Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών σε Τουρκικούς στόχους

Μπαράζ επιθέσεων από κουρδικές αντάρτικες ομάδες εναντίον τουρκικών στόχων σημειώθηκαν μέχρι τα μέσα της εβδομάδος που πέρασε, κλιμακώνοντας έτσι τις εχθρικές σχέσεις της Τουρκίας με του Κούρδους. 


Το ΡΚΚ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του μετά τη δήλωση του έγκλειστου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια διαλόγου με τους Τούρκους.
Στις 16/07 κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αστυνομικού σταθμού στην πόλη Περβαρί της επαρχίας Σιίρτ, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πέντε Τούρκοι αστυνομικοί και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε που στις. Η επίθεση σημειώθηκε μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη πόλη, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) για να πλησιάσουν στο κτίριο και να εξαπολύσουν επίθεση με ρουκέτες και πυροβόλα όπλα. Παράλληλα,  8 νεκρούς τούρκους στρατιώτες άφησε η επίθεση ανταρτών σε στρατιωτικό όχημα στην πόλη Ελαζίγ. Μετά το επεισόδιο ο αυτοκινητόδρομος Karakoçan Okçiyan παρέμεινε κλειστός για δύο ώρες. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η επίθεση έγινε στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας του Ντερσίμ. Σε διαφορετικό περιστατικό στην Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακαρι, τον θάνατο βρήκε λοχίας της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, μετά από επίθεση ανταρτών. Δύο νεκροί στρατιώτες και άγνωστος αριθμός τραυματιών ήταν ο απολογισμός της έκρηξης μηχανισμού που τοποθέτησαν Κούρδοι αντάρτες στον αστυνομικό σταθμό του Gurpinar. Το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στη διάρκεια της νύχτας κατά μιας βάσης του τουρκικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι έχει σκοτώσει 13 Τούρκους στρατιώτες, σύμφωνα με ένα αξιωματούχο του κουρδικού κινήματος που έχει καταφύγει στο Ιράκ. «Οι μαχητές μας σκότωσαν 13 Τούρκους στρατιώτες την Τρίτη το βράδυ κατά τη διάρκεια επίθεσης σε βάση στην Τουρκία, στην περιοχή του Χακάρι», στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ροζ Ουαλάτ, υπεύθυνος για τις Εξωτερικές σχέσεις του PKK, που έχει καταφύγει στα βουνά της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. «Δεν έχουμε κανένα θύμα στις γραμμές μας και καταστρέψαμε τουρκικά κανόνια και όλμους», είπε, διευκρινίζοντας ότι οι μάχες άρχισαν γύρω στις 02:00 το πρωί και διήρκεσαν δύο ώρες. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει το θάνατο έξι τούρκων στρατιωτών κατά την επίθεση σε στρατιωτικό σταθμό κοντά στην συνοριακή πόλη Τσουκουρτσά, που βρίσκεται στην επαρχία Χακάρι. Αυτή είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις από την αρχή του έτους. Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι 15 στρατιώτες τραυματίστηκαν και ένας αντάρτης σκοτώθηκε. Ο κ. Ουαλάτ από την πλευρά του δεν είπε τίποτα σχετικά με τις επιχειρήσεις δίωξης κατά των ανταρτών που ξεκίνησε σήμερα η Άγκυρα.
Όπως δείχνουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή  οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το αντάρτικο που έχει αναπτυχθεί από κούρδους. Αντιθέτως, οι αντάρτες καταφέρνουν να προκαλούν σημαντικές απώλειες σε αυτές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιθέσεις τους αναφέρονται σε περιοχές που γεωγραφικά απέχουν κατά πολύ από αυτές που διεκδικούν για να διαμορφώσουν το κράτος τους. Οι οργισμένες απειλές του Ερντογάν έχουν με παραλλαγές ακουστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, από άλλα επίσημα χείλη, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.
Η αναθέρμανση των συγκρούσεων αποδυναμώνει τη δύσκολη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να επιχειρήσει μια άλλου είδους προσέγγιση του Κουρδικού. Για πρώτη φορά από τον ηγέτη της τουρκικής κυβέρνησης δεν ακούστηκαν απειλές σκιαγραφώντας το φόβο που του προκαλεί το αδιέξοδο που έχει επέλθει: ο τούρκος πρωθυπουργός, αν και δήλωσε αποφασισμένος να πατάξει τους αντάρτες, αναγνώρισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος μόνο με στρατιωτικά μέσα δεν πρόκειται να δώσει οριστική λύση. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», είπε ο Ερντογάν. «Αν το δούμε μόνο ως ζήτημα ασφαλείας, θα κάνουμε λάθος… Αυτό το ζήτημα έχει κοινωνιολογικές, ψυχολογικές, διπλωματικές και πολλές άλλες πτυχές». Παρόλα αυτά ως ζήτημα ασφαλείας το αντιμετωπίζει. Βλέποντας ότι ο στρατός του αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κουρδική στρατιωτική δράση, επιστράτευσε  “άντρες ειδικών κλιμακίων”. Αυτή η ομάδα απαρτίζεται από νυν και πρώην παρακρατικούς, ειδικούς στην δολοφονία στελεχών και συμπαθούντων του ΡΚΚ, η οποία τη δεκαετία ’90 απήγαγαν και εκτέλεσαν χωρίς δίκη Κούρδους αγωνιστές.
Η Τουρκία ήλπιζε ότι ο αμερικάνικος παράγοντας θα παροτρύνει την ανάπτυξη ενός τριγώνου διαβουλεύσεων μεταξύ της Άγκυρας, της Βαγδάτης και του Αρμπίλ (των κούρδων του Β. Ιράκ) εξυπηρετώντας τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή. Το ΡΚΚ, που αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη των κούρδων, δεν επιθυμεί καθόλου την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης από τους κούρδους του Β. Ιράκ. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ η μάχη για τον στρατηγικό έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή αποκτά νέους συσχετισμούς με το κουρδικό ζήτημα να αποτελεί βασικό αγκάθι της Τουρκίας και μάλιστα στο εσωτερικό της.