Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντικαπιταλιστική παρέμβαση

"Συνδυασμός ανατροπής" στην Αττική

 Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο ανοιχτή σύσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ

Μετά την πολιτική εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης στη Γεωπονική όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, στην ανοιχτή σύσκεψη της Δευτέρας συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό σύντροφοι από πολλές τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, τον Πειραιά και το Θριάσιο.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να καταληχθεί η πρόταση - κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συγκρότηση «ψηφοδελτίων ανατροπής» στη βάση ένος αντικαπιταλιστικού προγράμματος για τη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Ταυτόχρονα συζητήθηκε και καταλήχθηκε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την παρέμβαση στους μεγάλους δήμους και ειδικότερα την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και οι σχέσεις της με τις αριστερές κινήσεις πόλης που παρεμβαίνουν σε πολλές γειτονιές.
Κοινό χαρακτηριστικό του συνόλου σχεδόν των τοποθετήσεων ήταν η ανάδειξη του έντονα πολιτικού χαρακτήρα που έχουν αυτές οι εκλογές, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης –υπό το φόβο για εκλογική κατάρρευση– να τις παρουσιάσει ως «τοπικού χαρακτήρα», προσπάθεια που βρήκε γρήγορα υποστηριχτή στις γραμμές της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη.
Η εισήγηση έβαλε από την αρχή το ζήτημα της περιόδου που διεξάγονται οι εκλογές κι ότι από αυτές θα βγουν, αντικειμενικά, συμπεράσματα για την κυβερνητική πολιτική. Σκοπός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να δοθεί ένα μήνυμα συνολικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου κυβέρνησης, ΕE και ΔΝΤ. Ταυτόχρονα δόθηκε βάρος από την εισήγηση, αλλά και από πολλές τοποθετήσεις, στο ότι οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν την έναρξη ισχύος του «Καλλικράτη», δηλαδή της επιχειρηματικής - αντιδραστικής μετάλλαξης του «τοπικού κράτους».
Επισημάνθηκε από αρκετές τοποθετήσεις ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» έρχεται να βάλει τέλος σε αυταπάτες που υπάρχουν ακόμα, κοινές σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο δήμος είναι ένας θεσμός πιο κοντά στα λαϊκά στρώματα, που με μια αριστερή διαχείρηση θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας, ειδικά σε περίοδο κρίσης.
Συμφωνήθηκε ότι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, που αποτυπώνεται και στο κάλεσμα που καταλήχθηκε στη σύσκεψη, πρέπει να αποτελέσει ένα συνεκτικό και ενοποιητικό πλαίσιο για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς σε όλες τις περιφέρειες, αλλά και στους μεγάλους δήμους, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζονται οι τοπικές ιδιαίτερότητες και ανάγκες.
Τοποθετήθηκαν σύντροφοι από πολλές τοπικές επιτροπές όπως η επιτροπή Κυψέλης - Γαλατσίου, Περιστερίου, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας - Κερατσινίου - Κορυδαλλού, Παγκρατίου κ.ά., οι οποίοι μετέφεραν τη συζήτηση που έγινε στις τοπικές επιτροπές το προηγούμενο διάστημα.
Ειδικά σε ότι αφορά στο δήμο της Αθήνας τοποθετήθηκαν αρκετοί σύντροφοι από διαφορετικές τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τόνισαν την εμπλοκή σε μια σειρά από μέτωπα που έχουν ανοιχτεί στην πόλη: Από την αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση στον Αγ. Παντελείμονα και την πλατεία Αττικής, ως τις μάχες για τα πάρκα και τα άλση στην Κυψέλη, το Κουκάκι, το Ρουφ, τα Εξάρχεια, τη μάχη ενάντια στη «διπλή ανάπλαση» με την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και την ισοπέδωση της ιστορικής μνήμης στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, τη μάχη για την υπογειοποίηση του προαστιακού και πολλά ακόμα. Οι μάχες αυτές, αλλά και η ίδια η δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές, δίνουν τη δυνατότητα να συγκροτηθεί όχι απλά ένα ψηφοδέλτιο με ισχυρούς δεσμούς με τα κινήματα της πόλης, όπως φυσικά και με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, αλλά να τεθεί ένας πιο υψηλός στόχος. Ο στόχος της συγκρότησης ενός αντικαπιταλιστικού σχήματος με μόνιμη παρέμβαση και χαρακτηριστικά, που τόσο λείπει από τις μάχες που δίνονται στις γειτονιές της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η εκ νέου συνάντηση των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ της Αθήνας για να συζητηθεί και καταληχθεί το πώς θα γίνει η απεύθυνση σε όσους θελουμε να δώσουμε μαζί τη μάχη, είτε πρόκειται για αγωνίστριες και αγωνιστές του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος, είτε για αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στην επιχειρηματική - αντιδραστική μετάλλαξη του «τοπικού κράτους», στην οικολογική καταστροφή και στην καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, είτε ακόμα για όσες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά που να είναι πραγματική δύναμη ρήξης και ανατροπής, δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα και το περιεχόμενο του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης και την αντιδιαχειριστική παρέμβαση.
Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε αρκετά πλούσιος προβληματισμός και για τη σχέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις αριστερές κινήσεις πόλης που παρεμβαίνουν σε πολλούς δήμους. Έτσι περιγράφηκε η διπλή ανάγκη να στηρίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τις αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης στους δήμους που παρεμβαίνουν και θα δώσουν και τη μάχη των εκλογών, παράλληλα με την ανάγκη να βαθύνει η πολιτική συζήτηση στα σχήματα αυτά, με την ατζέντα του καλέσματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και να συζητηθεί η συμβολή τους στην πολιτική μάχης της περιφέρειας.



