Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Στολίσκος» επιτυχιών!

ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Οι στόχοι που πέτυχαν οι ακτιβιστές του Στολίσκου της Λευτεριάς-1 και οι νέες προετοιμασίες, που ξεκίνησαν ήδη για το Στολίσκο της Λευτεριάς-2, έφεραν σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πολλές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή. Πολλά κράτη εντός και εκτός της περιοχής, άρχισαν να εξετάζουν και επεξεργάζονται –ήδη μερικοί άρχισαν να τις υλοποιούν– άλλες πολιτικές, όπως η χαλάρωση του αποκλεισμού από το Ισραήλ, το άνοιγμα του περάσματος Ράφα από την Αίγυπτο, οι επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ προς το Ισραήλ να άρει πλήρως τον αποκλεισμό και τέλος, η χαλαρή έκκληση του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ να χαλαρώσει και άλλο το χερσαίο αποκλεισμό της Γάζας.

Το μέγεθος όλων αυτών είναι μικρό αν το συγκρίνει κανείς με το μέγεθος της επιτυχίας των παλαιστινίων εργατών στα τούνελ και με τους στόχους που έθεσαν οι διεθνείς ακτιβιστές για άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Οι εργάτες στα τούνελ κατάφεραν να αχρηστεύσουν σε μεγάλο βαθμό τον αποκλεισμό και να φέρνουν πολλά από τα απαγορευμένα υλικά, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή που το 90% των επιχειρήσεων έχουν κλείσει και το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 60%. Έτσι οι εργάτες των τούνελ και οι ακτιβιστές των καραβιών ανάγκασαν την τρόικα της παλαιστινιακής τραγωδίας ΗΠΑ - Ισραήλ - ΕΕ να χαλαρώσουν τον πλέον «άχρηστο αποκλεισμό» για να εμφανίζουν έτσι το Ισραήλ ως χώρα που ανταποκρίνεται στις διεθνείς εκκλήσεις. Όμως, μια πύλη της Γάζας με τον έξω κόσμο εξακολουθούν να την κρατούν εφτασφράγιστη: τη θαλάσσια πύλη. Με πολύ θράσος δηλώνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της απαγόρευσης ελεύθερης ναυσιπλοΐας της Γάζας με τον κόσμο. Και αυτός είναι ο στόχος του διεθνούς κινήματος αντίστασης στον αποκλεισμό της Γάζας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτά έρχεται η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της αδύναμης Ελλάδας, μετά από 30 χρόνια, στο Ισραήλ. Σε πρακτικό επίπεδο, το λιγότερο κακό είναι ότι η επίσκεψη επιβραβεύει τα διεθνή εγκλήματα του σιωνιστικού προτεκτοράτου. Το χειρότερο ότι η Ελλάδα «δηλώνει» πως θα πάρει μέρος στο σχεδιαζόμενο καταστροφικό πόλεμο κατά του Ιράν, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Ισραήλ -ΕΕ, επειδή, κατά κύριο λόγο, η Τουρκία απεγκλωβίζεται, σταθερά, όχι όμως οριστικά, από το σχέδιο πολέμου.

Το σενάριο, που θέλει την Ελλάδα να έχει ενταχθεί επίσης, πλήρως, στο σχέδιο διάλυσης του Στολίσκου της Λευτεριάς-2, ακόμα εξετάζεται; Έτσι, η πρόταση και οι αποφάσεις των ελλήνων ακτιβιστών να σηκώσουν στις πλάτες τους το Στολίσκο της Λευτεριάς-2, μαζί με την πρόταση των Παλαιστινίων της Γάζας, που με επίσημη επιστολή στην απολογιστική συνάντηση της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου, ζήτησαν να συνδεθεί το λιμάνι της Γάζας με ένα ελληνικό λιμάνι, φέρνουν δυο πολιτικά ρεύματα στην Ελλάδα σε τροχιά αντιπαράθεσης: σύγκρουση ή συμμαχία με το Ισραήλ;