Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φορολογία: Υφαρπαγή 1.500 ευρώ από κάθε οικογένεια


Τη χαριστική βολή στους ήδη πενιχρούς προϋπολογισμούς χιλιάδων εξαθλιωμένων εργατικών οικογενειών δίνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να στέλνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση περίπου 1,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, υπολογίζεται πως κάθε λαϊκό νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο φόρο ύψους 1.500 ευρώ, καθώς 2 στους 3 φορολογούμενους θα παραλάβει φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό, τη στιγμή που η αντίστοιχη περσινή αναλογία ήταν μόλις 2 στους 10.

Του Κυριάκου Νασόπουλου



Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει ότι η νέα φοροεπιδρομή θα επιφέρει συνολικά έσοδα ύψους 5,1 δισ. ευρώ έναντι μόλις 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι. Ήδη ο καθαρός φόρος από τα πρώτα 1,5 εκατ. εκκαθαριστικά αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, το 1 εκατ. ευρώ περίπου αφορά τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος για το 2011, τα 300 εκατ. ευρώ από το χαράτσι «αλληλεγγύης» και το υπόλοιπο ποσό από το χαράτσι επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που με βάση τα ίδια στοιχεία, οι φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος εισοδήματα μειωμένα κατά 10% σε σχέση με πέρσι, ποσοστό που ενδεχομένως να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού υπολογίζεται πως πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση.

Ο βασικός παράγοντας που έχει εκτοξεύσει φέτος τη ληστρική επιδρομή στα εισοδήματα των φορολογούμενων και που σε συνάρτηση με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων, έχει φτάσει στα όρια οικονομικής ασφυξίας τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν είναι άλλος από τις περαιτέρω δραματικές αλλαγές που έφεραν οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου. Η πτώση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από τα 12.000, η περαιτέρω κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που ίσχυαν μέχρι και πέρσι καθώς και το τέχνασμα των «τεκμηρίων», έστρωσαν τον δρόμο για τη φετινή φοροκαταιγίδα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις αποδείξεις, καθώς φέτος καταργείται κάθε παρεχόμενη φοροελάφρυνση από τη συλλογή τους. Αντιθέτως, θα πρέπει κάθε φορολογούμενος να δηλώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Άλλη μια περικοπή αφορά τις ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, καθώς φέτος δεν ισχύει η πλήρης αφαίρεση του ποσού από το εισόδημα, αλλά ο υπολογισμός τους μόλις στο 10% από τον φόρο.

Πάντως, δεν αποκλείεται όλοι οι υπολογισμοί που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για έσοδα 5,1 δισ. ευρώ από τα εκκαθαριστικά της εφορίας να μείνουν στα χαρτιά, καθώς ολοένα και πιο ξεκάθαρη γίνεται η απροθυμία εκατομμυρίων φορολογούμενων να καταθέσουν φέτος δήλωση εισοδήματος. Παρότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η καταληκτική ημερομηνία χειρόγραφης υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι η 10η Ιουλίου και ηλεκτρονικής η 16η Ιουλίου, μέχρι και την Παρασκευή δεν είχαν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατ. δηλώσεις. Έτσι, ήδη το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει παράταση μέχρι το τέλος του μήνα, μήπως και περιοριστεί κάπως το φαινόμενο.

Παράλληλα βέβαια, έχει στηθεί και ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός τρομοκράτησης των φορολογούμενων σε μια ύστατη προσπάθεια να υποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογική δήλωση, κάτι που σε πρώτη φάση φαίνεται να μην πιάνει τόπο και να μην τρομάζει την πλειοψηφία του κόσμου. Όπως έχουν φροντίσει να διαρρεύσουν τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια», το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις εφορίες όλης της χώρας, να δώσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τα στοιχεία όλων όσοι δεν καταθέσουν φορολογική δήλωση, ώστε να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων, καταθέτοντας εκπρόθεσμα τις δηλώσεις.

Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση και αναγκασθούν να το πράξουν εκπρόθεσμα, θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα πληρώσουν πρόστιμο επί του φόρου που ανέρχεται στο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης και τέλος θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον ελεγκτικό μηχανισμό καθώς θα ελεγχτούν εκ νέου για τις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Τέλος, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν πιο πολλά από τα 5,1 δισ. ευρώ που επιθυμεί να εισπράξει μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, περιεργάζεται σχέδιο για την τμηματική εξόφληση των φόρων, μπας και βρει κανέναν «πελάτη». Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τους εκπροσώπους της τρόικας, τους παρουσίασε ένα σχέδιο με βάση το οποίο η καταβολή των φόρων θα γίνει σε τουλάχιστον 9 δόσεις, με στόχο να μοιάζει πιο ρεαλιστική για την κυβέρνηση η είσπραξή τους. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να ενθουσίασε τους εκπροσώπους της τρόικας, που θέλουν όλο το ποσό εδώ και τώρα, καθώς με τον τρόπο αυτό η είσπραξη φόρων περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων μεταφέρεται για το 2013.