Ιδρύθηκε ως συμμαχία για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής (ΝΑΤΟ 1) και εδραίωσε το ρόλο του ως παγκόσμιος χωροφύλακας, εισβάλλοντας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή (ΝΑΤΟ 2). Πλέον, ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τους νέους εχθρούς του, που αποτελούν καρπό είτε της μακροχρόνιας στρατιωτικής δράσης του, είτε της σταθερά επεκτατικής πολιτικής των δυνάμεων που το ελέγχουν.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ
Η λίστα με τις νέες απειλές της παγκόσμιας ειρήνης περιλαμβάνει από τυφώνες και σεισμούς, μέχρι χάκερ και μετανάστες και, φυσικά, τρομοκράτες και αντάρτες. Το νέο δόγμα, ΝΑΤΟ 3, προσδιορίζει τον αντιδραστικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο οργανισμός με την πλέον εγκληματική και μισητή ιστορία, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη δεκαετία 2010-2020. Φυσικά, ο βασικός του σκοπός παραμένει σταθερά, και στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται, η προάσπιση και επιβολή των συμφερόντων της αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ και των βασικών τους συμμάχων στη Μέση Ανατολή, του Ισραήλ.
Στη νατοϊκή λίστα με τις ασύμμετρες απειλές προστίθενται δύσκολα αναγνωρίσιμοι παράγοντες, ως εχθροί της ειρήνης, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι ενεργειακές κρίσεις, οι ανθρωπιστικές καταστροφές, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η μετανάστευση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι εθνικές συγκρούσεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν ξέρουν από πού θα τους έρθει… Η Μόσχα, ο πάλαι ποτέ θανάσιμος εχθρός, μπορεί πλέον να συγκαταλέγεται στις συμμαχικές δυνάμεις και οι ανυπότακτοι λαοί σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, μπορεί να έχουν οδηγηθεί σε οικονομική υποδούλωση, ωστόσο η νατοϊκή συμμαχία διαπιστώνει διεύρυνση των απειλών. Η όξυνση των παγκόσμιων ανταγωνισμών που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση, η οποία πλήττει κυρίως τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης, οδηγεί τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ στην αναζήτηση νέων στρατιωτικών συμμαχιών και στην εμβάθυνση των υφιστάμενων, καθώς και στην αναθεώρηση της στρατηγικής τους, με πιο αντιδραστικό προσανατολισμό, για την αντιμετώπιση του εξωτερικού και του εσωτερικού εχθρού.
Το νέο δόγμα που υιοθέτησαν τα 28 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα προσβλέπει σε νέες κατασταλτικές και πολεμικές επεμβάσεις, ακόμα και «προληπτικές», εντός και εκτός των συνόρων τους, στην υλοποίηση του προγράμματος της λεγόμενης αντιπυραυλικής προστασίας με τη συμμετοχή της Πολωνίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς και στην εδραίωση της εισβολής στο Αφγανιστάν, στο πρότυπο του Ιράκ. Ταυτόχρονα, όμως, βασικό χαρακτηριστικό του νέου δόγματος αποτελεί η απροκάλυπτη, πλέον, στοχοποίηση λαών και κινημάτων, γεγονός που αποκαλύπτει την αγωνία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Δύσης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης εξεγέρσεων από εργαζομένους και νέους, που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναδιοργάνωσή του ως κατασταλτικής δύναμης και στην προετοιμασία της στρατιωτικής του μηχανής με ασκήσεις διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης διαδηλωτών. Παράλληλα, καλλιεργούνται χαρακτηριστικά που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ακόμα και για παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα.
Η αντιλαϊκή επίθεση με όχημα τις αγορές και με στόχο της οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων δημιουργεί νέες ανάγκες, όσον αφορά στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και κάθε άλλου υπερεθνικού στρατιωτικού μηχανισμού που ελέγχουν η Ουάσινγκτον ή οι Βρυξέλλες. Το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ήδη, κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κατασταλτικού του ρόλου για την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσφατα επικύρωσε ψήφισμα δήθεν για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, που στην πραγματικότητα θέτει στο στόχαστρο λαϊκά κινήματα και ελευθερίες, συμβαδίζοντας με τη νέα αντίληψη του ΝΑΤΟ, που προετοιμάζεται για νέες συγκρούσεις, ακόμα και για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα. Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των «ανθρωπιστικών» πολέμων οι νατοϊκοί προετοιμάζονται για το νέο, πιο απροκάλυπτα εχθρικό για τους εργαζόμενους και τους νέους ρόλο τους, σε ολόκληρο τον κόσμο.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου