Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μια «μουντζούρα», για τα αθώα ούρα...


Θα μπορούσε να είναι κουίζ: Kάμποσοι δημοσιογράφοι ήξεραν ότι θα «γίνει» δυο ώρες προτού «γίνει» και επτά χρόνια αφ’ ότου «έγινε» οι δικαστές έκριναν ότι δεν έγινε. Τι είναι; Μα ασφαλώς το σκηνοθετημένο «τροχαίο» της 12ης Αυγούστου 2004, με το οποίο ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου πάσχισαν να δικαιολογήσουν την «εξαφάνισή» τους από το ολυμπιακό χωριό και την απροθυμία τους να υποβληθούν σε έλεγχο αντι- ντόπινγκ.



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»


Πλάι στον οικονομικό φόβο, το φόβο της ανεργίας, της επιβίωσης προστίθεται και ο φόβος για την ίδια τη ζωή... και αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό, όπως έδειξαν τα δραματικά γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Μνημόνιο Δήμων: Τα κοινωνικά δικαιώματα στο «απόσπασμα»


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πρόγραμμα «εξυγίανσης» 58 δήμων που είναι «υπερβολικά» χρεωμένοι. Το πρόγραμμα «εξυγίανσης» περιλαμβάνει επιτήρηση, έλεγχο, περικοπές δαπανών και ποινές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «ειδικό αυτοδιοικητικό μνημόνιο» κατά τα πρότυπα των Μνημονίων που έχει υπογράψει και εφαρμόζει η κυβέρνηση με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΑΕΔ: Παροχές … πολυτελείας


Μία ανάσα από τις 800 χιλιάδες βρίσκονται πλέον οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας βρίσκεται πλέον στο 15,9%, στους δε νέους αγγίζει και ξεπερνά το 40%. Παράλληλα με τη ραγδαία ύφεση οι πόρτες κλείνουν η μια μετά την άλλη και φυσικά δεν ξανανοίγουν.

Στο ζοφερό αυτό τοπίο ο ΟΑΕΔ βρήκε και πάλι τη λύση και πρωτοτύπησε. Με τη συνδρομή οκτώ μεγάλων εταιρειών και τα προγράμματα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», προσφέρονται εκπτώσεις σε ανέργους που κατέχουν την κάρτα ανεργίας για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που περιλαμβάνουν από αλλαντικά μέχρι ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, συσκευές και από κινητή τηλεφωνία μέχρι κύκλους σπουδών σε ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε αλυσίδες γρήγορης εστίασης οι οποίες εδρεύουν σχεδόν αποκλειστικά πάνω σε εθνικούς δρόμους!

                                                         ¨Ανεργοι ναι, ηλίθιοι όχι...
                                      

ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Έγκλημα στη Μεσόγειο

To NATO δολοφονεί 

Απίστευτο: 61 μετανάστες αφέθηκαν αβοήθητοι ανοιχτά των λιβυκών ακτών να πεθάνουν από δίψα και πείνα όταν το σκάφος που θα τους μετέφερε στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα της Ιταλίας έπαθε βλάβη. Η λέξη τραγωδία δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την αποκάλυψη του Γκάρντιαν. Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας το σκάφος με 72 μετανάστες έφυγε από την Τρίπολη της Λιβύης στις 25 Μαρτίου. Αντιμετώπισε όμως βλάβη και για 16 μέρες έπλεε αβοήθητο στη Μεσόγειο. Αυτό που προκαλεί σοκ είναι ότι παρά την επικοινωνία με τις ιταλικές λιμενικές αρχές, παρά την προσέγγιση του σκάφους τόσο από ΝΑΤΟϊκό αεροπλανοφόρο όσο και από πολεμικά ελικόπτερα, οι άνθρωποι αφέθηκαν να πεθάνουν.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 

Αραβικές εξεγέρσεις: Ασταθής και απρόβλεπτη πάντα η άνοιξη

Πολιτικά συμπεράσματα από τους λαϊκούς ξεσηκωμούς

Το τελευταίο διάστημα, τα σύννεφα στον ουρανό της αραβικής άνοιξης πυκνώνουν. Στο Μπαχρέιν, η εξουσία της βασιλικής οικογένειας φαίνεται να σταθεροποιείται χάρη στα τανκς της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έπνιξε στο αίμα διαδηλωτές και οδηγεί σε βασανιστήρια και στρατοδικεία γιατρούς και φοιτητές, με τη σιωπηρή συγκατάθεση της Αμερικής. Σταθεροποίηση μέσω στυγνής καταστολής προσδοκούν και ο επί δεκαετίες σύμμαχος της Ουάσινγκτον Σάλεχ στην Υεμένη, αλλά και ο Άσαντ στη Συρία, τον οποίο οι Αμερικανοί επίσης ανέχονται, παρά την αντιιμπεριαλιστική και αντισιωνιστική ρητορεία του, καθώς φοβούνται ότι η διάδοχη κατάσταση (των Αδελφών Μουσουλμάνων; Η μήπως των αριστερών Μπααθιστών;) θα είναι ακόμη χειρότερη γι’ αυτούς.



ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κράτος και παρακράτος τρομοκρατούν στο κέντρο της Αθήνας



 Αίμα και τρόμος στους δρόμους της Αθήνας. Κράτος και παρακράτος περιμένουν μιαν αφορμή για να ξαμολήσουν τους στρατούς τους. Η στυγερή δολοφονία ενός ανθρώπου στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, τους την έδωσε. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση γειτόνων και συγγενών έγινε δολοφονικό όπλο στα χέρια των Χρυσαυγιτών οι οποίοι, υπό τα βλέμματα και τα «χαϊδέματα» ΜΑΤατζήδων και ασφαλιτών, ξεκίνησαν το πογκρόμ. Τώρα, δεν τους φτάνει μόνο ο Άγιος Παντελεήμονας – θέλουν και την Βικτώρια, την Πλατεία Αττικής, την Ομόνοια. Θέλουν όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ίσως, τελικά, αυτοί να γίνουν οι εκτελεστές του περιβόητου σχεδίου για την εκκαθάριση και την αναγέννησή του, για το οποίο μας έχουν μιλήσει τόσες φορές η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, ο Καμίνης και πλείστοι άλλοι εξέχοντες πολίτες της χώρας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΘEMA: Εργατική ρήξη με την ΕΕ της κρίσης


Μισθούς Κίνας και μηχανισμούς «ελέγχου», «εποπτείας», «επιτήρησης» και «επιβολής» (αυτούσιες εκφράσεις από το κείμενο της ΕΕ) προβλέπει το Σύμφωνο για το Ευρώ, το οποίο πρόκειται να καταληχθεί τον επόμενο μήνα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πιο επιτακτική από ποτέ η άρνηση του Συμφώνου, η πάλη για απειθαρχία, ρήξη, αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ.






ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ 

Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή

 Μπροστά στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, το Πριν βρέθηκε στις σχολές και συνομίλησε με αρκετούς αγωνιστές των σχημάτων της ΕΑΑΚ. Κοινός παρανομαστής, το ότι η κυρίαρχη πολιτική καταστρέφει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας, της εξέγερσης και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς περνά μέσα και από την ενίσχυση της ΕΑΑΚ στις εκλογές.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΣΗΣ

Η επόμενη μέρα του φοιτητικού κινήματος

Πέντε χρόνια από τον Μάη ’06-‘07
  
Δημοκρατικός συντονισμός των συνελεύσεων, όχι μια νέα γραφειοκρατία


Την ερχόμενη Τετάρτη 18 του Μάη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Ακριβώς πέντε χρόνια πριν, την ίδια μέρα πορείες με χιλιάδες φοιτητές έλαβαν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Ημέρα Πέμπτη, το εβδομαδιαίο ...ραντεβού με τους ταραξίες, όπως το χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, που για ένα ολόκληρο χρόνο αναμετρήθηκε με ένα φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα, που καθόρισε μια νέα γενιά αγωνιστών, τράνταξε την κοινωνία, γέννησε ξανά τις παραστάσεις της συλλογικότητας και της πάλης διαρκείας και κυοφόρησε σημαντικούς μετασχηματισμούς για το κίνημα και την Αριστερά. 




ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Κτηνωδία στους δρόμους, τρομοκρατία για «μονοδρόμους»


Σοκ και οδύνη προκάλεσε η αστυνομική κτηνωδία των ΜΑΤ κατά τη διαδήλωση της Τετάρτης. Δεκάδες ανύποπτοι διαδηλωτές κατέληξαν με τραύματα στο Κρατικό Νίκαιας, την ίδια στιγμή που ένας διαδηλωτής παραλίγο να χάσει τη ζωή του από τα λυσσώδη χτυπήματα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

ΜΑΤωμένοι απεργοί, «στριμωγμένη» κυβέρνηση

 Με το αίμα δεκάδων απεργών και παραλίγο με τη ζωή ενός νέου εργαζόμενου 31 χρόνων έβαψε τα χέρια της η πιο αδίστακτη και αντιδραστική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Η απεργιακή διαδήλωση της 11ης Μάη μπορεί να μην προκάλεσε «σεισμό», ίσως και να ερμηνεύτηκε από τη «μαφία» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ ως «αποκλιμάκωση». Και γι’ αυτό, έβαλαν τους κρανοφόρους δολοφόνους των ΜΑΤ να την αποτελειώσουν! Μάταια όμως, γιατί η επίδειξη αλαζονικής καταστολής είναι ένδειξη αδυναμίας για την κυβέρνηση. Γιατί, η απεργία της Τετάρτης, παρά την υποχώρηση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, κατέδειξε για άλλη μια φορά την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων στην πολιτική που σαρώνει κάθε εργατικό δικαίωμα, και τις μεγάλες δυνατότητες του αναπτυσσόμενου ανεξάρτητου εργατικού κινήματος να προκαλέσει ανατροπή του κυρίαρχου σκηνικού και να κάνει θρύψαλα κάθε απόπειρα για «κλίμα συναίνεσης», στο οποίο είναι διατεθειμένη να συμβάλει η ΓΣΕΕ και ο Παναγόπουλος προσωπικά....



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 

Νέα αντεργατικά μέτρα στρώνουν το χαλί για την αναδιάρθρωση


 Χωρίς τέλος είναι η σεναριολογία για την διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, υπό το φόντο της πασιφανούς και πανθομολογούμενης πλέον αποτυχίας του Μνημονίου να επιλύσει τα χρηματοδοτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η ένταση μάλιστα των σεναρίων αυξάνεται όσο περισσότερο η οικονομία βυθίζεται στο τέλμα της ύφεσης και της στασιμότητας.



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η κυβέρνηση του αίματος

  
Ευχόμαστε ολόψυχα να επιβιώσει το τριαντάχρονο παλληκάρι που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν αφιονισμένοι ΜΑΤατζήδες στο πλαίσιο της πολιτικής των δοσιλόγων της κυβέρνησης Παπανδρέου που ήθελε νεκρούς διαδηλωτές προκειμένου να τρομοκρατήσει το λαό για να πάψει να αντιστέκεται στην καταστροφική πολιτική του επαίσχυντου Μνημονίου, το οποίο συνομολόγησε αυτή η κυβέρνηση Κουίσλινγκ με τις κατοχικές δυνάμεις της ΕΕ και του ΔΝΤ προς όφελος του ξένου και του ελληνικού κεφαλαίου.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Κυβερνητική τρομοκρατία για να περάσει το νέο σφαγείο

«Κατάσταση πολιορκίας» κατά διαδηλώσεων, κυβέρνηση - ταλιμπάν του Μνημονίου


Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η δολοφονική επέλαση των ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου την Τετάρτη, ο άγριος ξυλοδαρμός εκατοντάδων διαδηλωτών (με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία), o βαρύτατος τραυματισμός του Γιάννη Καυκά (για προθανάτιο κατάσταση μίλησε η επιτροπή της ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Νίκαιας), αλλά και τουλάχιστον ενός ακόμα εργαζόμενου (με ρήξη σπλήνας), ήταν αποτέλεσμα ανώτατης κυβερνητικής εντολής.





ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Δωδώνη, το νέο «Κούγκι»


Με επέμβαση των ΜΑΤ επιχείρησε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση να τερματίσει την κατάληψη των κτηνοτρόφων στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονική προέλαση των αστυνομικών εναντίον των διαδηλωτών της απεργίας, τρεις διμοιρίες μπήκαν στη γαλακτοβιομηχανία, συνέλαβαν πέντε κτηνοτρόφους, μέλη της Επιτροπής Αγώνα και ανακατέλαβαν το εργοστάσιο.

Μετά από την άμεση κινητοποίηση συνδικαλιστών, φορέων και οργανώσεων της περιοχής, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως είχε ήδη γραφτεί άλλη μια σελίδα βίαιης καταστολής εργατικής κινητοποίησης. Και σ’ αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε ότι μόνος αρωγός στην επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής έχει απομείνει ο αστυνομικός βούρδουλας. Το κλομπ των ΜΑΤ είναι το νέο σύμβολο της σιδερένιας πυγμής του κράτους απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

Κυβέρνηση του ψέματος και του αίματος!




Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την απρόκλητη, εγκληματική και δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ κατά της ειρηνικής διαδήλωσης των εργαζομένων. Από κυβέρνηση του ψέματος και της συνωμοσίας στα σκοτεινά κάστρα του Λουξεμβούργου, μετατράπηκε τώρα και σε κυβέρνηση του αίματος! Από κυβέρνηση οικονομικών δολοφόνων του λαού μετατρέπεται σε κυβέρνηση επίδοξων, φυσικών δολοφόνων! Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί, αργά ή γρήγορα, από τη λαϊκή οργή.