Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε προπονητικό «τσαμπουκά» προχώρησε η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ (μεσοπρόθεσμα κατά όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των Σάιλοκ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ), με τη στημένη καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας τους. Μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Παπακωνσταντίνου δεν παρέδιδε τα 20 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στους 7.000 εργαζόμενους.

Καλοκαιρινή φλόγα για φθινοπωρινή ανάφλεξη



Ρόλος πυροσβέστη στον Παναγόπουλο μετά από σύσκεψη με Παπανδρέου!


Ενώ τελειώνει η καλοκαιρινή επιθεώρηση με τίτλο «Της διαφωνίας το κάγκελο», στο οποίο δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεπερνώντας τον Στάθη Ψάλτη, ο Παπανδρέου, αφήνοντας στην άκρη όλες τις διακηρυγμένες αρχές περί ανεξαρτησίας των συνδικάτων, κάλεσε την περασμένη Πέμπτη σε σύσκεψη στο γραφείο του, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, μαζί με άλλους κυβερνητικούς μανδαρίνους.

Κώστας Μάρκου

Μας χρεοκοπεί το ΔΝΤ!

Βέβαιη θεωρούν πλέον τη χρεοκοπία της Ελλάδας όλοι οι γνωστοί ξένοι οικονομολόγοι, προοδευτικοί και δεξιοί, από τη στιγμή που υπήχθη στο καθεστώς υποτέλειας του ΔΝΤ.


Γιώργος Δελαστίκ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Προς μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Αθήνα



Συνεχίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι πολύπλευρες δραστηριότητες που έχουν σχεδιάσει οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε μεγάλες πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, που περιλάμβαναν εξορμήσεις για την απεργία, εκδηλώσεις και συνελεύσεις. 


H παράταξη της Δεξιάς μετά το 8ο Συνέδριο


Τo 8ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να μην έφερε την άνοιξη για τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά τουλάχιστον ανέσυρε κάπως τη ΝΔ από την... Εποχή των Παγετώνων.


                                                       Διμέτωπος εναντίον του μνημονίου και του ...λαϊκισμού 


Δημήτρης Τζιαντζής

Οι τρεις μεγάλες κρίσεις του καπιταλισμού 1873-1895, 1929-1945, 2007-;






Πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον της ταξικής πάλης, καταμεσής μίας από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καπιταλισμού, μπορούμε να πάρουμε από τη Μεγάλη Ύφεση του 19ου αιώνα. Τότε, μέσα στη μάχη, η Αριστερά και το εργατικό κίνημα άλλαξαν και ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Το κομμουνιστικό ρεύμα διεκδίκησε την αυτοτέλειά του, οι εργαζόμενοι επέβαλαν κατακτήσεις, παρά την ολομέτωπη αστική επίθεση. Ακολούθησε το επαναστατικό κύμα του 20ου αιώνα.

Αλέκος Αναγνωστάκης

Άρνηση του χρέους, έξοδος από ΟΝΕ - ΕΕ



Ολομέτωπη επίθεση δέχεται ο λαός και η εργατική τάξη από την κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων, υπό τον Γ.Α.Παπανδρέου, με την επίκληση να σωθεί το έθνος και η πατρίδα. Χρησιμοποιώντας συνειδητά τους συγκεκριμένους όρους, για καθαρά ταξικούς και ιδεολογικούς λόγους. 

Γιώργος Τρικαλινός

«Ο δαίμων της πορνείας»

Λέγαμε την άλλη φορά για την πορνεία στη δημόσια ζωή. Αλλά χρειάζονται εξηγήσεις. Και η αποκατάσταση κάποιων πραγμάτων. 
Θανάσης Σκαμνάκης

Παραπομπές συσκότισης στο Βατοπέδι



Παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή διερεύνησης ποινικών ευθυνών οι πέντε από τους έξι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνδέθηκαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους με το σκάνδαλο της ανταλλαγής ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου.

