Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΙΣΩ από τις κάμερες




Κομβική είναι η μάχη στον Τύπο. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ εξαπολύουν τη δική τους επίθεση στους εργαζόμενους ζητώντας να συναινέσουν στη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και της ίδιας τους της ζωής, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις για περικοπές, δίχως να προσφέρουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι εκδότες. Με πρόφαση την ύφεση και την κακή πορεία διαφήμισης και κυκλοφοριών, που είναι αποτέλεσμα της δικής τους καταστροφικής πολιτικής, επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να επαναφέρουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω. Είναι μια επίθεση αλαζονείας, στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα που βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες για αδιαφάνεια και διαπλοκή συμφερόντων.


Η αλήθεια είναι πως οι επιχειρήσεις και φέτος είναι ζημιογόνες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τότε που η «δημιουργική λογιστική», «φούσκωνε» τα αποτελέσματά τους, εξαπατώντας μετόχους και κοινό. Η αλήθεια είναι πως στο ελληνικό μπακάλικο των μίντια ελάχιστοι έφτιαξαν σοβαρές επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι δημιούργησαν ένα μηχανισμό για να αντλούν δημόσιο χρήμα, αποκομίζοντας τρελά κέρδη. Αυτά τα χρήματα είναι ασφαλισμένα στο εξωτερικό και τώρα για να καλυφθεί ο ισολογισμός ζητείται να χυθεί το «αίμα» των εργαζομένων, αντί να φέρουν οι επιχειρηματίες χρήματα από την προσωπική τους περιουσία, με τα οποία θα έσωζαν τις επιχειρήσεις τους.

Όμως αυτό που επιδιώκουν είναι να κλείσουν, μια για πάντα, στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σε λίγο καιρό μια επιχείρηση, αν δεν υπάρχει αντίσταση, θα μπορεί να απολύει εργαζόμενους με χαμηλότερες αποζημιώσεις, να αλλάζει έδρα εντός ΕΕ ή να μειώνει διαρκώς τις αποδοχές τους. Το όραμα τους είναι να παρακαλούν οι εργαζόμενοι για μια δουλειά.

Η αλήθεια επίσης είναι πως θα γίνουν πολλές απολύσεις. Το μοντέλο ανάπτυξης των εκδοτών έχει φτάσει στα όρια τους. Και για εκείνους το μοναδικό ερώτημα είναι με τι κόστος οικονομικό και κοινωνικό θα γίνει. Τυχόν υπογραφή ατομικών συμβάσεων θα σημάνει για εκείνους χαμηλότερες αποζημιώσεις, με έντονα πτωτικές τάσεις. Όσο θα ζητούνται στο επόμενο διάστημα και νέες περικοπές κατά 10% τόσο το κόστος των αποζημιώσεων θα μειώνεται.

Η απόφαση που έχει ληφθεί κεντρικά είναι για τη διατήρηση δύο - τριών μεγάλων ειδησεογραφικών μηχανισμών με παρουσία σε εφημερίδες, ίντερνετ, ραδιόφωνο και τηλεόραση, με ένα χαμηλό κόστος λειτουργίας από εργαζόμενους που θα δουλεύουν νυχθημερόν για όλα τα ΜΜΕ του αφεντικού τους, μέσω των newsroom. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουν τη χαριστική βολή στα έντυπα τους, κατεβάζοντας τα ρολά. Τώρα αυτό που θέλουν είναι να σκορπίσουν τον τρόμο στους εργαζόμενους για τη δουλειά τους.

0 Τοποθετησεις: