Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κτηνωδία στους δρόμους, τρομοκρατία για «μονοδρόμους»


Σοκ και οδύνη προκάλεσε η αστυνομική κτηνωδία των ΜΑΤ κατά τη διαδήλωση της Τετάρτης. Δεκάδες ανύποπτοι διαδηλωτές κατέληξαν με τραύματα στο Κρατικό Νίκαιας, την ίδια στιγμή που ένας διαδηλωτής παραλίγο να χάσει τη ζωή του από τα λυσσώδη χτυπήματα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ



 Ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου Πάνος Παπανικολάου είπε στο Πριν πως την Παρασκευή η κατάσταση του τραυματισμένου παρέμενε ελεγχόμενη. «Αν συνεχίσει έτσι και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αρχίσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι». Οι γιατροί υποθέτουν πως το χτύπημα έγινε είτε από ρόπαλο στην ανάποδη είτε από πυροσβεστήρα. Όπως είπε ο Π. Παπανικολάου, υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολύ ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι, στη δεξιά πλευρά του κρανίου. «Τα χτυπήματα αυτά είναι δολοφονικά 100%. Όποιο χτύπημα στο κεφάλι είναι ικανό να προκαλέσει κάταγμα κρανίου και κρανιακό αιμάτωμα είναι δολοφονικό σύμφωνα με τη νομολογία. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων για υποθέσεις κοινού ποινικού δικαίου αλλά και άλλου χαρακτήρα, όπως αυτές του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα», λέει στο Πριν ο γιατρός. Και τονίζει: «Σαν εργαζόμενοι, που το σωματείο μας συμμετείχε στην απεργιακή διαδήλωση, δηλώνω ότι η κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται. Από τη μία προσπαθεί να μας πείσει ότι η πλειοψηφία του λαού δήθεν στηρίζει την πολιτική της, και από την άλλη έχει εξαπολύσει ωμό και βίαιο κύμα αυταρχισμού και καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων που είναι ένδειξη αδυναμίας και πανικού».
Παρά την απεργία των μέσων ενημέρωσης, το περιστατικό έγινε αστραπιαία γνωστό και το απόγευμα της Τετάρτης πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων διοργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν και 15 οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. Στην Αθήνα, πάνω από 5.000 διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβερνητική τρομοκρατία και την αστυνομική βία, φώναξαν συνθήματα για την ανατροπή της χούντας κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και απαίτησαν τη διάλυση των ΜΑΤ και την απαγόρευση της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις. Και αυτές οι συγκεντρώσεις όμως αντιμετώπισαν τη βία της ΕΛΑΣ.

Η αγριότητα του αστυνομικού χτυπήματος στην απεργιακή πορεία δεν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο, κάτι που διαπίστωσε και η ΕΙΝΑΠ. Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά με ανακοίνωσή της που υπογράφει ο πρόεδρος Στάθης Τσούκαλος, «στις 15 Δεκεμβρίου 2010 καταγγείλαμε στον υπουργό “μη” Προστασίας του Πολίτη την επικίνδυνη αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών, που πολλές φορές συνιστά άσκηση δυνητικά θανατηφόρας βίας. Καυτηριάσαμε επίσης την προσπάθεια αστυνομικών οργάνων να υποβάλουν σε ανάκριση τραυματίες μέσα στο χώρο των νοσοκομείων παρά την άρνηση των γιατρών και των ιδίων. Ζητήσαμε συνάντηση για τα θέματα αυτά, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Συνάντηση δεν έγινε, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα που καταγγείλαμε τότε επαναλήφθηκαν χθες με την ίδια βαρβαρότητα και τη σοβαρή μας ανησυχία ότι αυτή τη φορά δεν θα γλιτώσουμε το χειρότερο».

Οι γιατροί είχαν σημάνει πριν λίγους μήνες το συναγερμό αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία! Μετά από αυτά, αποδεικνύεται πολύ καθυστερημένη και μάλλον υποκριτική η σπουδή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να «διαλευκάνει» την υπόθεση. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, Μανώλης Όθωνας, «δόθηκε άμεσα η εντολή και διεξάγεται ουσιαστική και σε βάθος έρευνα, η οποία γίνεται από την πρώτη στιγμή παρουσία αρμόδιου Εισαγγελέα, αλλά και Ιατροδικαστή της αντίστοιχης Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης». Η μαζική λαϊκή κατακραυγή για τη δολοφονική επίθεση έθεσε σε κίνηση και το... σκουριασμένο μηχανισμό απόδοσης ευθυνών της ΕΛΑΣ: Μετά τη δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν οι άνδρες των ΜΑΤ που συμμετείχαν σε βάναυσο ξυλοδαρμό ενός διαδηλωτή. «Οι τρεις αστυνομικοί καθώς και ο επικεφαλής αξιωματικός τους τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Άλλωστε την Παρασκευή ο Χρήστος Παπουτσής κάλεσε εσπευσμένη συνάντηση των αρχηγών όλων Σωμάτων Ασφαλείας, «για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών».
Είναι ειλικρινές το εκ των υστέρων ενδιαφέρον των αρχών για το «αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και το «δικαίωμα στη διαδήλωση»; Όχι, αν εξετάσει κανείς το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκε. Όπως επισημάνει ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων με ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση του Μνημονίου δολοφονεί όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και ανθρώπους. Επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να επιβάλει καθεστώς κοινοβουλευτικής δικτατορίας για να περάσει το βάρβαρο “Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας”». Το ΝΑΡ επισημαίνει ότι η αστυνομική κτηνωδία πάει μαζί «με την ιδεολογική τρομοκρατία του μονόδρομου της αποπληρωμής του χρέους και της ΕΕ, των κηρυγμάτων εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης για να βγει ο καπιταλισμός από την κρίση του, της καθημερινής εργοδοτικής και κυβερνητικής βίας απέναντι στους μισθούς, τη δουλειά, το δημόσιο πλούτο, την υγεία και την παιδεία».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολίασε με ανακοίνωσή της: «Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σταθερά βαδίζει στα βήματα της ΝΔ και δεν διστάζει να καταφεύγει στο αίμα και τη βία των ΜΑΤ κατά των δίκαιων αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας». Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών» και υπογράμμισε ότι η επίθεση αυτή «εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών». Με συνέντευξή της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε για την κυβερνητική γραμμή ότι είναι «η γραμμή της πυγμής. Πυγμή στην πολιτική, πυγμή και στην καταστολή». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας από την Κω τόνισε ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου εξελίσσεται και σε μια αυταρχική, επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.