Μάκης Γεωργιάδης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «Παιδί» του ευρώ και του ΔΝΤ


Ευρωλάγνα, κυβερνητική και βαθιά συντηρητική. Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, του κόμματος που δημιούργησαν ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη της δεξιάς «ανανεωτικής πτέρυγας», τα οποία αποχώρησαν από τον Συνασπισμό, κατηγορώντας τον ανοιχτά για αριστερισμό και συμμαχία με εξτρεμιστικά στοιχεία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία προβάλλονται διαρκώς, με πανηγυρικούς τόνους και προκλητικά ευνοϊκό τρόπο, από την πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.


Γιώργος Παυλόπουλος

ΝΑΡ: Αντικαπιταλιστικό μέτωπο και κοινή δράση της Αριστεράς

Εφτά μήνες σκληρού αγώνα ενάντια στην άγρια επίθεση του κεφαλαίου, με όργανο επιβολής στην πρόσφατη και πιο κρίσιμη φάση τη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, έχουν συμπληρωθεί και ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι η πάλη για την ανατροπή του σύγχρονου Μεσαίωνα θα πρέπει να πάρει πιο συνολικά, πιο βαθιά και πιο πολιτικά χαρακτηριστικά.



Γιάννης Ελαφρός

Κυβέρνηση -ΕΕ- ΔΝT Μονομερής προσφυγή υπερ εργοδοσίας

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία ισοδυναμεί με πλήρη αποδόμηση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων.

Παναγιώτης Σωτήρης

Η απεργία της 29ης Ιούνη

Η απεργία της 29ης Ιούνη μπορεί να μη συγκρίνεται με τις απεργίες του Μαΐου, ωστόσο, η συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων, το μαχητικό πνεύμα, τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που ακούστηκαν, η μαζική αποδοκιμασία του αστικού πολιτικού προσωπικού έξω από τη Bουλή, ακόμα και η διάθεση δυναμικής απάντησης στις προκλήσεις της ΕΛΑΣ, αποδεικνύουν ότι έχει συγκροτηθεί ένα αξιοσημείωτο μπλοκ αγώνα, που κρατά αναμμένη τη φλόγα της πάλης για την ανατροπή της αστικής επέλασης, αλλά και όλου του καθεστώτος εκμετάλλευσης των εργαζόμενων.

Δημήτρης Σταμούλης

Σύσκεψη κινήσεων στην Ήπειρο


Μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής και Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης (ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ - Δ.Ρ.Α.ΣΥ) και τη συμμετοχή της δημοτικής κίνησης Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας, της νομαρχιακής κίνησης Θεσπρωτίας της Αντίστασης και του Αγώνα και Πρωτοβουλίας Πολιτών από την Άρτα, πραγματοποιήθηκε, στις 30/6, στα Γιάννενα σύσκεψη, για μια πανηπειρωτική ενωτική αριστερή παρέμβαση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Μεθοδεύσεις κατά Ν. Γουρλά

Με κινητοποίηση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την Παρασκευή, που τάραξαν το χώρο του αεροδρομίου και το Σάββατο το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, κλιμακώθηκε η εργατική αντίδραση στις μεθοδεύσεις για την απόλυση του Νίκου Γουρλά, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. 





Το "μέγαρο των κουφών"

Κάποτε ο Δημήτρης Ψαθάς έγραφε για το «μέγαρο των κουφών», για ένα κτίριο μεγαλόπρεπο όπου κατοικούν πρόσωπα σπουδαία. «Όμως όλα τούτα τα σπουδαία πρόσωπα είναι υπερήφανα στ’ αυτιά γιατί η καλοπέραση» –σε συνδυασμό με την αλαζονεία της εξουσίας, θα προσθέταμε– «πάχυνε τ’ ακουστικά τους τύμπανα κι έτσι δεν παίρνουν κάβο από τίποτα». Βροντάει ο άλλος την πόρτα τους, αλλά του κάκου. 

Μαριάννα Τζιαντζή

Ντέιβιντ Χάρβει: Η διεθνής κρίση εξερράγη στην Ελλάδα

Στα μέσα Μαΐου συναντήσαμε στο «Μαρξισμό 2010» τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ, κορυφαίο μαρξιστή θεωρητικό, με πλούσιο έργο για τις σύγχρονες πόλεις, την πολιτική οικονομία και την ανάλυση των κρίσεων (βλ. Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας, Ο νέος ιμπεριαλισμός, Α companion to Marx's capital και The enigma of capital»). Σήμερα παρουσιάζουμε τις απαντήσεις του για την Ελλάδα, ενώ την επόμενη Κυριακή αυτές για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης εδώ.


