Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συνάντηση ΜΜΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Αδύνατες είναι οι θετικές εξελίξεις εντός Μνημονίου και ευρώ, εκτιμά το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στη μετεκλογική ανακοίνωση αποτίμησης των αποτελεσμάτων που εξέδωσε. Όπως εκτιμά το ΜΑΑ, η «καθολική σχεδόν απουσία του οργανωμένου εργατικού κινήματος» σφράγισε την περίοδο ως τις εκλογές παγιώνοντας μια λογική ανάθεσης «που παρέπεμπε τα πάντα στις διεργασίες για το νέο κοινοβούλιο και τη νέα κυβέρνηση». Ως προς την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο σημειώνει ότι συνέβαλε αρνητικά καθώς «οι συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνονταν ότι και στο Σύμφωνο Σταθερότητας μπορούμε να είμαστε και το Μνημόνιο να καταργήσουμε, εκ των πραγμάτων άφηνε έκθετο τον κόσμο στην κινδυνολογία».




Βασική θέση του Μετώπου για τη νέα περίοδο είναι ότι δευτερεύουσες αλλαγές στο Μνημόνιο μπορεί να επέλθουν, όμως θα είναι μικρής σημασίας και θα «είναι αδύνατο να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση» όσο η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη. Όσο ισχύει αυτή η δέσμευση, «η ίδια ακριβώς τύχη θα περίμενε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμα κι αποκλειστικά από σχήματα της Αριστεράς», όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στα ανησυχητικά σημεία του εκλογικού αποτελέσματος, το ΜΑΑ ξεχωρίζει και το πλήγμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Όπως τονίζεται, αυτό ήταν «αποτέλεσμα της μη έγκαιρης κατανόησης της σημασίας της ενότητας και μιας κατά κύριο λόγο ακραίας ιδεολογικής προσέγγισης της σημερινής κρίσης. Συνολικά, διαμορφώνονται συνθήκες, ώστε το σύστημα και βάσει σχεδίου και μέσα από τους αυτοματισμούς επιβίωσής του, να εξαρθρώσει την παρουσία της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς». Και προτρέπει «να έχουμε την τόλμη να τις διαπιστώσουμε, για να τις εξουδετερώσουμε».

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κλιμάκιο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής σε θετικό και συντροφικό κλίμα. Εκ μέρους του Μετώπου οι Αλέκος Αλαβάνος, Τάσος Σταυρόπουλος και Αριάδνη Αλαβάνου εξέθεσαν την πρόταση για ένα πολιτικό μέτωπο της Αριστεράς, με αιχμή την έξοδο της χώρας από το ευρώ, χωρίς να τίθεται ευθέως το ζήτημα εξόδου από την ΕΕ. Κοινή ήταν η εκτίμηση των δύο φορέων για τη νέα επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση και η τρόικα, για την πρώιμη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε περισσότερο διαχειριστικές θέσεις αλλά και για τον ασταθή χαρακτήρα της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, αμοιβαία ήταν η διαπίστωση ότι η ανατρεπτική Αριστερά είναι ανάγκη να παρέμβει ενωτικά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αλ. Βερναδάκης, Κ. Μάρκου, Χρ. Μπίστης, Δ. Σαραφιανός, Γ. Σηφακάκης, Π. Σωτήρης) σημείωσε ότι επιδιώκει μια εφ’ όλης της ύλης μετωπική συσπείρωση, που να δίνει ανάλογη προγραμματική προοπτική.