Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Μ. Βωβός ξαναπαίζει μπάλα στο Βοτανικό, ελέω κυβέρνησης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τις αρχές της εβδομάδας, η προτεινόμενη από τη κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη «Διπλή Ανάπλαση Λεωφ. Αλεξάνδρας - Βοτανικού». Σημείο αιχμής της νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το θέμα –η προηγούμενη επί υπουργίας Γ. Σουφλιά (ν. 3841/06)– είναι η κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, η οποία με απόφαση (3059/2009) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει κριθεί αντισυνταγματική.




ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ 


Στο πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης που παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) την προηγούμενη Δευτέρα, το εμπορικό κέντρο, συμφερόντων Βωβού, παραμένει, με μειωμένη έκταση σε σχέση με το παλαιότερο σχέδιο, κατά παρέκκλιση όμως της περσινής δικαστικής απόφασης. Το εμπορικό κέντρο στο νέο σχέδιο θα καταλαμβάνει 51.000 (υπέργεια) τ.μ., έναντι 69.000 που προβλέπονταν πριν.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, εμμένει στη θέση της για την κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου στον Ελαιώνα, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων. Επισημαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο προβλέπεται να κατασκευαστεί σε «χαρακτηρισμένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1995», γεγονός που θα επιφέρει «δραματική χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής», ενώ θα επιδεινώσει έντονα τις συνθήκες κυκλοφορίας, λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, που προκαλείται από εμπορικές χρήσεις τέτοιου είδους και μεγέθους, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία και στη χώρα μας (βλ. Mall στο Μαρούσι κ.ά.).

Η κυβέρνηση, στην αιτιολογική έκθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε, υπεραμύνεται των σχεδίων της, τονίζοντας την «αναβάθμιση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος», που θα προκληθεί στην περιοχή στο βαθμό που τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν. Η μείωση των τετραγωνικών του εμπορικού κέντρου, ως αποτέλεσμα της μείωσης του συντελεστή δόμησης, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης (από 1,6 σε 1,2), αλλά και η κατάργηση της κατασκευής του «πολυλειτουργικού» κέντρου του Δήμου Αθηναίων και του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, δεν αναμένεται να ανατρέψουν δραστικά τη σχέση «τσιμέντου - πράσινου», υπέρ του δεύτερου. Η Επιτροπή τονίζει ότι «το ισοζύγιο κοινόχρηστου πράσινου πλήττεται βάναυσα, καθότι ο καθορισμένος (σ.σ. σε ισχύ σήμερα) συντελεστής δόμησης είναι μόλις 0,1 και αφορά πολύ μικρές κατασκευές».

Το νέο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης, εκτός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αναμένεται ότι θα έχει, θα προκαλέσει και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις σε κατοίκους και εργαζόμενους, σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως είναι ο Βοτανικός. Η λειτουργία του εμπορικού κέντρου, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στους αυτοαπασχολούμενους στα μικρομάγαζα, μίας ευρύτερης περιοχής, τμήματα της οποίας υπάγονται στους Δήμους Αθηναίων, Περιστερίου, Ταύρου, Νίκαιας και Αιγάλεω. Επίσης η τσιμεντοποίηση της περιοχής του Βοτανικού, σε συνδυασμό με την αύξηση των αξιών γης, θα αναγκάσει μεγάλο κομμάτι των σημερινών κατοίκων της περιοχής, σε πώληση των ιδιοκτησιών τους και το πέρασμά τους σε εταιρείες ρίαλ εστέιτ.

Η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι, η όχι και τόσο «πράσινη», νέα ρύθμιση για τη «Διπλή Ανάπλαση» –η οποία «καλύπτει πλήρως» την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τους, Β. Σαμαρά– θα είχε επιπτώσεις στην εκλογική μάχη για το Δήμο Αθηναίων, το έφερε προς διαβούλευση λίγες μόλις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Με τις διαδικασίες - εξπρές που εφαρμόζει στη διαβούλευση (ολοκληρώνεται στις 6/12), είναι σαφές ότι επιδιώκει να ψηφιστεί, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν την ανάληψη καθηκόντων από το νέο δήμαρχο και εκλεκτό της κυβέρνησης, Γ. Καμίνη.
Θυμίζουμε εδώ ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος είχε τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, είχε ταχθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατά των «Βωβο-πόλεων», ενώ μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης απέφυγε να κάνει δηλώσεις για το θέμα. Τυχαίο;

Οι εργαζόμενοι της Αθήνας και το κίνημα για τους ελεύθερους χώρους δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στη νέα δημοτική αρχή. Απαιτούνται πρωτοβουλίες «από τα κάτω», σε κάθε γειτονιά, για την υπεράσπιση του Βοτανικού από τα σχέδια κυβέρνησης - επιχειρηματιών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας.

0 Τοποθετησεις: