Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η απεργία διαρκείας στη ΔΕΗ «λιώνει» το... παγωτό της συναίνεσης και της ιδιωτικοποίησης


Μια μεγάλη απεργία που σήμερα κλείνει εννιά ημέρες, γνωρίζει η ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με ποσοστά συμμετοχής που στους κρίσιμους χώρους παραγωγής –λιγνιτωρυχεία και ατμοηλεκτρικά εργοστάσια– αγγίζουν το 100%, μάχονται αποφασιστικά ενάντια στο απόλυτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της ΔΕΗ, και στην υπαγωγή της παραγωγής και εμπορίας του ρεύματος στο κεφάλαιο, γεγονός που θα σημάνει δραματική αύξηση των τιμών της κιλοβατώρας και των άλλων υπηρεσιών, χειροτέρευση των εργατικών συνθηκών με απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά. αλλά και ερήμωση μεγάλων περιοχών της χώρας, όπως η Κοζάνη.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ


Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα from pressgenop on Vimeo.


Ε. Μπιτσάκης: Οι επιστήμες θεμέλιο του υλισμού

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Το σκοτεινό Σύμπαν, το «θαύμα» του ανθρώπου, ο μυστηριώδης μικρόκοσμος των σωματίων. Πώς στεκόμαστε απέναντι στα σπουδαία ερωτήματα για την ύπαρξη; Αν η μεταφυσική, οι θρησκείες και οι πολυάριθμες μυστικιστικές ή ανορθολογικές θεωρίες κερδίζουν έδαφος και προβάλλονται όλο και περισσότερο ως απάντηση, μπορεί ο υλισμός να σταθεί στο ύψος των προβλημάτων και να τα ερμηνεύσει; Τη διαφωτιστική και αναλυτική αυτή εργασία ανέλαβε ο Ευτύχης Μπιτσάκης με το νέο του βιβλίο Η ύλη και το πνεύμα, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα.  Η γέννηση του κόσμου μας, η θεωρία του big bang, οι θεωρίες της σχετικότητας, η «συμπεριφορά» των μικροσωματίων, η γέννηση και εξέλιξη της ανθρώπινης νόησης, εξετάζονται υπό το φως της διαλεκτικής. Με γλώσσα, επιχειρήματα και ορολογία που κερδίζουν ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, χωρίς όμως καμία υποχώρηση μπροστά στη «σαγήνη» της απλούστευσης ή από την άλλη πλευρά του ακαδημαϊσμού, το βιβλίο παρουσιάζει εύληπτα τα τελευταία πορίσματα της κοσμολογίας, της φυσικής και της βιολογίας για να θεμελιώσει τον υλισμό.


Θέμα: Η ΕΕ του κεφαλαίου και η κρίση του Ευρώ



Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ κλυδωνίζονται, γιατί περιδινούνται στην κρίση –έκφραση της ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού– χωρίς προοπτική. Τα ηγετικά καπιταλιστικά κράτη της ηπείρου και τα στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων Γερμανίας και Γαλλίας πήραν αποφασιστικά θέση υπέρ του ευρώ. Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή ευρώ και ΕΕ, εκφράζοντας τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο κατά διαταγή των... τοκιστών


Υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων παρουσιάζονται τα σημαντικότερα σημεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του Εφαρμοστικού Νόμου, που η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει την εβδομάδα που έρχεται. Πρόκειται για νόμους που θα προκαλέσουν την εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.




ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Αυτός ο νόμος δεν θα ψηφισθεί, η κυβέρνηση θα ανατραπεί

Διήμερη απεργία και περικύκλωση - αποκλεισμός της Βουλής από σωματεία και συνελεύσεις

Η πιο μεγάλη ώρα, είναι τώρα! Μπαίνουμε σε βδομάδα αποφασιστικής αναμέτρησης του κινήματος και του εργαζόμενου λαού με τη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να σηκώσουν ένα πέπλο αποπροσανατολισμού με την «παράγκα» του ποδοσφαίρου, όλοι βλέπουν ότι «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο» όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις δήθεν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ.








ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

O νόμος δεν θα περάσει, η κυβέρνηση θα πέσει!


Όλοι στους δρόμους! Κανένας στη δουλειά!
Απεργιακή συγκέντρωση Τρίτη 28/6, στις 10.00 π.μ. στο Μουσείο και πορεία στη Βουλή.
Απεργιακά μπλόκα την Τετάρτη 29/6 στο Σύνταγμα, στον Ευαγγελισμό, στο Καλλιμάρμαρο από νωρίς το πρωί και νέα απεργιακή συγκέντρωση.

Στην πιο αποφασιστική της καμπή μπαίνει από αύριο η αναμέτρηση του εργαζόμενου λαού με την ανελέητη και αιμοδιψή «χούντα» του κεφαλαίου που συγκροτεί ο συνασπισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η γνωστοποίηση του περιεχομένου του νέου Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα έχουν προκαλέσει σοκ και εξαγρίωση σύσσωμου του λαού εξαιτίας της πρωτοφανούς βαρβαρότητας του περιεχομένου τους. Η 48ωρη γενική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης και ο αποκλεισμός της Βουλής, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίζουν το επονείδιστο νέο Μνημόνιο, εκτιμάται ότι θα πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού θα κατακλύσουν το κέντρο της Αθήνας, όπως και τις πλατείες δεκάδων άλλων ελληνικών πόλεων απαιτώντας να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο και να ανατραπεί αυτή η επαίσχυντη κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία συνειδητά επιδιώκει να φτωχύνει όλος ο ελληνικός λαός, να εκμηδενιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και να καταβαραθρωθούν οι συντάξεις, να εκλείψουν οι κοινωνικές παροχές. 




Βίντεο της Γ.Σ Συντάγματος για τη 48ωρη μάχη

Δίκη Α. Σειρηνίδη: Το «DΝΑ» ήταν της… ΕΛΑΣ


Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Αρης Σειρηνίδης, από το Μεικτό Oρκωτό Δικαστηριο την περασμένη Τετάρτη, με απόφαση των τεσσάρων ενόρκων. Η αθώωσή του έβαλε τέλος στην πολύμηνη προφυλάκιση του, με την κατηγορία ότι είναι «ο πιστολέρο με το σομπρέρο», που πυροβόλησε κατά κλούβας των ΜΑΤ τον Ιούλιο του 2009 στα Εξάρχεια.

Η υπόθεση Σειρηνίδη θυμίζει επεισόδιο του CSI, με μπάτσους - Σέρλοκ Χολμς της γενετικής καταστολής. Η μοναδική ένδειξη ενοχής βασιζόταν σε δείγμα DNA που βρέθηκε σε φορητό αντικείμενο (χειρουργική μάσκα πεταμένη σε κάδο σκουπιδιών).



ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ

Οι χειρότεροι του αιώνα

1. Ηγεσίες και βάση


Το κίνημα των Αγανακτισμένων, κομβικό ήδη στοιχείο της πολιτικής ζωής, υπόσχεται να εκτροχιάσει το πρόγραμμα φεουδαρχοποίησης της χώρας που προωθούν οι καπιταλιστικές μαφιοκρατίες και οι υποτελείς τους. «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε»: το κεντρικό του σύνθημα δείχνει ωριμότητα κι επίγνωση για τις οποίες ως πρόσφατα θεωρούνταν ανίκανος ο λαός. Κυβέρνηση και Τρόικα πόνταραν στην παθητικότητά του· σκόνταψαν στη μαζική κινητοποίηση. 

Αυτή την έστρεψαν αριστερά κυρίως οι εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις·  ο Συνασπισμός και ιδίως το ΚΚΕ την αντιμετώπισαν με δυσπιστία, ώσπου υποχρεώθηκαν τελικά να τήν δεχτούν και προσάρμοσαν τα συνθήματά τους στα δικά της, προσπαθώντας συνάμα να φρενάρουν τη ριζοσπαστικοποίησή της. 





ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