Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Απεργοί Σέλμαν: Μαχητική συγκέντρωση στην Αθήνα



Αποφασισμένοι οι εργάτες να μη δεχτούν τις αυθαίρετες απολύσεις

Στην Αθήνα κατέβηκαν την προηγούμενη Τετάρτη 30 Ιούνη οι απεργοί της βιομηχανίας ξύλου Σέλμαν. Από τις 11.30, δεκάδες εργάτες με μαύρες σημαίες και τρία πανό «στήθηκαν» μπροστά στην πόρτα του υπουργείου Εργασίας. 

Νατάσσα Κεφαλληνού


«Θέλουμε δουλειά και όχι απολύσεις» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα χείλη τους, απαιτώντας να ανακληθούν εδώ και τώρα όλες οι απολύσεις εργαζομένων. Οι απεργοί ταξίδεψαν ως την Αθήνα δηλώνοντας συλλογικό και μαχητικό «παρών» στη τριμερή συνάντηση που είχε το σωματείο τους με το διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Φαρμάκη (πρώην υπουργό Υγείας και Εργασίας επί κυβέρνησης Σημίτη) και το γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. «Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του Νίκου του Φαρμάκη» φώναζαν κάτω από τον καυτό ήλιο με αμείωτη ένταση.
Μάλιστα όταν εμφανίστηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ(!) έξω από την πόρτα του κλειδαμπαρωμένου υπουργείου οι απεργοί εξοργίστηκαν, για το κατασταλτικό Ÿκαλωσόρισμα που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και το σύνθημα «είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες» ακούστηκε πολλές φορές. Μαζικό ήταν και το γιουχάισμα που άκουσαν οι βουλευτές Ευβοίας όλων των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που παραβρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στην Πειραιώς: «Ήσαστε άχρηστοι», «λέτε ψέματα» και πολλά άλλα τους έσουραν οι απεργοί, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ, είχε την τιμητική της, αναγκαζόμενη να απομακρυνθεί για να κάνει δηλώσεις στα κανάλια.
Τελικά κατά τη 1.30 το μεσημέρι ο πρόεδρος του σωματείου Μ. Ράπτης ανακοίνωσε ότι η τριμερής αναβάλλεται, καθώς «η εταιρεία Σέλμαν για άλλη μια φορά απαξίωσε τους εργαζόμενους και δεν ήρθε στη συνάντηση που είχε οριστεί». Το τραγελαφικό είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δικαιολόγησε την απουσία του, «καθώς φοβόταν για τη σωματική του ακεραιότητα», προκαλώντας τη θυμηδία των συγκεντρωμένων. Τελικά νέα τιμερής ορίστηκε την επόμενη Τρίτη την ίδια ώρα, με την εργοδοσία να δεσμεύεται ότι θα παραστή, καταθέτοντας ολοκληρωμένη πρόταση.
Οι 500 και πλέον εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Βασιλικό Ευβοίας πραγματοποιούν έναν ηρωικό αγώνα: Εδώ και ένα μήνα –από τις 2 Ιούνη– βρίσκονται σε απεργία. Η απεργιακή κινητοποίηση είναι καθολική και η πύλη του εργοστασίου περιφρουρείται σε 24ωρη βάση από τους απεργούς και το σωματείο. Αυτή είναι η απάντηση τους απέναντι στο πογκρόμ απολύσεων που εξαπέλυσε η εργοδοσία. Όπως καταγγέλλουν οι απεργοί, μέχρι τα τέλη Μάη, 18 εργαζόμενοι είχαν χάσει τη δουλειά τους. Τις επόμενες μέρες οι απολύσεις είχαν φτάσει τις 22. «Πρόκειται κυρίως για νέους εργαζόμενους, που δούλευαν στην εταιρεία γύρω στα πέντε χρόνια. Η εργοδοσία γνώριζε ότι δεν θα της κόστιζε πολύ η απόλυσή τους και έτσι τους πέταξε πρώτους στο δρόμο, με μια αποζημίωση 1.500 ευρώ» μας λέει ένα εργαζόμενος. Και αυτά ήταν μόνο η αρχή, αφού υπάρχουν φήμες ότι η εταιρεία περίμενε το... δώρο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την απελευθέρωση των απολύσεων και το πετσόκομμα των αποζημιώσεων, για να προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού, με στόχο να φτάσει κάτω από το μισό, απολύοντας μέχρι και 300 άτομα! Ενώ ήδη 60 εργαζόμενοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν ως το τέλος του χρόνου.
Οι νέοι ιδιοκτήτες της Σέλμαν –πουλήθηκε πρόσφατα στην ανταγωνίστρια της Alfa Wood– επικαλούνται την κρίση ως δικαιολογία για τις απολύσεις. Όμως κρίση υπήρχε και πέντε μήνες πριν, «όταν αγόραζαν το εργοστάσιο, και δεσμεύονταν απέναντι στους εργαζόμενους ότι “δεν περισσεύει κανείς’’ και πρόκειται “να ανοίξουν και νέα τμήματα’’» ξεκαθαρίζει μια εργαζόμενη που δουλεύει στην επιχείρηση 22 χρόνια. Ενώ το γεγονός ότι «οι εργαζόμενοι δούλευαν 7ήμερα πριν τις απολύσεις», όπως μας διαβεβαιώνει ένας απεργός, είναι δηλωτικό πως η ζήτηση κάθε άλλο παρά μειωμένη ήταν. Ο στόχος της εργοδοσίας είναι εμφανής: Σκοπεύει να κάνει Ÿξεκαθάρισμα λογαριασμών, διώχνοντας τους ακριβούς, ειδικευμένους εργάτες και προσλαμβάνοντας νέους και φθηνούς.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται στο εργοστάσιο από 37 έως 5 χρόνια το λιγότερο. «Αν με απολύσουν πολύ δύσκολα θα ξαναβρώ δουλειά. Ποιος θα με προσλάβει σε αυτή την ηλικία; Γι’ αυτό ο αγώνας μας είναι ή όλα ή τίποτα» επιμένει ένας από τους εργαζομένους, 50 χρονών με τρία παιδία, κάνοντας ξεκάθαρους τους λόγους που οι απεργοί είναι ανυποχώρητοι. «Να πάρει πίσω άμεσα όλες τις απολύσεις. Το σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία περαιτέρω απόλυση. Δεν θα σταματήσουμε να απεργούμε, δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας» δήλωσε στο Πριν η αναπληρώτρια γραμματέας του Σωματείου της Σέλμαν Αργυρούλα Βάθη, που σημείωσε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούν ούτε με την εργοδοτική τρομοκρατία που έχει εξαπολυθεί, καθώς εργοδοσία και διευθύνων σύμβουλος έχουν καταθέσει εναντίον τους μήνυση και εξώδικα.