Να σταματήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που επιδρούν στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποφασισμένη η ηγεσία του Συνασπισμού, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Καθώς η αυτονόμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς επέφερε σημαντικό πλήγμα στο κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη δυνατότητά του να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις σαν ψήφος διαμαρτυρίας, πρυτάνευσε η λογική των παραχωρήσεων στις συνιστώσες κυρίως όταν έγινε ορατή η τάση αυτονόμησης και του άλλου διακριτού πόλου στο ΣΥΡΙΖΑ, του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης που άτυπα εκπροσωπεί ο Αλέκος Αλαβάνος μαζί με την ΚΟΕ, τη ΔΕΑ και την ΚΕΔΑ.
Στο τέλος Αυγούστου τοποθετείται χρονικά η λήξη της περιόδου διαβούλευσης εντός του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, στόχος είναι «να εκφραστεί στην πράξη και διά της ψήφου η οργή των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική». Σύμφωνα με πληροφορίες του Πριν, το σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία είναι να σχηματιστούν ψηφοδέλτια «κατά του μνημονίου» και με διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, που θα εμφανίζονται ως «ανεξάρτητα από κόμματα», κάτι σαν μια «ανεξάρτητη» μεταμφίεση ενός πιο ευρύχωρου ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη συμφωνηθεί κοινός βηματισμός όλων των τάσεων του Συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του Αλέκου Αλαβάνου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αναταραχές. Ερωτηματικό, για την ώρα, είναι η στάση της ΚΟΕ απέναντι σε αυτή τη συμφωνία. Παράλληλα, αναζητούνται κατάλληλα πρόσωπα για τους τρεις κεντρικούς δήμους της χώρας, διαδικασία που εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά, δεδομένων των βέτο που θέτουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες αποφάσεις συνιστούν ντε φάκτο απόρριψη της συνεργασίας του Συνασπισμού με τη Δημοκρατική Αριστερά. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν προσφέρονται για πολιτικό δημοψήφισμα, προκρίνοντας τοπικά κριτήρια ανάδειξης προσώπων και συμμαχιών. Ακριβώς το αντίθετο αποφάσισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή πάντως δημιουργεί με τη σειρά της νέα προβλήματα ισορροπιών στην Κουμουνδούρου, καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ταχθεί υπέρ της συμμαχίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους και κομμάτια του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το μνημόνιο.