Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η Χάγη αναγνωρίζει το «δίκιο» του Κοσόβου!


Τεράστια παγκόσμια αναταραχή θα επιφέρει η απαράδεκτη νομικά και ηθικά απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, το οποίο αποσχίστηκε το 1999 από την τότε Γιουγκοσλαβία, με τη δύναμη των όπλων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία! Ανοίγει, έτσι η όρεξη για την ένωση της Πρίστινα με τα Τίρανα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Ανοίγει και ο δρόμος γαι την απόσχιση περιοχών με τη βία. Μπορεί να φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο δικαιώνεται ο αγώνας μειονοτήτων, αλλά στην ουσία θα δικαιώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η ποδηγέτηση εθνοτήτων, οι εκβιασμοί και οι ένοπλες επεμβάσεις, κυρίως Αμερικανών και Ευρωπαίων, σε όποιο σημείο του πλανήτη διακυβεύονται «τα συμφέροντα των αγορών».

Διάφοροι απολογητές του ιμπεριαλισμού ισχυρίζονται ότι η απόφαση δεν λέει ότι το κράτος του Κοσόβου είναι νόμιμο βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και ότι έτσι δεν ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα της απόσχισης. Τρίχες!

Ήδη οι αλβανοί Κοσοβάροι πανηγυρίζουν με αμερικανικές σημαίες! Μέχρι τώρα, 69 από τα 192 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και οι 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Για την πλήρη αναγνώριση του Κοσόβου απαιτούνται 100 ψήφοι στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα ενισχύσει το ρεύμα υποστήριξης.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, αντίθετα, Ρωσία, Ισπανία και Κίνα στέκονται αρνητικά. Λογικό, διότι στη Ρωσία παραμονεύουν οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Νότιας Οσετίας. Το ίδιο και στην Ισπανία, αναμένεται να αξιοποιηθεί η απόφαση στη χώρα των Βάσκων, ενώ ήδη το θερμόμετρο της αυτονομίας των Καταλανών έχει ανέβει στα ύψη.
Ειδικά για την Κύπρο, η απόφαση αυτή ενισχύει αντικειμενικά τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αναγνώριση των κατεχομένων ώς ανεξάρτητο κράτος.