Συνέντευξη στους Δανάη Κυρλη, Θάνο Ανδρίτσο 

Στρατευμένοι: Απλήρωτοι χαμάληδες στα ΚΑΑΥ Χαλκιδικής

 ΔΙΚΤΥO ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚOΣ

Να λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος της υποχρεωτικής θητείας: Φαντάροι από το Γ' Σώμα Στρατού υποχρεώνονται σε καθημερινή, πολύωρη, βαριά, απλήρωτη εργασία, χωρίς μέσα προστασίας για δωρεάν - φθηνή αναψυχή στρατιωτικών.

Πανεπιστήμια: Κατάργηση σχολών, έδρες χορηγών και περικοπές στη μέριμνα



Πήρε φόρα η Άννα Διαμαντοπούλου και πάει να φέρει τα πάνω - κάτω σε ολόκληρο το χώρο της εκπαίδευσης! Πυρήνας των νέων σαρρωτικών μέτρων η αντιμετώπιση της κρίσης. Μετά τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, προχωρούν γοργά η αναστολή προσλήψεων εκπαιδευτικών και η εκτόξευση του αριθμού μαθητών στις τάξεις, αλλαγές στο διοικητικό χάρτη των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, στα ολοήμερα σχολεία, στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο κατάλογος δείχνει να μην έχει τέλος.


Παντελής Προμπονάς

Για καρότο η "αναβάθμιση στο δημόσιο



Η τελευταία πράξη της ελληνικής Βουλής πριν τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη ήταν η ψήφιση του νόμου που έδινε το δικαίωμα υπηρεσιακής εξέλιξης στους αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου (Ν.3801/2009). Το ΠΑΣΟΚ, τότε στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε τη ρύθμιση ως αντισυνταγματική.

Δέσποινα Κουτσούμπα

Στο αρχείο οδηγούν την υπόθεση Κούνεβα



Νόμοι παντού δικαιοσύνη πουθενά. Στο αρχείο «αγνώστων δραστών» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία στις 22 Δεκέμβρη 2008 δέχθηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι, μετά την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Σακκά.

Νατάσα Κεφαλληνού

Απεργοί Σέλμαν: Μαχητική συγκέντρωση στην Αθήνα



Αποφασισμένοι οι εργάτες να μη δεχτούν τις αυθαίρετες απολύσεις

Στην Αθήνα κατέβηκαν την προηγούμενη Τετάρτη 30 Ιούνη οι απεργοί της βιομηχανίας ξύλου Σέλμαν. Από τις 11.30, δεκάδες εργάτες με μαύρες σημαίες και τρία πανό «στήθηκαν» μπροστά στην πόρτα του υπουργείου Εργασίας. 

Νατάσσα Κεφαλληνού

Παλαιστινιακό και Ισραήλ: Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις

Η δημιουργία του Ισραήλ αποτέλεσε την κολυμπήθρα του Σιλωάμ στην οποία ξεπλύθηκε η αμαρτία της Δύσης απέναντι σε κάθε καταπιεσμένο συνολικά. Ως αποτέλεσμα, κάθε επίθεση στο Ισραήλ ακόμη και σήμερα λαμβάνεται από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ ως απειλή και υπονόμευση στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ηθική τάξη.


                                        (φωτό: Μια όμορφη φωτογραφία που αποκαλύφθηκε ότι "κατασκευάστηκε" για να δημιουργήσει συμπάθεια για το Ισραήλ)
Νικόλας Κοσματόπουλος

Radiobubble.gr: Εραστές του ραδιοφώνου, αντάρτες στα web

«Έχουμε το πρόβλημα να διαθέτουμε άποψη για τον κόσμο, τη μουσική, την πολιτική. Έχουμε επίσης και το πρόβλημα
να θέλουμε να τη λέμε. Οπότε έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο αυτό να μπορεί να γίνει. Είχαμε το παράδειγμα των blogs, αλλά εμείς ξέραμε να κάνουμε ραδιόφωνο».