Προετοιμασίες σε όλη την Ελλάδα

ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Έντονες διεργασίες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Όπως είναι φυσικό, αυτές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
Σε αυτή τη συγκυρία, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο παρέμβασης μαζί ασφαλώς και με τα υπόλοιπα πεδία της ταξικής πάλης.
Στη δυτική Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των αγωνιστών από Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία όπου έχει διαπιστωθεί η θέληση για παρουσία ενός αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου ανατροπής στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της πάλης για τα σύγχρονα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού για οριστική κατάληξη στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Έντονες και με μαζική συμμετοχή, υπήρξαν οι διεργασίες και στην περιοχή της Ηπείρου. Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε πλήθος αγωνιστών που δραστηριοποιείται στα τοπικά νομαρχιακά και δημοτικά σχήματα που παρεμβαίνουν στην περιοχή ( ΝΟΡΑΣI και ΔΡΑΣΙ από Ν. Ιωαννίνων, Θεσπρωτία του Αγώνα, Αριστερή Πρωτοβουλία). Στις συναντήσεις αυτές, όπου διερευνήθηκαν οι διαθέσεις και οι δυνατότητες εκλογικής παρέμβασης, πρωτοστατούν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ μέχρι τώρα τις παρακολουθούν και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Για την περιφέρεια της Ηπείρου, ο στόχος είναι να υπάρξουν αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια κατ’ αρχάς σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ σοβαρή είναι η πιθανότητα καθόδου σε τρεις δήμους της περιοχής, τους δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας και Πρέβεζας. Και εδώ οριστική κατάληξη αναμένεται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Τέλος, σοβαρές φαίνεται πως είναι οι πιθανότητες, να υπάρξει αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο και στην περιφέρεια των Ιονίων, ενώ κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν σίγουρο για την περιφέρεια της Κρήτης, όπου παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο καθόδου σστο δήμο Χανίων.





Βόρεια Ελλάδα: Κρίσιμες συσκέψεις και αποφάσεις


Σημαντικές είναι και οι διεργασίες για την παρέμβαση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Ελλάδα. Χτες Σάββατο 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη συγκρότηση πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση κίνησης που θα παρέμβει με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο στις εκλογές για την κρίσιμη και μεγάλη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαδικασία συγκρότησης θα ολοκληρωθεί μετά από ένα κύκλο συσκέψεων και επαφών με αγωνιστές σε όλη την περιφέρεια, σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ανοίξει τις επόμενες μέρες η συζήτηση για μια αντικαπιταλιστική κίνηση στο δήμο Θεσσαλονίκης με τη φιλοδοξία να διαμορφωθεί ένα σχήμα μόνιμης παρέμβασης και να διερευνηθούν
οι δυνατότητες εκλογικής καθόδου.
Στην περιοχή του νέου δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης η Πρωτοβουλία για τις Ανάγκες και τα Δικαιώματα της Εργαζόμενης Πλειοψηφίας ξεκινά κύκλο εξορμήσεων που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στο δημαρχείο Αμπελοκήπων, με στόχο την ίδρυση αντικαπιταλιστικού σχήματος.
Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο ανατροπής, στην αντίστοιχη περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.
Στη Θεσσαλία, ήδη έχουν συνεδριάσει από κοινού οι οργανώσεις της περιοχής και έχουν αποφασίσει να κινηθούν μέσω της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την εκλογική κάθοδο στην Περιφέρεια. Αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο προγραμματίζεται μαζική σύσκεψη με αγωνιστές από τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε διαδικασίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Λέσβο και Χίο αποφασίστηκε να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την εκλογική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς. Σχετική περιφερειακή σύσκεψη προετοιμάζεται για το τέλος Αυγούστου στη Μυτιλήνη.
Τέλος, με συνδυασμό κεντρικών και τοπικών πρωτοβουλιών, σχεδιάζεται η κάλυψη κρίσιμων περιφερειών, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, του Κεντρικού Αιγαίου κ.ά. Ο στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων και στις 13 Περιφέρειες του «Καλλικράτη», ενώ στο πολύ δύσκολο τοπίο, θα επιχειρήσει να παρέμβει σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν μάχιμες κινήσεις πόλης. Στο διάστημα μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και η προσπάθεια θα μπει στην τελική της φάση.