Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οργή στη Ρουμανία



 Νέα αντεργατική επίθεση εξαπολύει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να καταργήσει 54.000 θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειρήνη Κοσμά


 «Ορίσαμε το νομικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση. Είναι πιθανό να ακολουθήσει η κατάργηση και άλλων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Ιοάνα Μουντεάν.
Το μέτρο προστίθεται στη μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη – στις μειώσεις έχουν συμπεριληφθεί οι μισθοί των στρατιωτικών, τα μηνιαία επιδόματα, αλλά και όλα τα επίπεδα των μισθολογικών αποδοχών του δημοσίου τομέα- καθώς και στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19% στο 24%, ενώ μπορεί να καταργηθούν και άλλες θέσεις εργασίας στα υπουργεία. Η Ρουμανία μαζί με την Ελλάδα είναι οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αύξηση στο επίπεδο του ΦΠΑ, μεταξύ του 2000 και του 2010. Η φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθούν έχει ολέθριες και άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και επιπλέον μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλουν ΔΝΤ και ρουμανική κυβέρνηση στους εργαζόμενους της χώρας, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με το επίπεδό τους την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα από το ΦΠΑ έχουν μειωθεί κατά 7,8%, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος έχουν μειωθεί κατά 6,4%, ενώ μείωση κατά 2,7% σημειώνουν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος. Παρ’όλ’ αυτά, η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ προχωρά στην επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων, μέρος των οποίων μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας. Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρο-συγκρούσεις, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την είσοδο. Η οργή για τα μέτρα λιτότητας οδηγεί τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εδώ και περίπου δύο μήνες, με αμείωτη ένταση.