Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Ανυποχώρητοι Άραβες

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους και στις πλατείες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους είναι οι εξεγερμένοι λαοί στον αραβικό κόσμο. Στην Αίγυπτο, οι διαδηλωτές κατέκλεισαν την πλατεία Ταχρίρ, παρά τα αιματηρά αποτελέσματα της «εκκαθαριστικής» επιχείρησης που αποπειράθηκε ο στρατός. Ζητούν άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη του παραιτηθέντος προέδρου Μουμπάρακ, της οικογένειάς του και στελεχών του καθεστώτος, καθώς και παραίτηση του στρατάρχη Ταντάουι. Εντωμεταξύ, μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποιήθηκαν στη Συρία.







 Την Παρασκευή, δέκα χιλιάδες πολίτες φώναζαν «ελευθερία» στους δρόμους της νότιας πόλης Ντεράα, η οποία έχει καταστεί το επίκεντρο του αντικυβερνητικού κινήματος. Την Τετάρτη ο Αλ-Άσαντ προχώρησε στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και στην απελευθέρωση κρατουμένων, σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στους διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή, στην Υεμένη ο πρόεδρος Σάλεχ καλεί την αντιπολίτευση σε διάλογο. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση που τους έγινε να μεταβούν για συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και έδωσαν προθεσμία δύο εβδομάδων στον Σάλεχ να παραιτηθεί.


Αμερικανικό χάος

Το οικονομικό χάος στις ΗΠΑ αποκάλυψε η διένεξη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού εξοντωτικής λιτότητας. Το σχέδιο προβλέπει περικοπές ύψους 4 τρισ. δολ. για την επόμενη δωδεκαετία και μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Μεταξύ άλλων, μειώνονται κατά τουλάχιστον 770 δισ. δολ. οι δαπάνες για παιδεία, υγεία, περιβάλλον, υποδομές, καθώς και για μισθούς και επιδόματα. Το πρόγραμμα λιτότητας, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρετίστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον πρόεδρό του, Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, από την πλευρά του, επιχείρησε να ρίξει στους Ρεπουμπλικάνους το φταίξιμο για την αντεργατική πολιτική που η κυβέρνησή του υιοθετεί για τη «διάσωση» του καπιταλισμού.

Το Ισραήλ δολοφονεί

Ένας ακόμα ακτιβιστής θύμα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη Γάζα. Πρόκειται για τον Ιταλό Βιτόριο Αριγκόνι τον οποίο απήγαγε η ταξιαρχία Μοχάμεντ Μπιν Μοσλάμα. Η ακραία ισλαμική ομάδα αδιαφορεί για το παλαιστινιακό ζήτημα και όλοι είναι βέβαιοι ότι δημιουργήθηκε από τη Μοσάντ για την καλλιέργεια εσωτερικών διαφορών. Ο Αριγκόνι είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση του Στολίσκου Ελευθερίας και το μπλογκ του guerrillaradio.iobloggo.com είναι σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Γαλλική αποικιοκρατία

Το ρόλο της ως αποικιοκρατική υπερδύναμη διεκδικεί εκ νέου και με σύγχρονους όρους η Γαλλία, μετά τη Λιβύη και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Αλασάν Ουατάρα, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, την εκλογή της οποίας έσπευσε να αναγνωρίσει η Δύση, επέβαλε τελικά το Παρίσι, με στρατιωτική επέμβαση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε την επέμβαση «εξαιρετικά δυνατό συμβολικό μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες» και ένδειξη ότι «δεκάδες αφρικανικές χώρες θα μπορούν να είναι σίγουρες ότι τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε αυτές, θα γίνουν σεβαστά». Το μήνυμα του Φιγιόν αποκαλύπτει τις τρομακτικές διαστάσεις των νέων βλέψεων της Γαλλίας στην περιοχή, καθώς επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις σε Νιγηρία, ΛΔ Κονγκό, Λιβερία και Ζάμπια.

Στα χνάρια της Κίνας

Το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε στην εξαθλίωση, μέχρι και τη βιολογική εξόντωση χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα, εξαπλώνεται… Τώρα που το Πεκίνο, με το φόβο εξεγέρσεων επενδύει και στην εσωτερική αγορά, εξάγει σε συμμάχους, όπως η Βραζιλία, την «τεχνογνωσία» που του εξασφάλισε παγκόσμιο οικονομικό «κύρος». Στο περιθώριο της συνόδου των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Πεκίνο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, διάδοχος του Λούλα, υπέγραψε 20 συμφωνίες με τον κινέζο ομόλογό της Χου Ζιντάο. Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες προβλέπουν επενδύσεις 12 δισ. δολ. στη Βραζιλία από την ταϊβανέζικη Foxconn, που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τις αλλεπάλληλες αυτοκτονίες εργαζομένων της. Η Foxconn, που κατασκευάζει προϊόντα της Apple, σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος των παραγωγικών της μονάδων στη Βραζιλία. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε συναντήσεις επίσης για επενδυτικά προγράμματα με όλους τους ηγέτες των BRICS, καθώς και με τον Ισπανό και τον Ουκρανό πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του φόρουμ ΒΟΑΟ που ξεκίνησε στη χώρα την Παρασκευή.