Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Εσείς το κάνατε».

Λένε ότι κάποτε, στην κατεχόμενη Γαλλία, η Γκεστάπο επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Πικάσο στο Παρίσι. Εκεί ένας γερμανός αξιωματικός, βλέποντας μια φωτογραφία της «Γκουέρνικα», ρώτησε τον ζωγράφο: «Εσείς το κάνατε αυτό;».  «Όχι, εσείς το κάνατε», ήταν η απάντηση.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ


Η πασίγνωστη πλέον φράση «εσείς το κάνατε» δεν περιγράφει, αλλά ερμηνεύει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας που συνοδεύουν σχεδόν κάθε εμφάνιση στελέχους της κυβέρνησης σε δημόσιο χώρο. Αυτά που συνέβησαν στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στα Καλύβια, στους Αγίους Αναργύρους δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι υπεύθυνοι για τη δυστυχία, την απόγνωση του λαού, όχι μόνο για ό,τι έχει τραβήξει μέχρι τώρα αλλά και για ό,τι έρχεται. Με τον καταιγισμό των νεοφιλελεύθερων μέτρων, η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους, αν και προς το παρόν δεν θερίζει θύελλες, αλλά μόνο γιαούρτια και αβγά, άντε και μερικές τομάτες που σύντομα θα ωριμάσουν.

Δεν πρόκειται για αυτοτελείς εκδηλώσεις βίας αλλά για αντανακλαστική αντίδραση στην οικονομική και κοινωνική βία που ασκεί η εξουσία μετά την υπογραφή του Mνημονίου. Και είναι ύβρις στην Ιστορία να παρομοιάζονται οι διαμαρτυρόμενοι με «Γκοτζαμάνηδες», γεγονός που σημαίνει ότι οι αποδέκτες της διαμαρτυρίας τους είναι μικροί Λαμπράκηδες, μαχητές της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης!

Δεν είναι θύματα, αλλά θύτες (για να μην πούμε σίριαλ κίλερ) οι αποδέκτες του γιαουρτιού, όμως ο προπηλακισμός των κυβερνητικών στελεχών θα φέρει τη λύση; Οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας, που εύκολα μπορούν να πάρουν και βάρβαρη, άνανδρη μορφή (βλ. ξυλοδαρμός Χατζιδάκη), είναι σύμπτωμα μιας διάχυτης οργής το οποίο δεν μετατρέπεται σε αφετηρία για νικηφόρους μαζικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, σε πολλούς προκαλούν ένα αίσθημα αγαλλίασης, ανάμικτο με χαιρεκακία. Μια που δεν μπορούμε, προς το παρόν, να ανατρέψουμε την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, τον πραγματικό εχθρό, τουλάχιστον να καταφύγουμε στο βουντού και να μπήξουμε καρφίτσες στο κέρινο ομοίωμά του. Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα υποκεφάλαιο της στοχοποίησης όλης της Aριστεράς, όλων των εκδηλώσεων κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Πρωτόγονες ίσως είναι αυτές οι αντιδράσεις, όμως αυτό που τις γεννά είναι η επίσημη πολιτική των σπηλαίων. Επομένως, εσείς το κάνατε, κ. Πάγκαλε, κ. Λοβέρδε.