Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κερατέα: Τραγουδάει και πολεμάει

Χιλιάδες στο φεστιβάλ, πολιτικό το μέτωπο

Δεν πρόλαβαν να σιγάσουν τα τραγούδια απ’ το εξαιρετικά επιτυχημένο τριήμερο φεστιβάλ αντίστασης στην Κερατέα και τα ΜΑΤ εφόρμησαν για μία ακόμη φορά την προηγούμενη Πέμπτη στην πόλη. Ένας μικρός στρατός με 9 διμοιρίες ΜΑΤ και 3 μηχανήματα κατέφτασαν τις μεσημεριανές ώρες, με πρόσχημα τη διάνοιξη του παράδρομου. Δεν είναι ότι η κυβέρνηση κόπτεται για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και την ταλαιπωρία των οδηγών, όπως συστηματικά προπαγανδίζει. Άλλωστε αν πραγματικά νοιάζονταν γι’ αυτό, γιατί δεν απομακρύνει τα ΜΑΤ και τις κλούβες, που εδώ και ένα τετράμηνο έχουν κλείσει τη λεωφόρο Αθηνών - Λαυρίου; 




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ





Οι συνεχόμενες προσπάθειες εδώ και τρεις εβδομάδες να διανοιχθεί το συγκεκριμένο σημείο, που συμβολικά έχουν κλείσει οι κάτοικοι, αποτελεί επίδειξη πολιτικού τσαμπουκά – με στόχο να καμφθεί η ανυπακοή των κατοίκων διά της… πειθούς του κλομπ: Για αυτό τους έπνιξαν στα χημικά για άλλη μια φορά, για αυτό έστειλαν αρκετούς πολίτες στο νοσοκομείο. «Πείτε μου, ποιόν να πάρω τηλέφωνο να προστατεύσει τη σωματική μας ακεραιότητα (των παιδιών μου κυρίως), από την αστυνομία;» αναρωτιέται κάτοικος. «Μα οι ίδιοι μας πετάνε εδώ και ώρες ότι χημικό έχουν στη διάθεσή τους! Τα χημικά σκάνε στην αυλή του σπιτιού μας, δεν μπορούμε να ανασάνουμε! Τα παιδιά κλαίνε και δεν μπορώ να τα συνεφέρω!» συνεχίζει τη συγκλονιστική περιγραφή.



Μάλιστα η στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει η επίθεση δεν είναι τυχαία: Είχε προηγηθεί η αναβολή της εκδίκασης της έφεσης του κράτους στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που δικαίωνε τους κατοίκους (η υπόθεση τελικά θα εκδικαστεί στις 24 Μάη). Αλλά κυρίως είχε προηγηθεί το τριήμερο …Γούντστοκ της Κερατέας, το φεστιβάλ Art Resistance. Εκατοντάδες καλλιτέχνες, μουσικοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ηθοποιοί με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ ανέδειξαν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι Κερατέας. «Πρωτοφανή συσπείρωση δημιουργών προερχόμενων από διαφορετικές καλλιτεχνικές και πολιτικές κατευθύνσεις, για ένα κοινό σκοπό, που είναι η δικαίωση του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας», το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της Κερατέας και το Συντονιστικό Ενάντια στα ΧΥΤΑ. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους συνένωσαν αδιαμεσολάβητα και αυτοοργανωμένα τις δυνάμεις τους για την πραγματοποίηση ενός πολιτιστικού - πολιτικού γεγονότος, που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.

Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες στο φεστιβάλ. Από κάθε γωνιά της Αθήνας κατέφταναν με κάθε μέσο. Πάνω από 50 ποδηλάτες έκαναν πετάλι από την Αθήνα ως την Κερατέα. Οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου έδωσαν διακριτό «παρών» με τα τραπεζάκια τους, τις σημαίες, τα υλικά και τα βιβλία τους. Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Πριν βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκεί, με δεκάδες αγωνιστές να συναντιούνται, να συνομιλούν και να ανταλλάσουν εμπειρίες με τους κατοίκους της Κερατέας. Παρών ήταν και ο αγωνιστής Μ. Γλέζος: «Πάνω από όλα κυριαρχεί η θέληση του λαού. Δεν κυριαρχεί η γνώμη κανενός καρεκλοκένταυρου, κανενός ανεγκέφαλου που μέσα από το γραφείο του κανονίζει πάνω σε χάρτες που θα γίνει τούτο και που το άλλο» ανέφερε από την κεντρική σκηνή καταχειροκροτούμενος.

 Το Σάββατο είχε επισκεφτεί την Κερατέα και ο Μ. Θεοδωράκης μετά από πρόσκληση του Δήμου Λαυρεωτικής: «Αυτό που γίνεται στην Κερατέα είναι ένα συγκλονιστικό έπος. (…) Ο αγώνας είναι τίμιος και στο τέλος θα κερδηθεί» τόνισε. Οι διοργανωτές της Art Resistance διαφώνησαν με αυτή την πρόσκληση και την παρουσία του ιδρυτή του κινήματος Σπίθα, βγάζοντας και σχετική ανακοίνωση.
Το πιο σπουδαίο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το φεστιβάλ είναι ότι κατόρθωσε να στείλει το πολιτικό μήνυμα της αντίστασης και της ανυπακοής των κατοίκων της Κερατέας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κατόρθωσε να σπάσει το φράγμα της σιωπής και της σπίλωσης του αγώνα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Βγήκε από τα στενά όρια του τοπικού αγώνα και αποτέλεσε παράδειγμα για κάθε κίνημα, κάθε αντίσταση – αναδεικνύοντας ότι παρά την καταστολή που υφίστανται αρνούνται να υποχωρήσουν. Τη μετάδοση του… ιού των ανυποχώρητων αγώνων είναι που φοβάται η κυβέρνηση για αυτό αντιμετωπίζει με τέτοιο λυσσαλέο μίσος και καταστολή τους κατοίκους της Κερατέας. Μια ήττα της κυβέρνησης στην Κερατέα ίσως ανοίξει των ασκό του Αιόλου…