Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΜΜΕ: Απεργία ενάντια στα λουκέτα

Εργοδοτική επίθεση

Καταιγιστική μορφή έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις στα ΜΜΕ. Με αποκορύφωμα το λουκέτο που έβαλε ο Σ. Ψυχάρης στο καθημερινό Βήμα και την προσπάθεια του συγκροτήματος Αλαφούζου να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στο Σκάι, καταργώντας τη συλλογική σύμβαση εργασίας (προτού καν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από την κυβέρνηση), σε συνδυασμό με την πλήρη σχεδόν αποψίλωση του ραδιοφωνικού Αντένα από δημοσιογράφους και τις εξελίξεις σε άλλα «μαγαζιά», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο των εργοδοτών.  




Κεντρικός στόχος του είναι η συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των ιδιοκτητών ΜΜΕ, έτσι ώστε στο αυριανό τοπίο του κλάδου να υπάρχει περισσότερη δουλειά, χωρίς όρους και ωράρια, μικρότερες αποδοχές, στραπατσαρισμένα ή ανύπαρκτα ασφαλιστικά δικαιώματα (γι’ αυτό φροντίζει η κυβέρνηση), στρατιές εφεδρικών εργατών από τους εκατοντάδες ανέργους, κατακερματισμός του κλάδου και, φυσικά, αδύναμες συλλογικότητες. Όλα αυτά τα στοιχεία, δηλαδή, που θα διασφαλίσουν στο σύστημα ότι ο μηχανισμός των ΜΜΕ θα εξυπηρετεί τις προτεραιότητες του και θα εγγυάται τη βιωσιμότητά του – χωρίς επικίνδυνες «ρωγμές».
Είναι φανερό ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Ήδη, θεωρείται βέβαιο ότι το συγκρότημα Μπόμπολα είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το δικό του σχέδιο επίθεσης ενάντια στους χίλιους και πλέον εργαζόμενους σε αυτό. Ανάλογες διεργασίες γίνονται και στην Ελευθεροτυπία (η οποία προχωρεί ακάθεκτη στο «κόψιμο» των ενοχλητικών στηλών, ενδεχομένως για να ικανοποιήσει κάποιους όρους που της έχουν τεθεί), ενώ οι εργαζόμενοι στο Άλτερ ζουν καθημερινά με την αγωνία του λουκέτου, την ώρα που το μεγάλο αφεντικό τους έχει ανοίξει τα πανιά του για άλλες «αρπαχτές».
Σε αυτό το φόντο, σημαντική ήταν η μεγάλη επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, την  Τρίτη όπου όλα τα σωματεία, φορείς και κινήσεις δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών ήταν στο δρόμο.  
 Η μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, περισσότερο δε, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, βεβαίως, η ταχύτατη πολιτικοποίηση των αγώνων, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανακόψει τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας. Οι συνελεύσεις των εργαζομένων στο συγκρότημα Αλαφούζου, η συνέλευση των εργαζομένων στο Βήμα που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ, ανέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης, αποφασιστικότητας και σχεδίου.

0 Τοποθετησεις: