Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Απογείωση απολύσεων και εργασίας χωρίς μισθό στον Αερολιμένα Αθηνών


 Σε γενική επίθεση έχει περάσει η εργοδοσία στο αεροδρόμιο «Ελευθέρος Βενιζέλος», προχωρώντας σε μια πρωτοφανής αγριότητας επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των αφεντικών για την οικονομική κρίση, μετατρέπονται σε αιχμή του δόρατος της πολιτικής των απολύσεων, που εξαπολύουν εναντίον των εργαζομένων: Ήδη δεκάδες εργαζόμενοι, στην DHL και την ΕΑΤ, πετάχτηκαν στο δρόμο – νιώθοντας στο πετσί τους την αναλγησία της εργοδοσίας, που είναι απλόχερη όταν πρόκειται να μοιράσει τις ζημιές, και παντελώς απρόθυμη στη μοιρασιά των κερδών. Άλλωστε εκατοντάδες είναι ήδη οι απολύσεις, που έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του αεροδρομίου.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ


Μάλιστα η γερμανική εταιρεία DHL βρήκε ένα νέο τρόπο για την πραγματοποίηση συγκαλυμμένων απολύσεων: Έφτιαξε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και κάλεσε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να υπογράψει την… απόλυση του. Η μείωση του προσωπικού, δεν επιλέχθηκε γιατί η εταιρεία είχε ζημιές, καθότι κερδοφόρα, αλλά επειδή είναι πιθανόν –βάσει αναλογιστικών μελετών– να έχει πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους το 2012. Η γενική συνέλευση του σωματείου της DHL απέρριψε ομόφωνα το πρόγραμμα και εξήγγειλε κινητοποιήσεις (ήδη πραγματοποιήθηκαν 4ωρες στάσεις εργασίας). Έτσι, επειδή το πρόγραμμα των εθελουσίων δεν «περπατούσε», στελέχη της εταιρείας άρχισαν να πιάνουν εργαζομένους κατά μόνας, λέγοντας τους ότι είναι στη «μαύρη λίστα» και οπωσδήποτε θα απολυθούν – οπότε θα ήταν καλύτερο να δηλωθούν στο πρόγραμμα, για να φύγουν παίρνοντας κάτι παραπάνω…
Πάντως η κατάσταση δεν μοιάζει καλύτερη ούτε για τους εργαζόμενους του αερολιμένα, που διαφεύγουν ακόμη της απόλυσης: Μεσαιωνικό είναι το εργασιακό τοπίο που αντιμετωπίζουν, με συνεχής «ροκάνισμα» των δικαιωμάτων τους, αλλά κα ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι η αυθαίρετη/μονομερής μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου, σε ορισμένου (4ωρου ή 6ωρου), όπως έπραξαν οι εταιρείες Goldair, Ολυμπιακή, Swiisport, εταιρείες φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ.

Παράλληλα, εξαπολύοντας ένα κύμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζομένους να συναινέσουν και να… πουν και ευχαριστώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εργοδοσίας της Swissport όπου διά του γενικού διευθυντή απειλεί τους εργαζόμενους να παραιτηθούν οικιοθελώς από τα δικαιώματα τους. Το πρώτο «χτύπημα» ήταν η ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην απόλυση του 30% του προσωπικού και στη μείωση των αποδοχών των υπολοίπων, κατά 15%. Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι αντέδρασαν. Η γενική συνέλευση του συλλόγου απέρριψε τις επιλογές της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, καταψήφισε την εργοδοτική πρόταση του προεδρείου του σωματείου για παροχή δωρεάν εργασίας σε τέσσερα ρεπό το μήνα, ως μια προσπάθεια αναζήτησης «εναλλακτικής» λύσης!!! Κράτησαν έτσι μια  περήφανη και αξιοπρεπή στάση.
«Κόκκινο πανί» αποτέλεσε για τον εργοδότη της Swissport η απόφαση της γενικής συνέλευσης. Έτσι ενεργώντας εκδικητικά, προχώρησε σε μια σειρά απολύσεις εργαζόμενων αορίστου χρόνου. Παράλληλα  η εργοδοσία περνά από τα τμήματα της εταιρείας και απαιτεί, κραδαίνοντας την απειλή της απόλυσης, τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων για την προσφορά εργασίας σε ημέρα ανάπαυσης, άνευ αποζημίωσης. Δυστυχώς, αρκετοί εργαζόμενοι, υπό το φόβο της ανεργίας, υπέκυψαν στις απειλές. Έτσι η εργασία σε ημέρα ρεπό θα δικαιολογείται ως συμμετοχή σε εκπαίδευση! Τα σωματεία ήδη έχουν καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας καταγγέλλοντας το γεγονός. Όμως οι αδηφάγες ορέξεις των αφεντικών δεν σταματούν, αφού όσο οι εργαζόμενοι υποχωρούν τόσο εκείνοι εντείνουν την επίθεση. Έτσι στην εταιρεία συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις. Στόχος τους είναι να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν οι μόνιμοι υπάλληλοι, κρατώντας ανοιχτό το μαγαζί μόνο με συμβασιούχους, εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια που δημιουργεί η έλλειψη σταθερής εργασίας.

Η διοικούσα επιτροπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τονίζει σε προκήρυξη της, ότι η πολιτική της εργοδοσίας έρχεται να «κουμπώσει» με την άγρια αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα. O πρόεδρος του συνδικάτου, Νίκος Γουρλάς τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει «να ανατρέψουν τις συμβιβασμένες στην εργοδοσία συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να αναλάβουν, μαζί με όλα τα σωματεία του αεροδρομίου την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός συντονισμού των σωματείων που θα οργανώσει τον αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης των εργοδοτών. Να απαιτήσουν από τα σωματεία την έναρξη πολύμορφων κινητοποιήσεων». Μάλιστα το συνδικάτο πραγματοποίησε στις 25 Νοέμβρη μαζική διαμαρτυρία έξω από τη DHL, ενώ μετά από σύσκεψη αγωνιστικών σωματείων στον αερολιμένα προετοιμάζεται η υλοποίηση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία.

0 Τοποθετησεις: