Ο Πούτιν στη Γερμανία
Ρώσοι και Γερμανοί διατηρούν ήδη στενότατους και αμοιβαία κερδοφόρους εμπορικούς δεσμούς, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, το Βερολίνο, παρά τις ενστάσεις που κατά καιρούς προβάλλει, δεν φαίνεται να έχει επί της ουσίας καμία αντίρρηση για την περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών με τη Μόσχα, σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Έτσι, η πρόταση που έκανε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Γερμανία, κυριολεκτικά ήρθε κι έδεσε: Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου «από τη Λισσαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ» – για να λάβει την απάντηση της Α. Μέρκελ ότι δεν διαφωνεί επί της αρχής, απλώς πρέπει να πληρούνται κάποιοι όροι. Ποιοι είναι αυτοί οι όροι δεν γνωρίζουμε επακριβώς, ένα όμως είναι σίγουρο: Ότι οι Γερμανοί θέλουν να διασφαλίσουν την ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεών τους στη ρωσική αγορά, αλλά και την εγγύηση ότι φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα ρέουν χωρίς προβλήματα προς την Ευρώπη. Αυτά βλέπουν οι εταίροι των Γερμανών στην Ευρώπη και τρελαίνονται που το Βερολίνο δεν τους υπολογίζει καθόλου…
Φωτιές στη Μ. Ανατολή
Η επιδείνωση της υγείας του μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, βασιλιά Αμπντάλα, ήρθε να εντείνει τις ανησυχίες που προκαλούν τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή. Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο αναμένεται να δώσουν μια ακόμη «καθαρή πλειοψηφία» στο κόμμα του δικτάτορα Μουμπάρακ, ενώ η αντιπολίτευση έχει προκαταβολικά καταγγείλει τη βία και τη νοθεία, πρόγευση της οποίας έδωσαν οι μαζικές διώξεις και συλλήψεις των προηγούμενων ημερών. Την ίδια στιγμή, στον Λίβανο, οι διαρροές περί ενοχοποίησης της Χεζμπολάχ για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην προέδρου Ραφίκ Χαρίρι, απειλεί με νέα εμφύλιας αντιπαράθεση, καθώς και ο μέχρι πρότινος ερασιτεχνικός λιβανέζικος στρατός έχει αρχίσει να εξοπλίζεται. Όσο για το Παλαιστινιακό, η κοροϊδία των Ισραηλινών, που με τις πλάτες των ΗΠΑ συνεχίζουν τον εποικισμό, βγάζει μάτια και προκαλεί τους πάντες – ενδεχομένως και μια νέα Ιντιφάντα. Ο Γόρδιος Δεσμός δεν θα λυθεί εύκολα στην περιοχή.
Δείκτης …ευτυχίας
Μας δουλεύει κανονικά ο Κάμερον και ειδικά τους συμπολίτες του. Την ώρα που ο κόσμος στη Βρετανία ετοιμάζεται να δεχθεί το χειρότερο τυφώνα αντιλαϊκών μέτρων από την περίοδο της Μ. Θάτσερ, ο πρωθυπουργός της χώρας παρήγγειλε στους συνεργάτες του και την στατιστική υπηρεσία της χώρας να ετοιμάσουν ένα νέο δείκτη, που θα συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία πέρα από το εισόδημα, την ανεργία και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Για να αποτυπώσει, λέει, πόσο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι είναι οι Βρετανοί – λες και δεν έχει μάτια να δει τις γίνεται στους δρόμους και τις γειτονιές. Μη νομίζετε, όμως, ότι πρόκειται για δική του ιδιοτροπία: Πριν δύο χρόνια, ανάλογη μελέτη είχε ζητήσει και ο Ν. Σαρκοζί, ενώ και ο ΟΟΣΑ φαίνεται να εξετάζει σοβαρά την ιδέα αυτή. Και ξέρετε ποιος έκανε την αρχή; Το Μπουτάν, το 1972
Τρέμει (και) το Βέλγιο
Τη στιγμή που το ΔΝΤ και η τρόικα «σαρώνουν» τον ευρωπαϊκό Νότο, τα κύματα της κρίσης χρέους απειλούν να πλήξουν και τμήματα της δυτικής Ευρώπης, όπως είναι το Βέλγιο. «Εάν δεν δώσουμε σύντομα λύση στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουμε, τότε το ξέσπασμα μιας χρηματοοικονομικής κρίσης μοιάζει μάλλον αναπόφευκτο», έγραψε την Παρασκευή γνωστός καθηγητής στην εφημερίδα ντε Σταντάρντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο έχει το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, με αποτέλεσμα οι γνωστοί «αναλυτές» να το θεωρούν ευάλωτο – ειδικά στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα στους γαλλόφωνους Βαλόνους και τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς. Πάντως, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί που εύχονται να ξεσπάσει μια τέτοια κρίση, ώστε η διάσπαση του Βελγίου να έρθει μια ώρα νωρίτερα.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου