Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σφαγή δεκάδων δοσίλογων στη Βαγδάτη

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σαν ζώα στη σφαγή οδηγούνται κάθε Κυριακή, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στο Ιράκ, οι συνεργάτες των κρατικών και αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στην αμερικανική βάση στη Βαγδάτη, για να πληρωθούν. Οι δοσίλογοι σχηματίζουν ουρά περιμένοντας τη σειρά τους για να εισπράξουν τους μισθούς που τους προσφέρουν οι ξένοι εισβολείς, ως αντάλλαγμα για τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχουν.
Ωστόσο, τραγικό ήταν το τέλος για 43 από αυτούς την περασμένη εβδομάδα, όταν καμικάζι αυτοκτονίας τους επιτέθηκε, σκορπώντας το θάνατο. Άλλοι 40 συνεργάτες της αμερικανο-ιρακινής διοίκησης τραυματίστηκαν στην επίθεση της περασμένης Κυριακής, μίας από τις πιο αιματηρές των τελευταίων μηνών.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς, ήταν μέλη της προδοτικής οργάνωσης Awakening movement, στην οποία συμμετέχουν κυρίως πρώην σουνίτες αντάρτες, που άλλαξαν στρατόπεδο και αποφάσισαν να ταχθούν στο πλευρό των δυνάμεων που ελέγχει ο αμερικανός κατακτητής, αλλά και ιρακινοί στρατιώτες. Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκε μία ακόμα επίθεση στο δυτικό Ιράκ, με στόχο μέλη της ίδιας οργάνωσης, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ατόμων. Οι δολοφονίες και οι επιθέσεις κατά πρώην ανταρτών που πλέον συνεργάζονται με τους Αμερικανούς και τις κρατικές δυνάμεις ασφάλειας έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ανησυχίες της αμερικανο-ιρακινής διοίκησης σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας τους με την Awakening. Πολλά από τα μέλη της, ήδη την κατηγορούν πως δεν τους προσφέρει προστασία.
Για τα μέλη της οργάνωσης Awakening, των οποίων η απόφαση να αλλάξουν στρατόπεδο αποδείχτηκε μοιραία για την εξέλιξη της ιρακινής αντίστασης τη διετία 2006-2007, οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους πιθανόν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να θέσουν τέρμα στην προδοσία που διαπράττουν σε βάρος του ιρακινού λαού. Ήδη, εκφράζουν την απογοήτευσή τους, επειδή η κυβέρνηση ποτέ δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της να τους προσφέρει τις δουλειές που τους έταζε, όταν επιχειρούσε να τους πείσει να ταχθούν κατά των ανταρτών, τότε συμπολεμιστών τους. Επιπλέον, κάποιοι δοσίλογοι ισχυρίζονται ότι στις ίδιες τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν διεισδύσει πολλοί αντάρτες.

Πάντως, ο αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή της Βαγδάτης που σημειώθηκε η πρώτη επίθεση, όπου η Awakening ξεκίνησε τη δράση της, απέδωσε τις επιθέσεις σε πράξεις εκδίκησης της Αλ Κάιντα. «Θεωρούμε την Αλ Κάιντα υπεύθυνη για αυτές τις επιθέσεις, επειδή θέλει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να έχει παρουσία στην περιοχή, ωστόσο δεν θα τους επιτρέψουμε να τις συνεχίσουν», δήλωσε. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών της Awakening, που εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα και την ικανότητα των κρατικών και των αμερικανικών δυνάμεων να τους προστατεύσουν. «Θα στείλουμε δικές μας δυνάμεις να προστατεύσουν όλες τις γειτονιές που ελέγχουμε, επειδή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να μας προσφέρει ασφάλεια», δήλωσε ένας εκ των ηγετών της οργάνωσης των δοσίλογων.

Οι πιέσεις εντείνονται όμως και προς την ηγεσία της Awakening, καθώς πληθαίνουν οι κατηγορίες προς τα στελέχη της, ότι οδηγούν την οργάνωση σε διάλυση. Η κυβέρνηση συνδέει τα προβλήματα στην οργάνωση των πρώην ανταρτών, που δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν το αγωνιστικό παρελθόν τους και να μετατρέψουν την όποια επιρροή σε πολιτική δύναμη, με τη διατήρηση της αστάθειας στη χώρα. Η δυσμενής κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας και της εντεινόμενης πολιτικής κρίσης. Πάνω από τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Κάτι που δεν πτοεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία καταστρώνει σχέδιο μερικής εξόδου, προχωρώντας στον περιορισμό της παρουσίας των αμερικανών στρατιωτών στις 50.000, όπως έχει υποσχεθεί ο Ομπάμα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.