Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκδηλώσεις της ΑΡΑΝ για την Αριστερά

Στην εποχή των εξεγέρσεων

«Στην εποχή των εξεγέρσεων με την Αριστερά της Ανατροπής», είναι ο κεντρικός τίτλος των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Αριστερή Ανασύνθεση σε όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (19/3), στην Πάτρα (9/4), στο Ηράκλειο (13/4) και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του πολιτικού - πολιτιστικού φεστιβάλ της ΑΡΑΝ, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΠΑΜΑΚ (11-12/3), ενώ προετοιμάζονται εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις (Γιάννενα, Μυτιλήνη κ.λπ.).




Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζεται η πολιτική πρόταση της ΑΡΑΝ, που εδράζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Τον αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης, την προσπάθεια για μαζικοποίηση, δημοκρατική λειτουργία και πολιτικό βάθεμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οικοδόμηση Αριστερού Μετώπου σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με πρωτοπόρα συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ανάγκη για τη δημιουργία νέου κομμουνιστικού φορέα που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της εποχής, για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Όπως σημειώνουν στελέχη της ΑΡΑΝ, «η μαζικότητα των εκδηλώσεων και η ζωντάνια των συζητήσεων, όπου παρέστησαν (είτε ως ομιλητές, είτε ως προσκεκλημένοι για να τοποθετηθούν) εκπρόσωποι οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές, αποδεικνύει ότι ο δημόσιος διάλογος για τα κρίσιμα θέματα της συγκυρίας και της στρατηγικής για την Αριστερά είναι σήμερα περισσότερο από αναγκαίος. Πόσο μάλλον σε μια συγκυρία που καθορίζεται από τη βαθιά δομική κρίση του καπιταλισμού, αλλά και ένα νέο κύκλο λαϊκών εξεγέρσεων που δείχνει ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι η ηγεμονία των κυρίαρχων δυνάμεων».

Σύμφωνα με την ΑΡΑΝ, δημιουργούνται μεγάλες προκλήσεις και ακόμη και πιο μεγάλες ευθύνες για όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, που οφείλουν να αναμετρηθούν με τα ερωτήματα του τι σημαίνει μαζική αντικαπιταλιστική δράση, ανατρεπτική προοπτική, με ποιους όρους τίθεται σήμερα το ζήτημα της εξουσίας και της οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας. Ιδιαίτερα, σημειώνουν, για τις δυνάμεις που αναφέρονται στην επαναστατική ανανέωση της κομμουνιστικής στρατηγικής, που αντιμετωπίζουν κριτικά και αυτοκριτικά την ήττα του ιστορικού κομμουνιστικού κινήματος, που ξαναδιαβάζουν τον επαναστατικό μαρξισμό, που διεκδικούν ένα νέο εργατικό διαφωτισμό.