Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δωρεάν υγεία στην πράξη

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ   
Οι γιατροί κατήργησαν το εισιτήριο και τις πληρωμές σε πολλά νοσοκομεία

Εβδομάδα ανυπακοής στην Υγεία του Μνημονίου ήταν αυτή που πέρασε για γιατρούς και ασθενείς στα νοσοκομεία όλης της χώρας μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για Εβδομάδα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Επανατοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της περίθαλψης και με στόχο να γίνει ξεκάθαρο ότι η υγεία δεν είναι πολυτέλεια που ανήκει σε λίγους ή εμπόρευμα από το οποίο το κράτος ή οι ιδιώτες θα θησαυρίσουν, πατώντας στην ανάγκη που δημιουργεί η ασθένεια, οι υγειονομικοί άνοιξαν τις πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε όσους είχαν ανάγκη, αμφισβητώντας έμπρακτα την πολιτική διακρίσεων του υπουργείου Υγείας.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ



Η αρχή έγινε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου το υγειονομικό προσωπικό από τη Δευτέρα, καλούσε τους ασθενείς να μην πληρώνουν το εισιτήριο των τριών ευρώ που έχει επιβληθεί από το υπουργείο, όπως και τις εξετάσεις που θα υποβληθούν. Και τη σκυτάλη πήραν πολλά νοσοκομεία της χώρας, από τον Ερυθρό ως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπου γιατροί κατέλαβαν τα ταμεία του νοσοκομείου με στόχο να επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες. Δεν δίστασαν μάλιστα να καταλάβουν και το γραφείο του διοικητή, όταν αυτός έδωσε εντολή να μη σφραγίζονται τα παραπεμπτικά για εξετάσεις, για τις οποίες δεν έχουν πληρώσει οι πολίτες και απομάκρυνε τις σφραγίδες από το ταμείο.
Οι κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου έρχονται να απαντήσουν στη συστηματική προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και στα πλαίσια του μνημονίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων με σαφήνεια την ένταση του εισπρακτικού μηχανισμού των δημόσιων νοσοκομείων. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι ακόμα και οι στατιστικές της Γιούροστατ και του ΟΟΣΑ είναι γνωστό πώς η Ελλάδα έχει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό δημόσιων δαπανών για την υγεία σε όλη την ΕΕ, περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και είναι πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ στις λεγόμενες «καταστροφικές δαπάνες υγείας», δηλαδή στον αριθμό νοικοκυριών που πτωχεύουν, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα περίθαλψης.

Σε μια χώρα που στερεί –με τις μειώσεις μισθών, την καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και την εκτίναξη της ανεργίας– την αξιοπρέπεια από τους πολίτες της, συστηματικά πλέον υποβαθμίζεται και το δικαίωμα στην υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μπει στον πάγκο του σφαγείου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, αρχικά με περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 60% (από 2,2 δισ. ευρώ σε 800 εκατομμύρια) και στη συνέχεια με μια σειρά μέτρων που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας και μετατρέπουν το νοσοκομείο σε σουπερμάρκετ περίθαλψης. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δεν γίνονται, παρ’ όλο που οι ανάγκες για προσωπικό είναι τεράστιες. Οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού είναι πρωτοφανείς και συνεχίζονται παρά τις επικοινωνιακές φούσκες δήθεν σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα «συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας». 


Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται με συνεχείς περικοπές.Μέσα στο καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος για τη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τον οποίο επεκτείνονται τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία σε όλο το 24ωρο ακόμα και στα κέντρα υγείας, ενώ ταυτόχρονα περικόπτονται και άλλο τα προγράμματα εφημεριών των γιατρών, ειδικά στις μάχιμες ειδικότητες πρώτης γραμμής. Το υπουργείο προτρέπει με χυδαίο τρόπο τους γιατρούς να συμμετέχουν σε αυτήν την επί πληρωμή των ασθενών λειτουργία, προβλέποντας ότι από τα έσοδα θα πληρώνονται τις επιπλέον αναγκαίες εφημερίες. Ενώ ήδη με εγκυκλίους των διοικήσεων πολλών ασφαλιστικών ταμείων καταργήθηκε η έγκριση μεγάλου αριθμού εξετάσεων και καλούνται οι ασφαλισμένοι να τις πληρώσουν από την τσέπη τους, ακόμα και όταν εκτελούνται σε δημόσιο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σε ένα κράτος που ήδη η περίθαλψη στην περιφέρεια είναι ένας χρόνιος ασθενής.

Στην εποχή των εμπόρων δημιουργείται μία φωνή αντίστασης από τους υγειονομικούς. Άνθρωποι των αριστερών σχημάτων και ανεξάρτητοι αγωνιστές, γιατροί και νοσηλευτές με όπλο την αξιοπρέπειά τους δημιουργούν ένα κίνημα στα νοσοκομεία, που μιλάει χωρίς περιστροφές για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν, έγκαιρη και υψηλής ποιότητας υγεία για όλους, εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες, ανασφάλιστους. Καλούν μάλιστα και τους ασθενείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που δεν ταυτίζει το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση της ασθένειας με τις καμπύλες κέρδους.

0 Τοποθετησεις: