Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών

Ποιες είναι οι πολιτικές τάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στις περιφερειακές εκλογές; Το ΠΑΣΟΚ έχασε μεγάλο μέρος της δύναμης του και δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στην ανοχή του κόσμου που το ψήφισε το 2009. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η ΝΔ παρόλο ότι συγκράτησε ένα σημαντικό ποσοστό 32,28%, έναντι του 33,48% των βουλευτικών του 2009, θα υποστεί και άλλες απώλειες όταν η Ντ. Μπακογιάννη κάνει κόμμα. Πάντως ο Αντ. Σαμαράς εδραίωσε τη θέση του ως αρχηγός της. Το ΛΑΟΣ είναι σε πτώση, λόγω της υποστήριξης του μνημονίου και θα χάσει και άλλο προς Ντ. Μπακογιάννη.



ΝΙΚΗΤΑΣ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΟΥΜΠΛΗΣ



Το ΚΚΕ μπορεί πλέον να παίξει σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία μετώπου της Αριστεράς αλλά και ευρύτερου λαϊκού μετώπου πάνω όμως σε συγκεκριμένους στόχους, όπως η μη αναγνώριση του δημοσίου χρέους που ήδη έχει αποπληρωθεί περίπου δύο φορές και η μη αποπληρωμή του 85% αυτού (δηλαδή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες), η έξοδος από το ευρώ, η ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Εάν δεν τραβήξει αυτό το δρόμο και ξανακλειστεί ερμητικά στο καβούκι του μπορεί να εξασφαλίσει κάποια μικρή περαιτέρω ενίσχυσή του, αλλά δεν θα έχει ευρύτερη και δυναμική προοπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποχώρησε στις εκλογές, εάν καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα συνοχής του, θα μπορέσει να συμμετάσχει και σε νέα Βουλή. Βέβαια πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του σε συγκεκριμένους άμεσους στόχους και να απαλλαγεί από τα σύνδρομα της ακαθόριστης πολυπολιτισμικότητας και της μεταμοντέρνας θεώρησης των ταξικών και κοινωνικών αντιθέσεων μέσα στη Νέα Τάξη πραγμάτων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασε σημαντικότατη άνοδο τετραπλασιάζοντας τις ψήφους της και πενταπλασιάζοντας το ποσοστό της, παίρνοντας ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, από εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και από ΚΚΕ, καθώς και λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα. Έχει πλέον τη δυνατότητα να εξασφαλίσει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ενότητας δράσης της Αριστεράς αλλά πάνω σε συγκεκριμένους στόχους.

Η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι πάντως δύσκολα θα μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή. Συνολικά η Αριστερά, όχι μόνο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους, που θα μπορούσε να δώσει άμεση λαϊκή διέξοδο από την κρίση, αλλά δυστυχώς τα κόμματα της επέδειξαν ανεπίτρεπτη συμπεριφορά στις δημοτικές εκλογές του Β’ γύρου, μην υποστηρίζοντας αριστερούς υποψηφίους. Ταυτόχρονα βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στον Β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών ποσοστό πάνω από 85% των Αριστερών δεν έριξε έγκυρη ψήφο.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα κριθούν από το ποσοστό που θα πάρει το νέο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, καθώς και το πιθανό νέο κόμμα του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ. Εάν κατέβουν και τα δύο, είναι πιθανή η ακόλουθη κατανομή ποσοστών: ΠΑΣΟΚ 32%, ΝΔ 30%, ΚΚΕ 11%, Κόμμα Ντ. Μπακογιάννη 6%, Κόμμα αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ 4%, ΛΑΟΣ 4%, ΣΥΡΙΖΑ 4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,70%, Δημοκρατική Αριστερά 2,30%. Λοιπά με ΑΝΤΑΡΣΥΑ 4%.

Τώρα όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της αποχής. Η μικρότερη αποχή μαζί με τα άκυρα λευκά παρατηρήθηκε στις βουλευτικές του 2004, όπου το ποσοστό όλων αυτών επί των εγγεγραμμένων ήταν 25,18%. Στους εκλογικούς καταλόγους έχει διαπιστωθεί ότι περιλαμβάνεται ένα ποσοστό 6- 8% αποβιωσάντων. Ακόμη η αποχή ημέρας, γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να πάνε να ψηφίσουν για διάφορους λόγους υγείας κ.λπ., είναι της τάξης του 2% το μέγιστο. Το υπόλοιπο 15% είναι η αποχή των παγερά αδιάφορων.

Με βάση λοιπόν τις βουλευτικές του 2004 παρατηρούμε ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2009 είχαμε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα προηγούμενα κατά 2,60% έως και 5,70% επί των εγγεγραμμένων ποσοστά αποχής και άκυρων - λευκών. Έτσι στις βουλευτικές του 2007 είχαμε μείωση εγκύρων κατά 245.928, που οφείλονταν κυρίως σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στις βουλευτικές του 2009 είχαμε μείωση εγκύρων σε σχέση πάντα με τις βουλευτικές του 2004 κατά 546.592 που οφείλονταν κυρίως σε ψηφοφόρους της ΝΔ. Πρόκειται για μια συγκυριακή πολιτική αποχή απογοητευμένων ψηφοφόρων.

Η πρόσθετη όμως αποχή που παρουσιάστηκε και στις ευρωεκλογές του 2009 και στον Α’ γύρο των Περιφερειακών του 2010 και η οποία έδωσε λιγότερα έγκυρα από τις βουλευτικές του 2004 κατά 1.961.226 ψήφους είναι μια πολιτικής φύσεως αποχή απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Αυτοί που απείχαν είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι που δεν εκφράζονται πλέον από κανένα πολιτικό κόμμα και δεν ελπίζουν σε αλλαγές.

Η αποχή που παρουσιάστηκε στον Β’ γύρο των πρόσφατων περιφερειακών είναι καθαρή πολιτική αποχή των ψηφοφόρων της Αριστεράς και των λοιπών κομμάτων που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν έγκυρο στο Β’ γύρο, αποδοκιμάζοντας προφανώς το δικομματισμό. Η τάση της αποχής, λόγω και της κρίσης, θα συνεχιστεί. Και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έχουμε μείωση εγκύρων από το 2004 κατά 1.055.000 ψήφους κατ’ ελάχιστον. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας άρχισε να πιάνει πάτο! Κάτι σάπιο υπάρχει στην Ελληνική Δημοκρατία του νεποτισμού, ή συγνώμη στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

0 Τοποθετησεις: