Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προετοιμάζεται για τις αναμετρήσεις


Μπροστά σε ανώτερες, δύσκολες και εξαιρετικά πρωτότυπες προκλήσεις θέτει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις επιμέρους συνιστώσες και τους ανένταχτους αγωνιστές της, η φουλ επίθεση των τροϊκανών, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, το αυξημένο κύρος που προσέδωσε στο σχήμα το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών έρχεται η ώρα να δώσει τη θέση του στις αυξημένες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους που στήριξαν τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια. Έτσι, σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η κατάθεση μιας αναπροσαρμοσμένης, στις νέες συνθήκες, πολιτικής πρότασης για την Αριστερά και το κίνημα, ενώ σε καθολικό αίτημα της βάσης αναδεικνύεται η βαθύτερη ενοποίηση και συσπείρωση του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με διαδικασίες των μελών και όχι των συνιστωσών.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ






Με αυτά υπόψη, το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε την Παρασκευή και συζήτησε για τις πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς και για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις εξελίξεις. Άμεσα, προωθείται η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις κρίσιμες μάχες, όπως στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους εργαζομένων, στην παιδεία, στις διαδηλώσεις για τη δεύτερη επέτειο από τα «Δεκεμβριανά της νεολαίας» και, ειδικά, στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αποφάσισε το Συντονιστικό είναι η διοργάνωση μιας μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, που φιλοδοξείται να αποτελέσει ένα «πολιτικό γεγονός» για ολόκληρη την Αριστερά. Στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο χώρος (κατεύθυνση το Σπόρτινγκ ή αναλόγου χωρητικότητας χώρος) και η ημερομηνία, ενώ θα εκδοθεί ειδική αφίσα. Σοβαρή συζήτηση έγινε για το χαρακτήρα της. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες συμφωνούν για την αναγκαιότητα να παρουσιάσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μια πολιτική πρόταση προς τους πρωτοπόρους αγωνιστές, την Αριστερά και το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενόψει των πολύ κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών αναμετρήσεων και όχι βεβαίως μια πανηγυρική εκδήλωση για το καλό αποτέλεσμα.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που αποφασίστηκε είναι η υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης πανελλαδικής συνάντησης, τον Μάρτη 2010, στον Κεραμεικό. Έτσι, καταλήχθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί, στις αρχές του επόμενου χρόνου, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με συγκρότηση των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, με αιρετούς εκπροσώπους από όλα τα μέλη και εκλογή των ανακλητών τοπικών και πανελλαδικών οργάνων, για ένα μεγάλο βήμα στο μετασχηματισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ένα μέτωπο με σαφέστερη γραμμή πολιτικής ανατροπής της επίθεσης, βαθύτερη συσπείρωση και περισσότερο επαναστατική, κομμουνιστική φυσιογνωμία. Ωστόσο και εδώ, δεν λείπουν δισταγμοί και ταλαντεύσεις από ορισμένες δυνάμεις.
Η βάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται ότι ζητά περισσότερη σοβαρότητα και ανταπόκριση από όλες τις συνιστώσες, την υπέρβαση φαινομένων άγονων αντιπαραθέσεων και ουσιαστικής συμμετοχής στις συζητήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στις γειτονιές της Αθήνας όσο και την επαρχία, διοργανώνονται συσκέψεις και εκδηλώσεις για να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες δράσης και να συσπειρωθεί το δυναμικό που δεν μένει μόνο στην ψήφο. Ίσως για πρώτη φορά παρατηρείται σε τόσο μαζική έκταση το φαινόμενο επαναδραστηριοποίησης αγωνιστών, αλλά και νέας εισόδου ανθρώπων στην πολιτική δράση, που είδαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκείνο το ελπιδοφόρο εγχείρημα που μπορεί να απαντήσει στη επίθεση. Έτσι, στο 4ο διαμέρισμα της Αθήνας, στη Λέσβο, στα Γιάννενα, στο Βύρωνα και στα Νότια Προάστια διοργανώνονται αυτή την εβδομάδα εκδηλώσεις και συζητήσεις για την επόμενη μέρα.
Η ίδια η πίεση των αγωνιστών που πλέον προσβλέπουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και η αντικειμενική κατάσταση, σπρώχνουν προς μία κατεύθυνση: Μια νέα και ανώτερη σύνθεση στην πολιτική συμφωνία και οπωσδήποτε νέα και ανώτερη, δημοκρατικότερη συγκρότηση. Εκείνο που πρέπει να βαθύνει, πέρα από τις γενικές αναφορές στη συγκυρία και το συνολικό χαρακτήρα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως ορατού και διακριτού τρίτου πόλου στην Αριστερά, είναι μια πολιτική πρόταση για την ανατροπή της πολύπλευρης επίθεσης.
Την ίδια στιγμή μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα της πολιτικής συγκυρίας απαιτούν ενιαία απάντηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πρώτο, το μέτωπο κατά των απολύσεων, που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία και θα παλέψει για να μη χάσουν άλλοι εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Δεύτερο, το ζήτημα του χρέους και η συνολική πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Τρίτο, η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην αυτοδιοίκηση μετά τον «Καλλικράτη», όπου η επίθεση σε κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά θα γενικευτεί με άγριο τρόπο. Τέταρτο, το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων και η στάση στο εργατικό κίνημα, η θέση για την ανεξαρτησία της αριστερής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας και η σχέσεις τόσο με τη ΓΣΕΕ όσο και με το ΠΑΜΕ. Πέμπτο, η τακτική απέναντι στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, στο φόντο της γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

0 Τοποθετησεις: