Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ένας τεχνητός διαχωρισμός

«Ενας μικρός πόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο δημοσιογραφικό σινάφι μετά τη στυγερή δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Από τη μια οι δημοσιογράφοι με ονοματεπώνυμο και, από την άλλη, οι ανώνυμοι συντάκτες των ενημερωτικών μπλογκ και σάιτ. Από τη μια οι τάχα υπεύθυνοι και, από την άλλη οι ανώνυμοι, οι ερασιτέχνες, που δεν ξέρουν τι σημαίνει "διασταύρωση στοιχείων" - όμως ο διαχωρισμός αυτός είναι τεχνητός. 


 (Δεν μπορείς να φτάσεις τα 500 εκατομμύρια φίλους, χωρίς να κάνεις και μερικούς εχθρούς λέει το εύστοχο πόστερ της ταινίας για το facebook "the social network" ) 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ






Τα μπλογκ και τα σάιτ δεν είναι εξ ορισμού ανεξάρτητα, όμως το ίδιο ισχύει και για τα έντυπα και για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Εκτός όμως από την ανωνυμία κατόπιν επιλογής, υπάρχει και η καταναγκαστική ανωνυμία: χιλιάδες είναι οι δημοσιογράφοι της λάντζας, που για πολλά χρόνια εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και τα ονόματα τους γίνονται γνωστά μόνο όταν αυτοί απολύονται.

Υπάρχουν ενημερωτικού χαρακτήρα ιστοσελίδες, λιγότερο γνωστές από το "troktiko", που μας εντυπωσιάζουν αν όχι με την πληρότητα της κάλυψης των εσωτερικών και των διεθνών εξελίξεων, πάντως με την ευαισθησία, τη μαχητικότητα, τη διεισδυτικότητα, το χιούμορ και την καλαισθησία τους. Συνήθως αυτές φέρουν έντονη την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού τους, ενώ ο ορατός ερασιτεχνισμός τους είναι πιστοποιητικό αυθεντικότητας (και, πάντως, προτιμότερος από τον αυτάρεσκο μικρομεγαλισμό).

Αντίθετα, αρκετά ενημερωτικά portals, εμφανίζονται ως ανεξάρτητα όμως στην πραγματικότητα έχουν εταιρικό χαρακτήρα και επιβιώνουν χάρη σε κρυφές χορηγίες και, κυρίως, χάρη στην κακοπληρωμένη εργασία πολλών αφανών.

Αν και δεν είναι όλα αγγελικά στον κόσμο της διαδικτυακής ενημέρωσης, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον έλεγχο και την αστυνόμευση της. Πρόσφατα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν το Blogetery.com, μια πλατφόρμα φιλοξενίας μπλογκ (και όχι πάροχο περιεχομένου) με τη δικαιολογία ότι κάποια από αυτά συνδέονταν με την τρομοκρατία - και μαζί με τα λίγα ξερά κάηκαν πάνω από 70.000 χλωρά. 
Κάποτε το FBI φύτευε ναρκωτικά στα σπίτια των Μαύρων Πανθήρων -τι πιο εύκολο σήμερα από το να φυτέψουν οι μυστικές υπηρεσίες μερικά φιλοτρομοκρατικά μπλογκ που θα δώσουν το πρόσχημα για γενικευμένα λουκέτα;


Βαθαίνει η κρίση, χοντραίνει το παιχνίδι -και στους μικρούς πολέμους του διαδικτύου δεν ισχύει το fair play. Μήπως όμως αυτό ισχύει και στην παραδοσιακή δημοσιογραφία;».