Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δομημένα ομόλογα: Όταν ο Ζορμπάς τους... χορεύει!

ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Αναρωτήθηκε τρις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δομημένα ομόλογα ο ανώτερος δικαστικός και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Γ. Ζορμπάς. «(...)Τώρα, για ποιους αναπτυξιακούς;», ήταν η πρώτη φορά, όταν υπογράμμισε πως το ζήτημα με τα αποθεματικά των επικουρικών και συνταξιοδοτικών ταμείων ξεκινά από τη δεκαετία του ’50, όταν αυτά δεσμεύτηκαν τότε από την Τράπεζα της Ελλάδας «για αναπτυξιακούς σκοπούς». Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος επισήμαινε με νόημα ότι είναι πλέον συνείδηση στους εργατοϋπάλληλους πως τις κρατήσεις που πλήρωναν οι εργαζόμενοι τις τσέπωναν οι μεγαλοκαρχαρίες με θαλασσοδάνεια που τους παρείχαν οι τοκογλύφοι του τραπεζιτικού συστήματος.


«Τα κράτησε όλα; Δεν μου φαίνεται (...)», ήταν η δεύτερη φορά που αναρωτήθηκε, όταν υπενθύμιζε πως η προμήθεια που πήρε η εταιρεία του Γ. Παπαμαρκάκη στη διαχείριση των κεφαλαίων των ταμείων ήταν σκανδαλωδώς υψηλή. Τόσο διογκωμένη ώστε ...περίσσεψαν και για άλλους, υπονοώντας σαφώς το υψηλόβαθμο προσωπικό των πολιτικών κομμάτων που είχαν αναμειχθεί. Υπονόηση που μετατρέπεται σε ευθεία επιβεβαίωση, όταν υπενθύμιζε πως ο τότε υπουργός Εθνικής (τι άλλο;) Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο μετονομαζόμενος και «πάτρε Τζοβάνι», με υπουργική απόφαση «επέτρεπε σε διαπιστευμένους χρηματιστηριακούς παράγοντες να παρίστανται ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων».

«Τι απέγιναν τα πορίσματα; Δεν γνωρίζω (...)», ήταν η τρίτη και φαρμακερή φορά που αναρωτήθηκε ο Γ. Ζορμπάς παραπέμπτοντας σε ενοχές δικαστικών. Ο πρώην δικαστικός είχε συντάξει τρία πορίσματα για τρία αντίστοιχα δομημένα ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων. Τόνισε όμως αμέσως, αποκαλύπτοντας τι υποκρύπτει η ρητορική στην ουσία ερώτηση, πως ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς αρνήθηκε τη συνδρομή του στο αίτημα - πόρισμα δέσμευσης των λογαριασμών εμπλεκόμενης χρηματιστηριακής εταιρείας, με το σκεπτικό ότι η «έρευνα ήταν ανώριμη». Τόσο συγκεκριμένα... Λίγο μετά, ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών, Γ. Κολιοκώστας, χαρακτήριζε τα πορίσματα για τα δομημένα ως μη σύννομα, δίχως ποτέ να γίνει προσπάθεια νέας σύννομης αναδόμησης τους. Ο Γ. Ζορμπάς έχασε τη θέση του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εξαιτίας του ότι προχώρησε αρκετά τη σχετική έρευνα για τα δομημένα ομόλογα. Μέγα σκάνδαλο στη νεότερη ιστορία του ελληνικού καπιταλισμού, το οποίο είχε επιταχύνει τις εκλογές το 2007.

Σκάνδαλο σε μια διαρκώς διευρυνόμενη και παλλόμενη παγκόσμια βεντάλια σκανδάλων που οδήγησε το γνωστό οικονομολόγο Ρούντολφ Χίκελ, να χαρακτηρίσει τη σημερινή φάση του καπιταλισμού, σε άρθρο του στη Νόιες Ντόιτσλαντ, ως «καπιταλισμό της διαφθοράς». Και να συστήσει εκτός των άλλων τη μελέτη του Κεφαλαίου του Μαρξ, ακριβώς γιατί στη δράση εναντίον των σκανδάλων και της ρεμούλας «χρειαζόμαστε επειγόντως πάλι μια βασική κριτική των αιτιών και των βλαβερών συνεπειών αυτού του νεότατου σταδίου ενός αδίστακτου καπιταλισμού».