Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διόδια παντού: Οι…ληστές με τις μπάρες


Νέοι σταθμοί και αυξήσεις

Νέες αυξήσεις φωτιά στις τιμές των διοδίων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του εθνικού δικτύου της χώρας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σ’ αυτές που έγιναν πριν από μόλις δέκα ημέρες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει ο σχεδιασμός από την πλευρά του υπουργείου, να ανοίξουν και καινούρια σημεία διοδίων, καθιστώντας πλέον οικονομικά δυσβάσταχτη την προσπέλαση των εθνικών οδών για κάθε λαϊκή οικογένεια.

                   Φωτογραφία από τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στα διόδια



Αναλυτικότερα, μετά τις αυξήσεις έως και 50 % στα διόδια των Μαλγάρων και τη παράλληλη παραχώρησή τους από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας στην Εγνατία ΑΕ, καθώς και την ανατίμηση στους σταθμούς διοδίων της Εθνικής Οδού Αθήνας - Τρίπολης κατά 1 λεπτό/χιλιόμετρο, που μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 100%, τα... δώρα της κυβέρνησης στους μεγαλοεργολάβους συνεχίζονται. Έτσι, από τις αρχές του νέου έτους, η Νέα Οδός θα μπορεί να αυξήσει το αντίτιμο των διοδίων στους τρεις σταθμούς της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας «κατά το δοκούν». Υπολογίζεται πως οι νέες αυξήσεις θα εκτινάξουν πάνω από τα 50 ευρώ το κόστος για το πέρασμα μόνο των διοδίων στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα.
Τώρα σε ότι αφορά στους καινούργιους σταθμούς διοδίων, ήδη τέθηκε σε λειτουργία, ένας προς όφελος της Μορέας ΑΕ στην Ασέα Αρκαδίας, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε τη δημιουργία σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ακόμη, στους πρώτους μήνες του νέου έτους η Ολυμπία Οδός θα μετατρέψει σε αμφίδρομους τους σταθμούς διοδίων σε Ελευσίνα και Κόρινθο, εισπράττοντας από 1,4 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι αντιδράσεις για την κατάργηση των διοδίων ολοένα και διευρύνονται. Μέσα στην εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, ενώ για σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής καλεί σε κεντρική κινητοποίηση στα διόδια των Αφιδνών στις 11.30 π.μ. Επίσης, σε συγκέντρωση στα διόδια του Ρίου καλούν στις 11.30 π.μ. οι Επιτροπές Αγώνα της Πάτρας, ενώ σε συμβολική κατάληψη των διοδίων της Νεστάνης θα προχωρήσουν και οι κάτοικοι της Αρκαδίας στις 4 μ.μ.

0 Τοποθετησεις: