Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή

 Μπροστά στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, το Πριν βρέθηκε στις σχολές και συνομίλησε με αρκετούς αγωνιστές των σχημάτων της ΕΑΑΚ. Κοινός παρανομαστής, το ότι η κυρίαρχη πολιτική καταστρέφει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας, της εξέγερσης και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς περνά μέσα και από την ενίσχυση της ΕΑΑΚ στις εκλογές.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΣΗΣ







– Σε ποια περίοδο γίνονται οι εκλογές;

– Β. Μπίτσικας, Φυσικό: Οι εκλογές φέτος συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ψήφιση του Mνημονίου και την είσοδο του ΔΝΤ. Ενός χρόνου, που η σύγχρονη χούντα επιτίθεται βάναυσα σε όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ταυτόχρονα θα είναι λίγες μέρες μετά από τη μεγάλη απεργία της 11ης Μάη και τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές που είχε ως αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του συναγωνιστή μας Γ. Καυκά. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπου κρίνεται αν θα δυναμώσουν και θα νικήσουν οι αγώνες ή αν ολόκληρη η κοινωνία θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Ευρύτερα, στην ιστορική καμπή που βιώνουμε, κρίνεται αν η καπιταλιστική κρίση θα απαντηθεί υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου καταστρέφοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα ή θα σημάνει μια αντεπίθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα τους ανατρέψει. Ειδικότερα βρισκόμαστε μπροστά στα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το Μνημόνιο Διαρκείας και το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

– Ποιο θα είναι το βασικό τους μήνυμα;

– Σ. Τσούπρου, ΑΣΟΕΕ: Πρώτα και κύρια θα αποτελέσουν ένα μήνυμα για την κυβέρνηση του Mνημονίου. Θα δείξουν σε ένα βαθμό τη στάση των φοιτητών απέναντι στην πολιτική της, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς. Επίσης θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη και περισσότερο έτοιμη για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει και στο δημόσιο πανεπιστήμιο ή αν θα ακουστεί ένα ηχηρό μήνυμα αμφισβήτησης και ανατροπής. Για το λόγο αυτό πρέπει να καταδικαστεί η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής εδώ και χρόνια, αυτής της πολιτικής που χρεοκόπησε και απειλεί να μας καταστρέψει.

– Τι σηματοδοτούν για το φοιτητικό κίνημα;

– Αν. Τσάδαρης, Πανεπιστήμιο Πειραιά: Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την περίοδο κρίνονται πολλά και για το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και τις μορφές οργάνωσής του. Οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδιώκουν τη διάλυση του κινήματος για να μην αποτελεί ανάχωμα στην πολιτική τους. Η ΔΑΠ πρωτοστατεί με τις προτάσεις της, που αποτελούν μια σημαντική επίθεση στα κεκτημένα του φοιτητικού συνδικαλισμού και του κινήματος. Η άποψη μας, είναι ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει και να ανασυγκροτηθεί μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες απέναντι στο Μνημόνιο και την παιδεία της αγοράς. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε και όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και τον κόσμο του κινήματος.

– Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα και ποια είναι η στάση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς;

– Αλ. Μανόχης, ΣΕΜΦΕ: Είναι αλήθεια ότι το φοιτητικό κίνημα όλη αυτή τη χρονιά αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες να εμφανιστεί με μαζικό και αυτοτελή τρόπο σε σύνδεση με τους αγώνες των εργαζομένων. Ωστόσο η συμμετοχή των φοιτητών σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και σε άλλους αγώνες (π.χ. μετανάστες) ήταν σημαντική και προήλθε από μαζικές γενικές συνελεύσεις. Ταυτόχρονα συνελεύσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις ήταν η απάντηση απέναντι σε κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης για νέο νόμο για τα πανεπιστήμια. Αυτό δημιούργησε φόβο στα επιτελεία του υπουργείου Παιδείας που ακόμα διστάζουν να προωθήσουν τις αλλαγές. Δυστυχώς οι δυνάμεις της ΠΚΣ αντί να συμβάλουν, με το δικό τους περιεχόμενο, σε ένα μαχητικό κίνημα επέλεξαν την αποχή και την καταγγελία των συνελεύσεων, αρκούμενες σε αποκλειστικά δικές τους πρωτοβουλίες, ενώ διαρκώς μας επιτίθενται με χυδαίο τρόπο. Η ΑΡΕΝ παρότι συμμετέχει στις συνελεύσεις, αδυνατεί να συμβάλει περαιτέρω σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του κινήματος, ενώ υπερασπίζεται την ανασυγκρότηση της γραφειοκρατικής ΕΦΕΕ, επιτιθέμενη στην ΕΑΑΚ.

– Τι θα σημάνουν οι εκλογές για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου;

– Ε. Ράφτη: ΤΕΙ Πειραιά: Ήδη εδώ και μερικούς μήνες βιώνουμε την πραγματικότητα του πανεπιστημίου του Mνημονίου. Πρόκειται για μια πραγματική προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Ολόκληρα ιδρύματα, όπως και το ΤΕΙ Πειραιά, απειλούνται με κλείσιμο. Το σύνολο των σχολών δέχεται περικοπές στη χρηματοδότηση που ξεπερνούν το 50%, ενώ καθηγητές, κυρίως συμβασιούχοι που είναι και η πλειοψηφία, και διοικητικό προσωπικό είναι απλήρωτοι για μήνες. Αντίστοιχα προβλήματα οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας και την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Είναι, επομένως, μια συνολική πολιτική: κλείσιμο και ξεπούλημα της Υγείας, της Παιδείας, των Συγκοινωνιών, του δημόσιου χώρου. Περικοπές στα κοινωνικά αγαθά. Συνδέεται με μια πολιτική διαρκείας που στοχεύει στην επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, στην υποταγή της γνώσης και της έρευνας στις ανάγκες της αγοράς και στην παραγωγή αποφοίτων, ελαστικά εργαζόμενων χωρίς συλλογικά δικαιώματα. Μια πολιτική που προωθείται από την ΕΕ από τη Λισαβόνα και τη Μπολόνια ως σήμερα. Στo πλαίσιo αυτής εντάσσονται και οι εξαγγελίες του υπουργείου που σκιαγραφούν την πιο ακραία ηγεμονία του κεφαλαίου εντός των ιδρυμάτων και την καταστολή του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος. Υπό αυτή την έννοια τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να είναι ένα μήνυμα ενάντια στο πανεπιστήμιο του Mνημονίου. Και γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας περιμένει τα αποτελέσματα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα του επίθεση.

ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΑΑΚ
Για νικηφόρους αγώνες 20 χρόνια ασυμβίβαστα, στην πρώτη γραμμή

– Γιατί έχει σημασία η συμμετοχή στις εκλογές;

– Ισ. Στέλιου, Φιλοσοφική: Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι το ρεύμα της αποχής το καλλιεργούν οι ίδιες οι αστικές δυνάμεις για να οδηγηθεί η κοινωνική οργή στον ατομικό δρόμο και την παραίτηση. Γι’ αυτό και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση σε ειδικά ζητήματα ώστε να μη στιγματιστούν από την πολιτική των κομμάτων τους. Είναι όμως σαφές ότι η αποχή από τις εκλογές τους συμφέρει, αποτελεί τελικά σιωπηρή αποδοχή και στήριξη της πολιτικής τους. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τα αποτελέσματα των εκλογών, γνωρίζουμε ότι μόνο με ανυποχώρητους αγώνες θα νικήσουμε. Αλλά αρνούμαστε να αποχωρήσουμε από μια τόσο σημαντική πολιτική μάχη. Γιατί οι εκλογές αποτελούν ένα μήνυμα και για μας θέλουμε αυτό να είναι ξεκάθαρο: Καταδίκη αυτής της πολιτικής, υπόσχεση ότι η γενιά μας θα εκπληρώσει το χρέος της, που δεν είναι τα τοκογλυφικά δάνεια αλλά η ανατροπή τους.

– Τι σημαίνει στήριξη της ΕΑΑΚ;

– Μ. Καραμπέλη, Ιατρική: Η στήριξη και συμμετοχή στα ανοιχτά ψηφοδέλτια αγώνα της ΕΑΑΚ είναι μια ενεργητική στάση ενάντια στο Mνημόνιο, τις συνέπειές του και τους εκφραστές του, όσο και υπέρ μιας πραγματικής εναλλακτικής πρότασης σε περιεχόμενο και μορφή, αυτή του μαχητικού αντικαπιταλιστικού αγώνα, της επαναστατικής Αριστεράς. Είναι στήριξη στους μαχητικούς ανυποχώρητους αγώνες στο σήμερα αλλά και ψήφος προοπτικής για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, και την κατάκτηση νικών που να βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων και να κλονίζουν την αστική κυριαρχία. Για την ανατροπή ολόκληρης της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική χειραφέτηση.

– Β. Ευαγγελάκος, Μαθηματικό: Ψήφος στην ΕΑΑΚ, σημαίνει στήριξη σε αυτή την Αριστερά που 20 χρόνια τώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του φοιτητικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων κόντρα στη συναίνεση, την υποταγή, τη συνθηκολόγηση. Είναι ψήφος σε ένα ολόκληρο αντικαπιταλιστικό ρεύμα, που βρίσκεται μέσα σε κάθε μάχη της εργαζόμενης πλειοψηφίας, από τους εργατικούς αγώνες μέχρι την πάλη για την πόλη και το περιβάλλον. Που μαζικοποιείται και επιδιώκει να είναι ένας ανεξάρτητος επαναστατικός πόλος. Που διαμορφώνει ένα σύγχρονο αντικαπιταλιστικό πλαίσιο πάλης που περιλαμβάνει τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από ΕΕ και ευρώ, την αύξηση των μισθών, την εθνικοποίηση των τραπεζών κ.α.

– Β.Ηλία, Νομική: Είναι ψήφος στήριξης της μόνης δύναμης που σταθερά και αταλάντευτα πάλεψε ολόκληρη τη χρονιά για τη συμμετοχή και συμβολή του φοιτητικού κινήματος στους εργατικούς αγώνες απέναντι στο Mνημόνιο αλλά και για την αποτροπή των αλλαγών Διαμαντοπούλου. Στήριξη στην ΕΑΑΚ σημαίνει αγωνιστική δήλωση συμμετοχής στην προσπάθεια συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης του φοιτητικού κινήματος και το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημαίνει ενίσχυση στην προσπάθεια ανάπτυξης φοιτητικού κινήματος με επικίνδυνα χαρακτηριστικά σε περιεχόμενο και μορφή.