Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Παραπομπές συσκότισης στο Βατοπέδι



Παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή διερεύνησης ποινικών ευθυνών οι πέντε από τους έξι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνδέθηκαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους με το σκάνδαλο της ανταλλαγής ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου.

Μάκης Γεωργιάδης


 Εάν από τη διαδικασία προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών και αδικημάτων, το επόμενο στάδιο θα είναι οι πέντε παραπεμπόμενοι να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του ειδικού δικαστηρίου. Στη μυστική ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, την άγουσα για την προανακριτική είδαν ο Θ. Ρουσόπουλος, με τις περισσότερες μάλιστα ψήφους, και ακολούθησαν οι Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός, Π. Δούκας και τελευταίος από άποψη ψήφων ο Γ. Βουλγαράκης. Δεν παραπέμφθηκε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης, ο οποίος όταν συντάχθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας ήταν ακόμη βουλευτής της ΝΔ, την ημέρα ωστόσο της ψηφοφορίας είχε ήδη αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας έτσι πολλούς να μιλήσουν για κομπρεμί της κυβέρνησης.
Όσοι βεβαίως κάνουν τέτοιου είδους συνειρμούς είναι ...κακεντρεχείς και κακόβουλοι. Σε αντίθεση με την... αγνή και άδολη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία ουδόλως εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις και προωθεί πάνω από όλα τη διαφάνεια και την κάθαρση, σε συνδυασμό βεβαίως με τη συνείδηση - λάστιχο κάποιων βουλευτών της, οι οποίοι αποδεικνύουν πως όχι μόνο πονούν με τα «άδικα και σκληρά» μέτρα αλλά πως και εκεί που χρειάζεται ξέρουν να συμπονούν.
Μην πάει ο νους σας στο κακό. Δεν εννοούμε κάτι για τον Κ. Κιλτιδη. Κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑΟΣ συμπονούν κατά βάθος όλους τους παραπεφθέντες. Σάρκα από τη σάρκα των αστικών κομμάτων είναι, τυγχάνει απλώς τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα δύο κόμματα, εκτός από πραγματικούς ενόχους, που φυσικά μπορεί να είναι και οι πέντε, να έχουν ανάγκη και από... Ιφιγένειες. Η θυσία μερικών ίσως φέρει τον ούριο άνεμο που αποζητούν, συσκοτίζοντας παράλληλα την ωμή πραγματικότητα του μνημονίου. Λυτοί και δεμένοι σιγοντάρουν τον Γ. Παπανδρέου στο έργο της «κάθαρσης» εκ των έσω του βρομερού και σάπιου πολιτικού συστήματος, για το οποίο ο ίδιος ουδεμία γνώση είχε. Φυσικό λοιπόν ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρούν να τα φορτώσουν όλα στους προηγούμενους.
«Όλα στο φως», σκάνδαλα παντού, νέες εξεταστικές επιτροπές και η Δεξιά να έχει μπει στο κόλπο της αυτοκάθαρσης αφήνοντας ανοιχτό πεδίο στην κυβερνητική προπαγάνδα. Χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς στην εποχή της ισοπέδωσης δικαιωμάτων, κατακτήσεων, της ίδιας της αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία πως επιχειρώντας να κρύψουν και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και της ευθύνες τους, νέες αποκαλύψεις, νέα πρωτοσέλιδα ηλεκτρονικά και χάρτινα εξαπτέρυγα θα αναλάβουν και πάλι δράση αποκαλύπτοντας, μονομερώς αλλά, Ÿαμερόληπτα πτυχές υπαρκτών και ανύπαρκτων σκανδάλων.