Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συνομιλώντας με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο


Συνέντευξη που παραχώρησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στον Παναγιώτη Φραντζή για το Πριν το 2009

Μία είναι η ταινία που γυρίζει σε όλη του τη ζωή, με πολλές παραλλαγές. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συνομιλεί με την ιστορία έχοντας στραμμένο το βλέμμα του σε ένα εσωτερικό βαθύ παρόν. Εδώ όπου συμπυκνώνονται παρελθόν και μέλλον. Βλέπει και προσπαθεί να καταλάβει την εποχή του, εστιάζοντας το φακό του στο τελευταίο μισό του εικοστού αιώνα, αλλά μιλώντας σε έναν ενιαίο παροντικό ιστορικό χρόνο. Τώρα ξέρουμε, ακόμα και οι νεότεροι, και οι πιο ανίδεοι: Όλα είναι εδώ. Το παρελθόν δεν είναι νεκρό. Το μέλλον δεν αργεί.


Όταν ο χρόνος γίνεται ο τόπος της ιστορίας


Ο Θ. Αγγελόπουλος όξυνε και δεν στρογγύλεψε τις αντιθέσεις
   
Ρωγμές στο χρόνο

 Βροχή, σιωπή, ομίχλη, ταξίδι, συλλογικότητα, έρωτας, πλάνο σεκάνς, εξορία, ποίηση, ιστορία, Αριστερά, μνήμη, θάλασσα, τελετουργικότητα, αγάλματα, σύνορα, προσφυγιά, επανάσταση, αρχαία τραγωδία, περιπλάνηση, είναι ίσως μερικές από τις λέξεις που «καταγράφονται» στην κινηματογραφική γραφή του Θ. Αγγελόπουλου και εμείς θα αποπειραθούμε μέσα από αυτό το σημείωμα να ξετυλίξουμε το νήμα που τις συνδέει.



του Βασίλη Τσιράκη

Τον καπετάνιο θα λένε Ελένη


Δεν ήταν μόνο κινηματογραφικός ο θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όπως αρκετοί σωστά επισήμαναν. Ήταν και τραγικά ελληνικός, σύγχρονος ελληνικός. Δεν είχε τη λιτή ομορφιά, την επιβλητικότητα του μακεδονικού τοπίου, το σκηνικό του δεν είχε πέτρες, ψηλά βουνά, δέντρα, λίμνες, ποτάμια και νοτισμένο ουρανό, αλλά μόνο άσφαλτο, έναν κακοφωτισμένο δρόμο και ασθενοφόρα που καλούνταν αλλά δεν έφταναν ποτέ. Ένας θάνατος σαν κι αυτόν που έχει τύχει σε εκατοντάδες νέους του μεροκάματου, κούριερ και διανομείς πίτσας. Και ο Χάρος ή μάλλον ο άνθρωπος που άθελά του έπαιξε το ρόλο του Χάρου ήταν ένας Ειδικός Φρουρός που οδηγούσε βέσπα, ούτε καν μηχανή μεγάλου κυβισμού, ένας νέος μόλις 24 χρόνων, στην ηλικία πάνω κάτω που έχουν οι κόρες του σκηνοθέτη.

                                           Φωτογραφία του Αλέξανδρου Λαμπρίδη  από τα γυρίσματα της Άλλης Θάλασσας 

της Μαριάννας Τζιαντζή

Ο σκηνοθέτης των «από κάτω»


Πόσα αλήθεια απ’ όσα μάθαμε από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο μπορούν να χωρέσουν σε ένα σημείωμα με αφορμή το θάνατό του; Μόνο ίσως η αλήθεια για το τι σήμαινε το έργο του για όλους εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν πώς η «πηγή του ποταμού στέρεψε», πώς το «λιβάδι» έπαψε πια να «δακρύζει».




Γράφουν οι  Αιμιλία Καραλή
                    Κωστής Ζουλιάτης


Ανακοίνωση του ΝΑΡ για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Πλάνα με τον παλμό της ανθρώπινης ζωής

Μέχρι το τέλος της ζωής του αριστερός, σε διαρκή αναζήτηση της ιστορίας της επανάστασης, τονίζει για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο το ΝΑΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις έγινε γνωστός ο απροσδόκητος θάνατός του.



 Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Ράιχ θέλει δούλους

Απερίγραπτος είναι ο ενθουσιασμός που διακατέχει την ελληνική κοινωνία για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και του λαού η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στη δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα. Δυσαρεστημένο δηλώνει το εκπληκτικό ποσοστό του 92% (!!!) των ερωτηθέντων, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε το 6%. Ούτε στη χούντα δεν ήταν τόσοι πολλοί αυτοί που την καταδίκαζαν! Λογικό, αφού το 89% δήλωσε ότι μέσα στο 2011 χειροτέρευσε η οικονομική του κατάσταση και μόνο το 1% δήλωσε ότι καλυτέρευσε, με το υπόλοιπο 10% να παραμένει σε αμετάβλητη οικονομική κατάσταση.

του Γιώργου Δελαστίκ

Καταλύτης η πολιτική για το νέο κύμα αγώνων

Μεγάλη πολιτική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντικαπιταλιστική πρόταση

Τις επόμενες μέρες, στους τοίχους των γειτονιών και των πόλεων, σε εργασιακούς χώρους και σε σχολές, θα εμφανίζεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: Μπορούμε να νικήσουμε! Κάτω το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου. Με αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Με δυνατή αντικαπιταλιστική Αριστερά. Για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων. Και δίπλα, η «τεκμηρίωση». Ελπιδοφόρα και ανατρεπτική και αυτή: Υπάρχει άλλος δρόμος! Όχι στη δανειακή σύμβαση, διαγραφή του χρέους. Όχι στην ευρωσυνθήκη, έξω από ευρώ και ΕΕ. Εθνικοποιήσεις, εργατικός και λαϊκός έλεγχος. Απαγόρευση των απολύσεων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή, αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης!

του Γιάννη Ελαφρού

O... τραπεζοτσολιάς Παπαδήμος τα δίνει όλα

 Διορισμό γκαουλάιτερ στην Αθήνα ζητούν εγγράφως οι Γερμανοί


Επίσημη είναι πλέον η απαίτηση του Βερολίνου να τοποθετηθεί στην Αθήνα ξένος «αποικιακός διοικητής» από την ΕΕ, ο οποίος να αναλάβει χωρίς κανέναν περιορισμό και με απόλυτες εξουσίες την οικονομική διακυβέρνηση της Ελλάδας! Αυτό αποκάλυψε η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου, στην κατοχή της οποίας περιήλθε την Παρασκευή το βράδυ έγγραφο της Γερμανίας που κυκλοφόρησε εκείνη την ώρα σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.