Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για την προοπτική

Προσεγγίσεις που δύσκολα θα οδηγήσουν σε ενωτική σύνθεση βρίσκονται σε συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Με σημείο καμπής τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη έχουν εκδηλωθεί εντός του συμμαχικού σχήματος διαφορετικά και εν πολλοίς ανταγωνιστικά σχέδια από τρεις βασικές πλευρές: από τον πυρήνα της ηγεσίας του Συνασπισμού, από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν την κίνηση ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα, Κόκκινο, Ξεκίνημα, Οικοσοσιαλιστές και οι δύο βουλευτές, Θ. Δρίτσας και Β. Μουλόπουλος) και τρίτο, από τις δυνάμεις του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» με τον Αλέκο Αλαβάνο και τις οργανώσεις ΔΕΑ, ΚΟΕ και ΚΕΔΑ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ


Μέχρι σήμερα, Κυριακή, συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, όπου η απόφαση δεν αναμένεται εύκολη. Με δεδομένη την αταλάντευτη απόφαση της ηγεσίας του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη συμμαχία με τις πασοκογενείς δυνάμεις, η αναζήτηση των αιτιών για την εκλογική καθίζηση στρέφεται στα «ανταγωνιστικά σχέδια» από πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, στην εικόνα κατακερματισμού του κόμματος, όπως φάνηκε στην Αττική αλλά και στους «προσωπικούς τακτικισμούς» που θόλωσαν το πολιτικό μήνυμα. Τη θέση αυτή πάντως αμφισβητεί ανοιχτά το Αριστερό Ρεύμα, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ζητά επιτακτικά αλλαγή πολιτικής συμμαχιών, με αναπροσανατολισμό στη «συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων». Αντίθεση υπάρχει και από άλλες τάσεις, όπως η «Αριστερή Ανασύνθεση».

Η ΑΝΑΣΑ απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα «σε οποιονδήποτε αισθάνεται ΣΥΡΙΖΑ» για τις 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ώστε «να ανοίξει ο διάλογος με δημοκρατικό τρόπο για την προοπτική του σχήματος» και όχι, όπως λένε, «να κλείσει σε επιτελεία». Στόχος του πόλου αυτού είναι η εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, καθώς και ο συγκερασμός των ανταγωνιστικών σχεδίων.

Χτες, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε παναττική συνέλευση του τρίτου πόλου, του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» και της Ελεύθερης Αττικής με θέμα τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, την αποτελεσματική και ενωτική δράση της Αριστεράς στην τρέχουσα συγκυρία και την προοπτική του σχήματος. Το «Μέτωπο» μέχρι στιγμής έχει δηλώσει την πολιτική του βούληση για συνέχεια, την ίδια στιγμή που οι παρεμβάσεις του επικεφαλής για ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας δεν σταμάτησαν καθόλου με τις εκλογές. Πάντως, μέχρι το πρωί του Σαββάτου ο Αλέκος Αλαβάνος δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του.

0 Τοποθετησεις: