκαμε με τον Γιώργο Μητρόπουλο και μιλήσαμε για όλα αυτά, ξεκινώντας κατά κάποιον τρόπο από την πολιτική συζήτηση.

Απεργιακή απάντηση του μαχόμενου νοσοκομειακού κινήματος

ΟΛΓΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

Με πρωτοφανή σπουδή, στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον τίτλο «αναβάθμιση του ΕΣΥ». Στην πραγματικότητα, όντας το εργαλείο εφαρμογής του μνημονίου ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ στο χώρο της υγείας, άνετα θα μπορούσε να φέρει τον πλέον έντιμο τίτλο «ιδιωτικοποίηση, επιχειρηματικοποίηση και κατεδάφιση του ΕΣΥ». 

Κλιμακώνουν την πάλη τους οι κάτοικοι ενάντια στα διόδια

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε από κοινού συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος ενάντια στα διόδια, έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η κατασκευαστική εταιρεία Νέα Οδός ΑΕ, η οποία εκμεταλλεύεται τους σταθμούς του οδικού άξονα Πατρών, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ευζώνων. Μετά από επιστολή του υπουργού, Δ. Ρέππα, ο αρχηγός της αστυνομίας έδωσε εντολή στα επιμέρους τμήματα, να καταγράφονται τα στοιχεία όσων πολιτών αρνούνται να πληρώσουν διόδια και να δίνονται στην εταιρεία, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους.

Χωματερή το Άλσος Περιστερίου



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Αντιδρούν οι κάτοικοι του Περιστερίου, στην περαιτέρω υποβάθμιση του χαρακτηρισμένου με προεδρικό διάταγμα, ως «χώρο πρασίνου», που βρίσκεται σήμερα το αμαξοστάσιο του Δήμου, επί της οδού Αγ. Βασιλείου 62, έναντι του Άλσους Περιστερίου.

Mια πολύ επιλεκτική Χρονιά της ερήμου

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Η κρίση προκαλεί τους καλλιτέχνες και τη δημιουργία. Ως μια ασυνήθιστη κατάσταση βγάζει τις σκέψεις τους από την καθημερινότητα, την αγωνία των μοντερνιστικών εφευρέσεων και σχημάτων, την αναζήτηση του εκκεντρικού και την ενδοσκόπηση και προτάσσει κοινωνικές διεργασίες, εντάσεις, ανατροπές. Δεν ξέρω τι καλλιτεχνικά έργα θα γεννήσει η ελληνική κρίση, πάντως η κρίση της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας προκάλεσε τη δημιουργία αρκετών έργων, που σε κάθε περίπτωση εμείς σήμερα τα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όργιο παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Μία τεράστια βιομηχανία κατασκοπίας, παρακολουθήσεων, συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών, αλλά και προπαγάνδας έχουν αναπτύξει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, μετά την 11 Σεπτεμβρίου. Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια, σχετικά με το μέγεθος και τις δραστηριότητες κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στη βιομηχανία «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Σφαγή δεκάδων δοσίλογων στη Βαγδάτη

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σαν ζώα στη σφαγή οδηγούνται κάθε Κυριακή, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στο Ιράκ, οι συνεργάτες των κρατικών και αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στην αμερικανική βάση στη Βαγδάτη, για να πληρωθούν. Οι δοσίλογοι σχηματίζουν ουρά περιμένοντας τη σειρά τους για να εισπράξουν τους μισθούς που τους προσφέρουν οι ξένοι εισβολείς, ως αντάλλαγμα για τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχουν.

Αντάρτικο Ούγγρων στη χούντα ΔΝΤ-ΕΕ

  "Aν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι" έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, θα μάθαιναν στα μικρά ψαράκια ότι "το ωραίο μέλλον τότε μόνο θα είναι εξασφαλισμένο, όταν εκείνα μάθουν να υπακούνε". Αυτή ακριβώς την απόλυτη υπακοή περίμεναν οι καρχαρίες της ΕΕ και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από χώρες που τα τελευταία χρόνια έπεσαν στην παγίδα τους και αναγκάστηκαν να επιβάλουν τρομακτικά μέτρα λιτότητας στον πληθυσμό τους.Μόνο που τις τελευταίες εβδομάδες ένα μικρό ψαράκι (ας το ονομάσουμε Ουγγαρία) είπε όχι.


Το προωθητικό περιεχόμενο της Πρωτοβουλίας οικονομολόγων



Ποιος είναι, τελικά, ο χαρακτήρας της Πρωτοβουλίας οικονομολόγων και πανεπιστημιακών, ποιοι είναι 
και σε ποιους απευθύνονται οι στόχοι που θέτει. Μια συμβολή στη συζήτηση μέσα από την εκτενή παρουσίαση 
των ίδιων των κειμένων της.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντικαπιταλιστική παρέμβαση

"Συνδυασμός ανατροπής" στην Αττική

 Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο ανοιχτή σύσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ

Πραξικόπημα Λοβέρδου, τα συνδικάτα στο γύψο


Απαγορεύει κάθε σύμβαση πάνω από το μνημόνιο...ΓΣΕΕ-ΣΕΒ! 


Ακόμη και τον… ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «ξεθάβουν» τα εξαπτέρυγα του συστήματος, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφαση της κυβέρνησης του υιού του και νυν πρωθυπουργού να καταργήσει τις διαπραγματεύσεις για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας τεχνητός διαχωρισμός

«Ενας μικρός πόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο δημοσιογραφικό σινάφι μετά τη στυγερή δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Από τη μια οι δημοσιογράφοι με ονοματεπώνυμο και, από την άλλη, οι ανώνυμοι συντάκτες των ενημερωτικών μπλογκ και σάιτ. Από τη μια οι τάχα υπεύθυνοι και, από την άλλη οι ανώνυμοι, οι ερασιτέχνες, που δεν ξέρουν τι σημαίνει "διασταύρωση στοιχείων" - όμως ο διαχωρισμός αυτός είναι τεχνητός. 


 (Δεν μπορείς να φτάσεις τα 500 εκατομμύρια φίλους, χωρίς να κάνεις και μερικούς εχθρούς λέει το εύστοχο πόστερ της ταινίας για το facebook "the social network" ) 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Δικτατορία ΕΕ-ΔΝΤ

Καλά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και κατάργησε τον κοσμικό χαρακτήρα της επετείου της κατάρρευσης της χούντας των συνταγματαρχών και τη μετέτρεψε σε μια κατά το δυνατόν συνάθροιση αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα εκείνης της εποχής. Πέρα από τους λόγους που ώθησαν τον Κ. Παπούλια στην κίνηση αυτή, η κατάργηση της πανηγυρικής δεξίωσης ήρθε την κατάλληλη ώρα από πλευράς συμβολισμού: Την ώρα που στην Ελλάδα έχει πάρει την εξουσία μια νέα δικτατορία, η χούντα της ΕΕ και του ΔΝΤ με όργανο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Aθήνα-Τελ Αβίβ: Ο άξονας του κακού

Πρόσκληση σε δείπνο από έξι υποψήφιους δολοφόνους θα μπορούσε να τιτλοφορείται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Ισραήλ. 



Αριστερό βήμα ή δεξιά πορεία για την επαναστατική Αριστερά;

Tίτλος στην έντυπη έκδοση: "Αντικαπιταλιστική Επαναστατική Γραμμή"


 Η μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ο καπιταλισμός τις τελευταίες δεκαετίες, ο Δεκέμβρης και οι μεγάλες εργατικές απεργίες, επιβάλλουν να ανοίξει με νέους όρους η συζήτηση και η δράση για την εργατική πολιτική και να μην αρκεστούμε στις χρεοκοπημένες «ενωτικές» συνταγές του παρελθόντος.

Συλλογικό Κείμενο *

ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤ: Η αντοχή των τραπεζών, της υποκρισίας, των ιδιωτικοποιήσεων

  Κυβέρνηση γενικού ξεπουλήματος, με τα λιμάνια και τις μεταφορές να διαδέχονται τις τράπεζες 


Ακίνητος πρέπει να ήταν ο διάδρομος όση ώρα έτρεχαν πάνω του οι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό το βλέμμα των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ελεγχθούν οι αντοχές τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά τέτοια επιτυχία.

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών σε Τουρκικούς στόχους

Μπαράζ επιθέσεων από κουρδικές αντάρτικες ομάδες εναντίον τουρκικών στόχων σημειώθηκαν μέχρι τα μέσα της εβδομάδος που πέρασε, κλιμακώνοντας έτσι τις εχθρικές σχέσεις της Τουρκίας με του Κούρδους. 

Φορολογικός παράδεισος

Ποια νησιά Κεϊμάν; Ποιος Άγιος Βικέντιος; Ελλάδα! Εδώ θα γίνει ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του πλανήτη, αν τυχόν και υλοποιηθούν οι επίμονες (κατευθυνόμενες επομένως...) φημολογίες για νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.