 Μια συνομιλία του Παναγιώτη Φραντζή με τον Αποστόλη Καπαρουδάκη από το radiobubble.gr 


Κρίση και επαναστατική Αριστερά*


Μερικά σχόλια με αφορμή των κείμενο των «αριστερών οικονομολόγων»

*Συλλογικό κείμενο

Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση προς όφελος των εργαζομένων

 Η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και του εργατικού εισοδήματος, η απόλυτη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η πτώχευση και η προλεταριοποίηση μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, είναι και θα είναι η πραγματικότητα της χώρας στο εξής για πολλά χρόνια. 

 Δημήτρης Κάβουρας*
 Γιώργος Κωνσταντακόπουλος*

Φτώχεια και πείνα στη Δυτική ¨Οχθη

Καμία πρόοδο δεν έφερε ο δωσιλογισμός του Αμπάς

Ούτε επαρκείς ποσότητες φαγητού στα παιδιά της Δυτικής Όχθης δεν καταφέρνει να προσφέρει ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις και την πολιτική υποταγής απέναντι στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ. 
¨Αρης Χατζηστεφάνου

Το ΔΝΤ και οι μεθύστακες της λιτότητας



  Τι είναι προτιμότερο; Να παίρνουμε συμβουλές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή από ένα μεθυσμένο στο δρόμο; Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να υποβάλουν οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, καθώς η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις σπεύδουν να ακολουθήσουν πιστά τη συνταγή της αυστηρής λιτότητας και πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που προτείνει το ΔΝΤ» λέει ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Οικονομίας και Πολιτικής, Ντίν Μπέικερ.

Μιχάλης Ψύλος

Αμφισβητείται η Μέρκελ

Φιάσκο», «πανωλεθρία», «Βατερλό». Ελάχιστοι ηγέτες έχουν ζήσει για να διαβάσουν τον πολιτικό τους επικήδειο στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

¨Αρης Χατζηστεφάνου  


   -Φωτό: Ούτε η θριαμβευτική πορεία της Εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο δείχνει ικανή να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της ¨Αγκελα Μέρκελ- 

Αμερικανο-ρωσικό θρίλερ χωρίς σασπένς


Η πρόσφατη επίσκεψη Μεντβέντεφ στις Ηνωμένες Πολιτείες επισφράγισε τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων Μόσχας - Ουάσινγκτον επί προεδρίας Ομπάμα, όπου είδαμε το ρώσο πρόεδρο να μοιράζεται χάμπουργκερ με τον αμερικανό ομόλογό του και το τελευταίο μοντέλο του iPhone με τον ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς. Προτού κατακαθίσει, ωστόσο, ο κουρνιαχτός από την επίσκεψη, ήρθε ένα απροσδόκητο κατασκοπευτικό θρίλερ να απελευθερώσει από τα ντουλάπια της ιστορίας τα ξεχασμένα φαντάσματα του Ψυχρού Πολέμου.


Πέτρος Παπακωνσταντίνου

                                     (Φωτό: O Στιβ Τζομπς προσπαθεί να πείσει τον Μεντβέντεφ ότι το κακό σήμα του iPhone 4 οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος και όχι σε δάκτυλο της ΣΙΑ) 

Οργή στη Ρουμανία



 Νέα αντεργατική επίθεση εξαπολύει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να καταργήσει 54.000 θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειρήνη Κοσμά

Δήλωση μετάνοιας

Στις 4 του Οκτώβρη είχαμε εκλογές, μίλησε λένε ο λαός, νίκησε ο λαός (λες και είναι ένα ζυμάρι και το πλάθουν κατά πως θέλουν αυτοί). Έφυγε ο Κωστάκης, που έπαιζε τον κυβερνήτη λες και έπαιζε playstation και ήρθε ο Γιωργάκης, που παίζει τον κυβερνήτη με το διαδύκτιο και τα λάπτοπ.


Παντελής Μ. Καλόγερος, Ολυμπιονίκης με αναπηρία

Στατιστική του ΔNT!




Γιατί δεν διορίζουν στη θέση του Kαρόλου Παπούλια έναν εκπρόσωπο του ΔNT για Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας, να τελειώνουμε;