Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κάμπινγκ των Αναιρέσεων, Χορευτό Πηλίου 20/7 - 5/8


Πραγματοποιείται φέτος για 6η χρονιά το Κάμπινγκ των Αναιρέσεων, που θα διαρκέσει από 20 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά κάτω από τους σκιερούς πλατάνους του δημοτικού κάμπινγκ του Χορευτού στο Πήλιο, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί κάθε νέο και νέα, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια σε μια διαφορετική από τις άλλες πρόταση διακοπών. 

Του Ανδρέα Τσάδαρη



Στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης, επιδιώκουμε όχι μόνο να συζητήσουμε άλλα και να διασκεδάσουμε, με την τιμή στα 3 ευρώ ανά ημέρα, σπάζοντας την ακρίβεια των διακοπών με τη συλλογική μας προσπάθεια. Η πρόταση του Κάμπινγκ των Αναιρέσεων επιδιώκει φέτος όχι μόνο να διατηρήσει την περσινή θετική παράδοση, άλλα να προχωρήσει κι άλλα βήματα. Συλλογικότερα, συντροφικότερα, μαζικότερα με συντρόφους από κάθε γενιά και όλη την Ελλάδα και ανατρεπτικότερα μπορούμε να περάσουμε πιο καλά και πιο δημιουργικά. Απευθύνουμε μια πρόσκληση όχι «για να ξεχαστούμε και να ξεδώσουμε», άλλα πιστεύοντας πως οι διακοπές του καλοκαιριού μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανατρεπτικές κι ευχάριστες.

Το φετινό κάλεσμα των Αναιρέσεων, μετά την περσινή επιτυχία του, άλλα και τα πετυχημένα φεστιβάλ σε 4 πόλεις της Ελλάδας, επιδιώκει να είναι κομμάτι μιας άλλης πολιτικής ταυτότητας. Απευθύνεται σε όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες. Ένας συλλογικά οργανωμένος χώρος είναι ανοιχτός σε μαθητές, φοιτητές και νέους που δουλεύουν, αλλά και σε οικογένειες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η τοποθεσία στο Χορευτό του Πηλίου διευκολύνει την προσέλευση ακόμη και για λίγες ημέρες, είτε με αυτοκίνητο ή μέσω των οργανωμένων με πούλμαν διελεύσεων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συλλογική κουζίνα που «όλοι θα βάλουν από ένα χεράκι», η επιμερισμένη εργασία μεταξύ συντρόφων και συναγωνιστών και η αλληλοβοήθεια, όχι μόνο εξασφαλίζουν τις χαμηλές τιμές αλλά αποδεικνύουν κι έμπρακτα πως η εργασία όταν είναι συλλογική και προς όφελος όλων παύει να είναι δυσάρεστη κι αλλοτριωτική... Γιατί τους καρπούς της συλλογικής μας δουλειάς τους δρέπουμε συλλογικά. Και όσο περισσότεροι εμπλεκόμαστε, είναι και λιγότερη. Γιατί ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας δεν έχει μόνο ανάγκη να πάει διακοπές, πράγμα που οι κοινωνικές συνθήκες απαγορεύουν, άλλα και να συζητήσει για την επόμενη μέρα των αγώνων και της Αριστεράς, τον πολιτισμό και την τέχνη, την ανάγκη για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση.

Ερχόμαστε μετά από μια χρονιά σκληρή, στην οποία ο κόσμος της εργασίας και η νέα γενιά δοκιμάστηκαν κάτω από την επίθεση του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που έδωσε τη σκυτάλη στη ΔΗΜΑΡ μετά από δύο επίπονες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ανάγκη για κάθε αγωνιστή και αριστερή συλλογικότητα να συζητήσουμε τα συμπεράσματα αυτής της χρονιάς. Των ηρωικών αγώνων αλλά και των αδυναμιών και ανεπαρκειών τους, των εκλογικών αποτελεσμάτων και των μηνυμάτων που αυτά στέλνουν για το πολιτικό σύστημα και στην αντικαπιταλιστική Αριστερά ειδικότερα. Τι έλειψε από την ηρωική λαϊκή προσπάθεια και πού υστερεί η αριστερή πρωτοπορία;

Είναι ανάγκη, προσωπική και συλλογική, να εμβαθύνουμε στα ζητήματα που ανακύπτουν με αφορμή τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα και όχι μόνο. Να κοιτάξουμε πιο βαθιά, διεισδυτικά και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κουλτούρας και τρόπου ζωής που να εμπνέει και να στρατεύει συνολικά και ενεργά τη νέα γενιά, να νοηματοδοτεί ξανά με αισιοδοξία τη ζωή των μεγαλύτερων. Κοιτώντας εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, στον κομμουνισμό της νέας εποχής, εμπνεόμαστε και συζητάμε. Ομάδες εργασίας της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση διαβάζουν από κοινού, πραγματεύονται και παρουσιάζουν θέματα για την τέχνη και τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τη θεωρία, τα καυτά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα της περιόδου. Σε μια σχετική απόσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τον ταχύ ρυθμό της πόλης και των πολιτικών εξελίξεων, με συμμετοχή ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες και διεθνείς συμμετοχές θα αναστοχαστούμε.

Είναι ταυτόχρονα ανάγκη να ξεκουραστούμε και να διασκεδάσουμε, να έρθουμε πιο κοντά στη φύση – με σεβασμό σ’ αυτήν. Γι’ αυτό την πνευματική μας αναζήτηση πάντα θα την συνοδεύει το παιχνίδι στην άμμο, τη θάλασσα και τα τραπεζάκια στα τουρνουά του κάμπινγκ και οι από τα πριν ανακοινωμένες ή αυθόρμητα προκύπτουσες πολιτιστικές βραδιές. Δεν θα πάμε για «μπάνια του λαού» στα οποία καταργείται η έγνοια και η ταξική πάλη, πάμε να ξεκουραστούμε και να δημιουργήσουμε στις θάλασσες της αμφισβήτησης... Γιατί η ανατροπή και ο πολιτισμός της οικοδομούνται κάθε μέρα!

Συζητάμε και τραγουδάμε
Πλούσιο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του κάμπινγκ των Αναιρέσεων, που θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες και θα εμπλουτίζεται μέχρι την έναρξη (μπορεί κανείς να το δει στο www.anaireseis.gr) προσπαθεί κι αυτό να ακολουθήσει μια διαφορετική από τις συνηθισμένες προοπτική. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει από ρεμπέτικες και λαϊκές βραδιές μέχρι ροκ και χιπ χοπ εμπνεύσεις, περιλαμβάνει από οικείες φωνές καλλιτεχνών που αγαπούν και στηρίζουν το κίνημα μέχρι των ίδιων των συντρόφων που ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους. Με το βάρος να πέφτει στην ερασιτεχνική δημιουργία, οι Αναιρέσεις καλούν κάθε συμμετέχοντα να έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες νέους και παλιούς που επιλέγουν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας και να γνωριστούν με τους συντρόφους άλλα και τους φίλους. Η μεγάλη παραλιακή σκηνή και ο χώρος των εκδηλώσεων θα φιλοξενήσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μας, με σύντομες παραστάσεις που είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

Τέλος, η μερίδα του λέοντος των πολιτικών εκδηλώσεων θα οργανωθεί από τους ίδιους τους συντρόφους και τους φίλους του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε εργαστήρια και εκδηλώσεις συζητάμε καθημερινά. Από τον φασισμό μέχρι τον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, τον αντιδραστικό χαρακτήρα τις ΕΕ και το μέλλον της μελετάμε και συζητάμε συλλογικά, αναζητώντας τις απαντήσεις του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Βλέπουμε τη σχέση του χώρου με τα κινήματα, ενώ καταπιανόμαστε και με τις ιστορικές παραδόσεις και την παρακαταθήκη του κλασικού άλλα και του σύγχρονου μαρξισμού. Οργανώνουμε τη συζήτησή μας από το λενινιστικό παράδειγμα στο φόντο της κρίσης, μέχρι την ΕΠΟΝ και τους δρόμους της Αφρικής και της νότιας Αμερικής. Συζητάμε κάθε θετική κι αρνητική εμπειρία στους αγώνες που έγιναν για να οργανωθούν καλύτερα οι αγώνες του αύριο. Διεισδύουμε στον ρόλο του κράτους και αναζητούμε την επικαιρότητα της κομμουνιστικής προοπτικής. Αγκαλιάζουμε την εμπειρία των σοβιέτ και των μορφών εξουσίας των επαναστατικών κινημάτων για να ψηλαφίσουμε τη βουλή των κάτω στο σήμερα.

Χωρίς να λείψουν πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ θα απευθυνθούν πολιτικά και πολιτισμικά στην τοπική κοινωνία για την επόμενη μέρα των αγώνων και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.